Madeleine Albright: Vladimir Putin este 'un bun tactician, dar un prost strateg'

Fostul secretar de stat al SUA, Madeleine  Albright. (arhivă).
Fostul secretar de stat al SUA, Madeleine Albright. (arhivă). (PHILIPPE LOPEZ / AFP / Getty Images)

Uniunea Europeană (UE) a fost 'ştearsă şi ineficientă' în situaţia cu criza din Ucraina, a declarat fostul secretar de stat al SUA Madeleine Albright, cu ocazia celei de-a 25-a aniversări a Revoluţiei de Catifea din Cehoslovacia, informează postul de radio Vocea Americii, potrivit Unian.

Madeleine Albright a subliniat că aşteptările, conform cărora Europa va deveni parte a deciziei şi nu a problemei însăşi, au eşuat.

De asemenea, Albright a subliniat că eforturile SUA în acest domeniu nu au fost extrem de reuşite, inclusiv pentru că promovarea democraţiei a început să se asocieze cu un aspect militarizat al acesteia.

Fostul secretar de stat al SUA a subliniat că acţiunile preşedintelui rus, pe care l-a calificat drept 'bun tactician, dar prost strateg', au avut un efect exact contrar celui pe care îl aştepta Vladimir Putin. 'Prin acţiunile sale, Putin a unit Europa în loc să o dezbine', a subliniat Albright.

Încercând să anticipeze viitorii paşi tactici ai preşedintelui rus, Madeleine Albright a declarat: 'Desigur, el nu va intra în Europa cu o mare armată. El va încerca prin toate mijloacele să o 'hărţuiască', pentru a provoca haos şi a dezorienta'.

Opinia lui Madeleine Albright este împărtăşită de fostul ministru de externe al Cehiei, Karel Schwarzenberg. 'Putin este suficient de deştept pentru a nu declanşa un mare război, pentru a nu implica în el mulţi oameni. În aceasta constă acum arta politicii externe ruse', a subliniat fostul şef al diplomaţiei cehe.