Macron foloseşte discursul la ONU pentru a critica “naţionalismul în stil Trump”

Emmanuel Macron a cerut liderilor lumii să respingă “legea celui mai puternic”, în ceea ce a fost văzut drept o critică voalată la adresa Statelor Unite. De asemenea, el a subliniat necesitatea unui dialog cu Iranul, pe care Trump l-a acuzat că are o “agendă sângeroasă”.
Preşedintele francez Emmanuel Macron
Preşedintele francez Emmanuel Macron (Getty Images)

Preşedintele francez Emmanuel Macron a făcut marţi un apel la sesiunea Adunării Generale a ONU pentru continuarea multilateralismului şi, totodată, a criticat politicile izolaţioniste ale Statelor Unite.

Deşi a recunoscut că există un scepticism tot mai mare faţă de organismele internaţionale precum UE şi ONU, Macron a avertizat că “naţionalismul duce mereu la înfrângere”, potrivit Deutsche Welle.

Macron a luat cuvântul după ce preşedintele american Donald Trump a promis anterior că nu va preda niciodată suveranitatea americană în mâinile “birocraţiei globale care nu a fost aleasă şi care nu este trasă la răspundere”. De asemenea, Trump a condamnat regimul iranian că are o “agendă sângeroasă” în Yemen şi Siria.

Preşedintele francez a avertizat că politicile izolaţioniste ale lui Trump, în special faţă de Iran, doar amplifică potenţiala ameninţare a unui conflict.

Unilateralismul duce “direct la izolare şi conflict ... în detrimentul tuturor, în cele din urmă chiar şi în detrimentul celor care au crezut că sunt cei mai puternici”, a afirmat Macron. “Legea junglei nu protejează pe nimeni împotriva oricărei ameninţări, fie că este chimică sau nucleară”.

În plus, Macron a făcut apel la “dialog şi multilateralism” în abordarea problemelor legate de Iran, precizând că acordul nuclear iranian a ajutat la limitarea programului nuclear al Teheranului.

“Ce va aduce o soluţie reală situaţiei din Iran şi ce anume a stabilizat-o deja? Legea celui mai puternic? Presiunea din partea unei singure părţi? Nu! Ştim că Iranul se afla pe o cale militară nucleară, dar ce anume a oprit-o? Acordul de la Viena din 2015”, a mai declarat liderul francez.

Trump a retras SUA din acordul nuclear şi ulterior a reimpus sancţiuni împotriva Republicii Islamice.

Macron a mai sugerat că Iranului ar trebui să i se permită să îşi vândă petrolul pe pieţele globale, ceea ce ar putea ajuta într-o oarecare măsură şi la soluţionarea iritării lui Trump în ceea ce priveşte preţul tot mai mare al petrolului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe