Mădălin Hodor: "Ion Cristoiu a fost sursă a Securităţii". Cristoiu: "Nu aveam cum să colaborez cu Securitatea"

Cercetat disciplinar şi administrativ de CNSAS după ce a dezvăluit numele a peste 200 de foşti colaboratori ai securităţii, istoricul Mădălin Hodor explică de ce a fost "linşat" de Evz: Ion Cristoiu a fost, pentru o perioadă, sursă a Securităţii.
Lansarea cărţii " Agentul CIA cu talpa ruptă" scrisă de Ion Cristoiu, lansare ce a avut loc la librăria Bastilia din capitală
Lansarea cărţii " Agentul CIA cu talpa ruptă" scrisă de Ion Cristoiu, lansare ce a avut loc la librăria Bastilia din capitală (Epoch Times România)

Mădălin Hodor, cercetător acreditat al Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii şi angajat al instituţiei, este supus unei duble anchete – administrative şi disciplinare iar acreditarea de cercetător i-a fost suspendată după ce a îndrăznit să facă publice numele a peste 200 de foşti colaboratori ai Securităţii comuniste, printre care nume sonore ale momentului.

În primă fază, după publicarea listei ce include nume sonore, împotriva istoricului s-a declanşat o campanie media.

"A fost o întreagă campanie media. În zilele „bune”, erau trei articole pe zi, în cele proaste, era unul singur care îmi era dedicat. Asta începând cu data de 12 aprilie. Ciudat este că, pe 16 aprilie, Dan Andronic scria deja în Evenimentul zilei faptul că sunt anchetat. La ora aceea, oficial, nu exista niciun fel de anchetă şi nici nu fusese dat niciun comunicat de presă, pentru că şedinţa Colegiului CNSAS în care s-a discutat problema mea a fost în data de 17 aprilie, deci a doua zi. Deci domnul Andronic a anticipat că voi fi cercetat disciplinar şi administrativ, dar nu a anticipat absolut întâmplător. Asta pentru că, în ziua de 16 aprilie, după-amiază, au apărut două sesizări la Comisia de disciplină a instituţiei pentru care lucrez", a explicat Hodor într-un interviu acordat Newsweek România.

Întrebat de ce crede că „Evenimentul zilei” a dus acea campanie împotriva sa, Hodor a explicat că EVZ a aflat, prin sursele lor, că pe una dintre listele pe care intenţiona să le publice este şi Ion Cristoiu.

"Ion Cristoiu figurează pe una dintre liste, doar că pe o listă care priveşte foşti colaboratori ai Securităţii. În 1985, s-a recurs la o reevaluare a surselor care erau în legătura UM 0225. În urma acestei reevaluări, o parte dintre surse au fost menţinute, iar alte surse, care nu mai erau considerate utile sau din diverse alte motive, au fost scoase. Ion Cristoiu se află pe una dintre listele cu sursele la care s-a renunţat, fiind scos din evidenţă din 1985, ceea ce nu înseamnă că nu a fost sursă înainte de 1985. Documentul nu spune ce au făcut aceste surse şi în ce perioadă au colaborat cu Securitatea, ci doar că, începând cu anul 1985, aceşti oameni au fost scoşi de pe lista surselor Securităţii", a explicat Hodor în interviul ce poate fi citit integral aici

Reamintim că lista publicată de Hodor cuprinde aproape 200 de nume ale unor personalităţi postdecembriste care au colaborat cu serviciul secret al regimului comunist.

Între acestea, proaspăt alesul preşedinte al Academiei Române, Ioan Aurel Pop, academicianul Dan Berindei, ziariştii Cornel Nistorescu, Mihai Pelin şi Radu Ţeposu, scriitorul Ion Coja, criticul literar Ştefan Cazimir, sociologul Dorel Abraham, istoricii Ioan Chiper şi Ioan Caproşu, filosoful Gheorghe Vlăduţescu, consilierul BNR Adrian Vasilescu sau actualul ambasador al României Anca Diana Radu.

Poziţia lui Ion Cristoiu

Ion Cristoiu a declarat, pentru Newsweek România, că nu a colaborat cu fosta Securitate, aşa cum a declarat istoricul Mădălin Hodor, care susţine că deţine documente din arhiva CNSAS care atestă colaborarea, până în 1985, a jurnalistului Ion Cristoiu cu Departamenul Securităţii Statului.

„Nu pot să răspund în abstract, pentru că nu ştiu despre ce unitate militară este vorba şi nu ştiu care este documentul. Este o afirmaţie a unui domn. Până când nu văd despre ce este vorba, nu pot spune nimic. Am înţeles, din lista anterioară publicată de domnul Hodor, că era vorba despre colaborări cu DIE. Deci nu am cum să răspund concret la ceva ce nu am văzut. Nu ştiu despre ce document poate fi vorba. Nu-l contest în abstract, dar trebuie să văd despre ce este vorba”, a declarat Ion Cristoiu pentru Newsweek România.

Întrebat concret dacă a colaborat sau nu cu fosta Securitate, dacă a fost sursă pentru DSS, jurnalistul a mai precizat: „Nu. Am avut un proces cu Corneliu Vadim Tudor, care a susţinut acest lucru, într-o conferinţă de presă. Susţinea că, sub numele de cod Coroiu, nu ştiu ce spusesem eu la Securitate. Judecătoarea a cerut documente de la CNSAS care să susţină aceste afirmaţii şi, în lipsa lor, domnul Vadim Tudor a pierdut procesul. Afirmaţia o făcuse în anul 2008, iar eu am câştigat procesul prin 2010 sau 2011. Voi continua să-i dau în judecată pe toţi cei care vor continua cu această chestiune. Dar, repet, nu exclud ca domnul Hodor să publice un document, însă trebuie să-l văd, să văd şi despre ce unitate militară e vorba, habar n-am. Dar nu aveam cum să colaborez.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne