Macron dezvăluie componenţa noului cabinet francez

Guvernul noului preşedinte al Franţei include nume din întregul spectru politic al ţării. Numirile reflectă încercarea de a înlătura diviziunile politice înaintea alegerilor parlamentare din luna iunie.
Noul preşedinte al Franţei, Emmanuel Macron.
Noul preşedinte al Franţei, Emmanuel Macron. (Getty Images)

Noul preşedinte al Franţei, Emmanuel Macron, a numit miercuri membrii guvernului, alegând persoane din întregul spectru politic, în încercarea de a construi o punte între dreapta şi stânga politică.

După ce Macron l-a numit pe conservatorul Edouard Philippe din Partidul Republican în funcţia de premier la începutul acestei săptămâni, fostul ministrul socialist al Apărării Jean-Yves Le Drian a fost desemnat ministru de Externe şi ministru pentru Europa.

Bruno Le Maire, un republican pro-european, a primit funcţia de ministru al Finanţelor.

Primarul socialist al oraşului Lyon, Gerard Collomb, a fost numit ministru de Interne, o poziţie cheie în condiţiile în care Franţa s-a confruntat cu ameninţări teroriste continue după o serie de atacuri sângeroase în ultimii doi ani.

Politiciana de centru şi pro-UE Sylvie Goulard este noul ministru al Apărării.

Macron, fost ministru al Economiei în guvernul socialist al fostului preşedinte Francois Hollande înainte să plece şi să îşi formeze propriul partid La Republique En Marche (REM), a promis că va atrage figuri din întregul spectru politic.

Atragerea suportului de la mai multe formaţiuni politice va fi esenţială în cadrul alegerilor parlamentare din luna iunie, când Macron doreşte să iasă învingător. Rezultatul votului va determina dacă va fi capabil să îşi pună în aplicare ambiţioasa agendă anunţată în timpul campanei prezidenţiale, unde a învins-o pe lidera de extremă dreapta Marine Le Pen.

De asemenea, Macron a promis că va menţine egalitatea de gen, dar numai una dintre cele cinci poziţii de top, cea a apărării, a revenit unei femei. Celelalte 10 femei din cabinetul său alcătuit din 22 de miniştri vor conduce portofolii mai puţin impozante, inclusiv cultură, muncă, sport şi sănătate.

Noul preşedinte, în vârstă de 39 de ani, a promis, de asemenea, că va aduce în politivă noi personalităţi. Pentru a atinge acest obiectiv, el l-a numit pe binecunoscutul ecologist Nicolas Hulot în funcţia de ministru al Ecologiei şi pe directoarea Editurii Actes Sud, Francoise Nyssen, în funcţia de ministru al Culturii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe