Macovei: Toader distruge justiţia independentă. Unde justiţie nu e, nimic nu e

Tudorel Toader ştia că prevederi din OUG-ul pe legile Justiţiei pe care l-a promovat încalcă principiul stabilităţii procurorilor, garantat de Constituţie. Cu toate acestea, a mers mai departe, susţine Monica Macovei.
Monica Macovei
Monica Macovei (Mihut Savu /Epoch Times Romania)

Ordonanţa de Urgenţă prin care Tudorel Toader a modificat legile Justiţiei are scopul distrugerii DNA şi DIICOT, cele două parchete care luptă cu corupţia, terorismul şi reţelele de crimă organizată, susţine fostul ministru al Justiţiei Monica Macovei.

Potrivit europarlamentarului, Tudorel Toader, "avocat al politicienilor cu probleme penale", este interesat ca DNA şi DIICOT să nu funcţioneze şi să fie distruse, indiferent de perversitatea căilor prin care le distruge: pe faţă sau mai întortocheat, încercând să îi păcălească pe oameni.

Astfel, creşterea vechimii procurorilor care pot lucra la DNA şi DIICOT, de la 8 ani la 10 ani, şi introducerea condiţiei noi ca procurorii DNA să rămână în funcţie doar dacă au dat concurs la angajare sunt doar ultimele două încercări ale lui Toader de a distruge DNA şi DIICOT, afirmă Macovei.

"Ticăloşia acestor modificări este că Toader nu recunoaşte direct că închide cele două instituţii anticorupţie şi antimafie, ci vrea să le lase fără procurori. Să nu uităm că Toader a mai rupt o bucată din DNA când a creat secţia specială de anchetare a magistraţilor, luând din competenţa DNA.

A urmărit Toader ca procurorii care nu au 10 ani vechime să fie mutaţi la alte parchete, deşi pe legea în vigoare la data angajării lor îndeplineau condiţiile să lucreze la DNA şi DIICOT ?", ridică întrebarea fostul ministru al Justiţiei.

Macovei mai susţine că Toader, "fost judecător constituţional şi descalificat ca profesor de drept", ştie că încalcă principiul stabilităţii procurorilor, garantat de Constituţie. Şi cu toate acestea îl încalcă.

"Toader ştie că a-i lua unui procuror dosarele la care lucrează şi a le da altcuiva încalcă independenţa pe dosare şi soluţii a procurorului de caz! Toader ştie şi că, introducând alte condiţii decât cele valabile la angajarea procurorului respectiv, este imixtiune politică în justiţie! O fi auzit profesorul de drept de neretroactivitatea legii?", adaugă Macovei.

Fostul ministru mai transmite că astăzi, Secţia de procurori a CSM a decis, în unanimitate, că interpretarea corectă a dispoziţiilor noii OUG este în sensul aplicării pentru viitor a condiţiilor de exercitare a funcţiei în cadrul PG, DNA şi DIICOT şi îl acuză pe Tudorel Toader că a promovat o OUG menită să destabilizeze sistemul de justiţie.

"Acest lucru nu poate folosi decât infractorilor, care pot invoca în instanţă neclarităţile din ordonanţa lui Toader pentru a contesta dosarele penale şi soluţiile judecătorilor, dacă sunt condamnaţi. Ordonanţa lui Toader trebuie anulată, fie printr-o altă OUG de respingere, fie prin sesizarea CCR!

Toader însuşi trebuie să plece de urgenţă din funcţia de ministru al Justiţiei.

Şi mai este o întrebare importantă: este textul publicat în Monitorul oficial după 30 de ore identic cu textul aprobat în Guvern? Ne mai ascunde ceva Toader?", transmite Macovei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne