Madridul ameninţă Catalonia în privinţa referendumului pentru separare

Mendez de Vigo, purtător de cuvânt al guvernului premierului Mariano Rajoy, a declarat că guvernul va tăia fondurile pentru FLCA – Fondul de Lichidităţi pentru Comunităţile Autonome – în cazul oricărei “nesupuneri” a separatiştilor catalani.
Premierul spaniol Mariano Rajoy.
Premierul spaniol Mariano Rajoy. (Cesar Manso/AFP/Getty Images)

În cazul tăierii fondurilor FLCA, Madridul ar avea un control complet asupra cheltuielilor bugetare ale guvernului catalan, condus de preşedintele Carles Puigdemont.

De Vigo a mai precizat: “Credem că trebuie să garantăm faptul că banii catalanilor sunt cheltuiţi conform intenţiilor lor: în serviciul public”.

Astfel, conducerea din Madrid a atras atenţia asupra banilor ce urmează să fie cheltuiţi pe ceea ce guvernul consideră a fi un referendum “ilegal”, pe care administraţia regională l-a stabilit pentru data de 1 octombrie 2017.

Biroul pentru taxe al Spaniei va fi însărcinat să se asigure că “niciun euro” din banii publici nu va fi folosit pentru planificarea referendumului.

Toţi funcţionarii publici şi şefii de finanţe în guvernul catalan vor ftrebui să trimită rapoarte săptămânale privind toate cheltuielile, pentru ca Madridul să se asigure că banii publici nu ajung să fie folosiţi pentru organizarea votului respectiv.

Purtătorul de cuvânt a adăugat că, în cazul în care un funcţionar public nu va respecta măsura, fie prin neconformare sau cheltuirea eronată a banilor publici, vor fi aplicate amenzi împotriva acestuia.

Cu aproximativ două luni înainte de referendumul propus, cel mai recent sondaj de opinie a indicat că majoritatea persoanelor nu doresc independenţa.

Într-un sodaj, Center d’Estudis d’Opinion a dezvăluit că 49,4% dintre respondenţi nu doresc ca regiunea Catalonia să devină stat independent, în timp ce 41,1% au declarat că doresc acest lucru. Restul nu au ştiut cum să răspundă sau au refuzat să o facă.

Sondajul, dacă este corect, arată că sprijinul pentru independenţa Cataloniei a scăzut cu 3% comparativ cu nivelul înregistrat în urmă cu trei luni.

Susţinătorii independenţei Cataloniei şi-au amplificat campania şi au organizat o demonstraţie în masă, cunoscută sub numele de La Diada, pentru ziua de 11 septembrie – dată ce coincide cu ziua naţională a regiunii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe