Macovei, semnal de alarmă: Românilor nu li s-a spus că se graţiază şi cei care încă nu sunt judecaţi!

Politicienii noştri vor să graţieze faptele, nu pedepsele. Cu alte cuvinte, vor scăpa inclusiv cei care nu au fost încă judecaţi, a atras atenţia fostul ministru Monica Macovei.
Monica Luiza Macovei
Monica Luiza Macovei (Epoch Times România)

În forma sa actuală, Legea graţierii vizează faptele, nu pedepsele, iar asta înseamnă că vor fi afectate dosarele în curs de urmărire penală, cele aflate pe masa instanţelor, precum şi cele viitoare, a avertizat, la Realitatea Tv, europarlamentarul Monica Macovei, fost ministru al Justiţiei.

Monica Macovei a remarcat că în proiectul Legii graţierii au scris, la art. 1, că se graţiază pedepse, dar la art. 8 au scris că legea se aplică pentru fapte. De ce vor să graţieze faptele, nu pedepsele?

"Este important de ce vor să graţieze faptele, şi nu pedepsele. Dacă graţiază pedepsele date până la data de X, ştii că de acolo încolo nu se mai graţiază. Dacă graţiază faptele, atunci vor fi graţiate, indiferent de când vor fi venind condamnările: şi faptele în curs – anchetele în curs şi oamenii aflaţi în curs de judecată, fie au terminat fondul, fie sunt în diverse etape. Oamenilor nu li s-a spus că se graţiază şi cei de astăzi, care încă nu sunt judecaţi!", a declarat Macovei.

Mai mult, fostul ministru a subliniat că, dacă rămâne graţierea pedepselor până la 6 ani, este foarte grav. Şi până la 5 ani este grav, pentru că infracţiuni pedepsite până la 5 ani închisoare sunt foarte grave.

"Dau câteva exemple: bancruta frauduloasă, gestiune frauduloasă, deturnarea licitaţiilor publice, uzurparea de calităţi oficiale, nedenunţarea unei infracţiuni, uzurparea funcţiei, purtarea abuzivă, neglijenţa în serviciu, falsificarea de instrumente oficiale, folosirea instrumentelor false, fals material în înscrisuri oficiale, falsificarea unui înscris sub semnătură privată, falsul în declaraţii, falsul privind identitatea, falsificarea unei înregistrări tehnice, accidentul de cale ferată, toate infracţiunile de circulaţie, inclusiv conducerea sub influenţa alcoolului, uz de armă fără drept etc. Astea sunt infracţiuni grave şi au pedepse de până la 5 ani închisoare", a precizat Macovei.