Macron sugerează blocarea website-urilor în timpul perioadelor electorale pentru combaterea “ştirilor false”

Preşedintele francez Emmanuel Macron
Preşedintele francez Emmanuel Macron (Getty Images)

După ce Germania a apăsat pedala pentru a forţa mass media socială să îngroape postările incorecte politic, Franţa cochetează cu măsuri similare, pe care încearcă să le vândă nimeni altul decât preşedintele Emmanuel Macron

Preşedintele francez Emmanuel Macron a sugerat o soluţie extremă la problema “ştirilor false” distribuite pe platformele de social media în perioada alegerilor – şi anume, blocarea totală unor website-uri.

Website-ul Gizmodo a susţinut că, în timpul unui discurs adresat săptămâna trecută jurnaliştilor, Macron şi-a anunţat intenţia de a introduce o nouă lege care va urmări să reglementeze “ştirile false” în timpul ciclurilor electorale. Planul liderului francez conţine mai multe elemente proiectate să combată dezinformarea pe reţelele sociale, inclusiv “o măsură juridică de urgenţă” care va permite guvernului să şteargă în mod direct “ştiri false” de pe un anumit website sau să închidă în întregime anumite website-uri.

Macron a precizat în timpul discursului: “Dacă dorim să protejăm democraţiile liberale, atunci trebuie să fim puternici şi să avem reguli clare. Când sunt răspândite ştiri false, va fi posibil să mergem la un judecător ... şi, dacă este considerat necorespunzător, să dăm jos un anumit conţinut, să ştergem conturi ale unor utilizatori şi, în cele din urmă, să blocăm website-uri”. În plus, planul Macron include de asemenea măsuri autoritare mai mici de combatere a ştirilor false, precum o transparenţă mai mare a platformelor de social media în privinţa investiţiilor pentru reclame, forţarea companiilor hi-tech să dezvăluie în mod public identitatea agenţilor de publicitate folosind platformele lor şi limitarea sumelor ce pot fi cheltuite pe anunţuri politice în timpul campaniilor electorale.

Multe platforme de social media au început deja să ia astfel de măsuri în această direcţie. În octombrie 2017, Facebook a început să ceară informaţii suplimentare de identificare de la agenţii de publicitate politici pentru a determina exact cine cumpără anunţuri pe platforma sa în timpul ciclurilor electorale. În mod similar, Twitter a anunţat în aceeaşi lună că va publica informaţii suplimentare despre campaniile de publicitate cumpărate pe platformele lor, inclusiv identitatea celor care au cumpărat anunţuri, cât şi suma cheltuită pentru campanie. În plus, Twitter a precizat că intenţionează să permită utilizatorilor săi să vadă informaţii mai detaliate despre anunţurile care îi vizează şi că va cere ca anunţurile politice să fie etichetate mai clar ca anunţuri politice.