Macron răspunde “vestelor galbene” cu un apel pentru o dezbatere naţională

Preşedintele francez Emmanuel Macron
Preşedintele francez Emmanuel Macron (Ludovic Marin/AFP/Getty Images)

Într-o scrisoare amplă adresată naţiunii, preşedintele francez Emmanuel Macron a cerut cetăţenilor să transforme “furia în soluţii” şi să prezinte opiniile legate de politicile guvernamentale, ca parte a unei dezbateri la nivel naţional, după câteva luni de proteste ale mişcării “vestele galbene”, potrivit Deutsche Welle.

Cetăţenilor Franţei sunt invitaţi să discute probleme precum reducerea taxelor şi cheltuielile publice, utilizarea referendumurilor şi cotele privind imigraţia.

“Intenţionez să transform furia în soluţii”, a susţinut Macron în scrisoarea publicată duminică noaptea.

“Propunerile voastre vor ajuta la construirea unui nou contract pentru naţiune, organizarea acţiunilor guvernului şi Parlamentului, dar şi [la organizarea] poziţiilor Franţei la nivel european şi internaţional”, a precizat Macron.

Documentul mai susţine că Macron va participa la întâlniri la primării în ţară, prima fiind stabilită marţi în oraşul nord-vestic Bourgtheroulde. Preşedintele a promis că va raporta rezultatele după finalizarea consultaţiilor în 15 martie.

Deşi a afirmat că niciun subiect nu este “interzis” în dezbatere, Macron a mai precizat că nu va renunţa la unele dintre măsurile nepopulare ale guvernului său, precum anularea unei taxe pe avere.

Dezbaterea anunţată are loc după peste două luni de proteste desfăşurate de manifestanţii “vestele galbene”. Protestele lor, iniţial izbucnite ca răspuns la proiectul lui Macron de a creşte taxa pe carburanţi, au fost deseori violente şi marcate de ciocniri cu forţele de ordine, autostrăzi blocate, maşini incendiate, clădiri şi monumente avariate, precum şi câţiva morţi, răniţi şi numeroşi arestaţi. În cele din urmă, taxa a fost anulată, dar protestele au continuat şi s-au transformat într-o mişcare împotriva guvernului, manifestanţii cerând, printre altele, inclusiv demisia lui Macron.

În plus, după ce, la un moment dat, i-a numit pe manifestanţi „huligani” şi a promis că nu va ceda presiunilor, Macron a făcut un pas înapoi când a anunţat un pachet generos de concesii în valoare de 11,16 miliarde de euro, inclusiv creşterea salariului minim, reduceri de taxe pentru pensionari şi eliminarea taxelor pentru remuneraţia aferentă orelor de muncă suplimentare.

Peste 5.000 de poliţişti au fost trimişi sâmbătă pe străzile Parisului pentru a monitoriza cel de-al nouălea weekend consecutiv de proteste ale “vestelor galbene”, potrivit Deutsche Welle.

Multe dintre districtele centrale ale Parisului au fost închise şi forţele de securitate au fost echipate cu vehicule blindate şi câini. Zeci de bănci, magazine de bijuterii şi alte magazine de pe bulevardul Champs-Elysees au fost baricadate pe durata zilei de sâmbătă.

Deşi majoritatea protestelor de sâmbătă au fost paşnice, peste 115 persoane au fost arestate la nivel naţional – inclusiv 74 în Paris – şi aproximativ un sfert dintre cei arestaţi în întreaga ţară au fost deţinuţi pentru posesie de diverse arme.

De asemenea, au fost folosite gaze lacrimogene şi tunuri cu apă în timpul ciocnirilor dintre grupuri mici de manifestanţi şi poliţie în apropierea Arcului de Triumf din Paris.

Duminică, rivala de extremă dreapta a lui Macron, lidera partidului populist Adunarea Naţională, l-a acuzat că este “orb” şi “intransigent” în gestionarea tulburărilor.

“A sosit momentul unei mari schimbări politice”, a afirmat Le Pen cu ocazia lansării campaniei partidului ei pentru apropiatele alegeri în Parlamentul European.

Luând cuvântul la o conferinţă a Adunării Naţionale în Paris, Marine Le Pen le-a cerut celor aproximativ 2.000 de susţinători să folosească oportunitatea pentru “a-l învinge” pe Macron în alegerile din luna mai.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe