Macron cere Germaniei să investească mai mulţi bani în Europa

Înaintea unei întâlniri de cabinet germano-franceze, care a avut loc joi, preşedintele francez Emmanuel Macron a cerut noi investiţii germane în Europa. Deşi reformele în sânul UE au fost pe agenda întâlnirii, se aşteaptă un progres înaintea alegerilor din Germania.
Noul preşedinte al Franţei, Emmanuel Macron.
Noul preşedinte al Franţei, Emmanuel Macron. (Getty Images)

Cerând o “revitalizare a investiţiilor publice şi private în Europa de către Germania”, preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat grupului media Funke şi publicaţiei regionale franceze Ouest France că cei doi vecini trebuie să convină asupra unei noi “perspective macroeconomice”.

Într-un interviu publicat joi, Macron a cerut crearea unui nou fond în valoare de 1 miliard de euro (1,14 miliarde de dolari) pentru noi proiecte IT şi pentru programe comune privind nanotehnologia şi stocarea bateriilor.

Apelul său a fost făcut înaintea unei întâlniri de cabinet franco-germane în Paris – prima astfel de întâlnire începând cu luna aprilie – la care a participat cancelarul german Angela Merkel.

În interviu, Macron şi-a reînnoit apelul pentru reformele în cadrul UE şi, în mod specific, în cadrul zonei euro, declarând publicaţiei că “tratatele europene vor trebui să fie schimbate la un moment dat, deoarece această Europa este incompletă. Întrebarea nu este dacă ne schimbăm, ci când şi cum”.

În timpul campaniei sale electorale, Macron a promis să revizuiască blocul european printr-o serie de iniţiative de aprofundare a integrării UE în sectoarele apărării, securităţii şi imigrării. Promisiunea sa a fost făcută într-un moment cheie al istoriei UE – la câteva luni după referendumul britanic în care alegătorii au decis ca Marea Britanie să se retragă din Uniune.

Preşedintele francez a propus, de asemenea, crearea unui minister al Finanţelor, a unui Parlament şi a unui buget comun pentru zona euro, ceea ce va necesita schimbări în tratatele UE.