Macron urmăreşte să convingă liderii UE să ofere Londrei un ultimatum

Preşedintele francez Emmanuel Macron
Preşedintele francez Emmanuel Macron (Ludovic Marin/AFP/Getty Images)

Liderii mediteraneeni ai Uniunii Europene se întâlnesc vineri în Malta pentru a adresa viitoarele provocări ale regiunii – inclusiv migraţie, terorism şi Brexit.

Preşedintele francez Emmanuel Macron este aşteptat să îşi convingă colegii UE să îşi înăsprească poziţia în privinţa apartenenţei Marii Britanii la bloc. Discuţiile aşa numitelor ţări “Med7” vor fi găzduite în Valletta, departe de ceilalţi 21 de membri ai UE. Liderii Franţei, Spaniei, Portugaliei, Maltei, Italiei, Greciei şi Ciprului vor participa la cel de-al şaselea summit anual al Med7, potrivit Express.co.uk.

Liderii vor discuta despre „provocările comune şi oportunităţile regiunii noastre”, conform premierului maltez Joseph Muscat.

El a adăugat că cele şapte ţări vor dezvolta o serie de politici pentru a susţine procesul decizional viitor al UE.

„Cadrul financiar multi-anual [al blocului], bugetul UE şi Brexitul vor fi de asemenea prezente pe agenda discuţiilor”, a mai precizat Muscat.

Macron este cel mai înalt demnitar ce participă la întâlnirea exclusivă, unde i-ar putea încuraja pe colegii săi să nu îi ofere următorului premier britanic oportunitatea de a amâna pentru a treia oară Brexitul.

Se preconizează că le va spune liderilor UE că următorul lider al conservatorilor britanici va avea din partea Bruxelles-ului o ofertă de tipul „acceptă sau pleacă” şi că, în cazul în care Londra va refuza oferta, se aşteaptă ca Marea Britanie să iasă din UE fără un acord.

Diplomaţii UE se aşteaptă ca preşedintele francez să adopte o poziţie dură la summitul Consiliului European de săptămâna viitoare din Bruxelles – ultima astfel de întâlnire pentru premierul britanic Theresa May.

Macron doreşte ca partenerii săi din UE să îi spună următorului premier britanic că trebuie să accepte acordul pentru Brexit negociat de Theresa May sau va trebui să iasă din bloc fără un acord.

Dar acest lucru probabil va genera o dispută cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, care doreşte o poziţie mai relaxată în speranţa că Marea Britanie renunţă la Brexit.

În timp ce Brexitul nu va fi pe agenda summitului de săptămâna viitoare, o discuţie pe tema acestuia va depinde de Macron şi Tusk.

Dorinţa lui Macron pentru o ieşire rapidă a britanicilor din UE va trebui să aştepte totuşi, în condiţiile în care unii oficiali europeni insistă că o scurtă „prelungire tehnică” a termenului limită va fi folosită probabil pentru pregătirile necesare unei retrageri din bloc fără un acord.

Marea Britanie ar putea rămâne în UE până la sfârşitul lui ianuarie 2020, în timp ce ambele părţi îşi vor finaliza planurile de urgenţă.

Bruxelles-ul va refuza să poarte negocieri cu Marea Britanie înainte de ieşirea oficială a acesteia şi va fi dispus să se întoarcă la masa negocierilor doar după ce Londra va achita „factura de divorţ” în valoare de 44 miliarde de euro, va implementa măsura cunoscută sub numele de “backstop irlandez” şi va garanta drepturile cetăţenilor europeni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe