Macovei: "Români, fiţi cu ochii pe Parlament. Dragnea nu se lasă, distruge o ţară ca să scape!"

Comisia Iordache-Altă întrebare se pregăteşte să stingă lumina pentru justiţia din România, a tras un semnal de alarmă deputatul european Monica Macovei, făcând referire la modificările care vizează codurile penale anunţate de PSD-ALDE.
Monica Macovei
Monica Macovei (Mihut Savu /Epoch Times Romania)

Modificările PSD&ALDE la Codurile penale sunt croite pe măsura lui Dragnea-Tăriceanu şi a politicienilor cu dosare penale, a atras atenţia joi, în cadrul unui comunicat de presă, europarlamentarul Monica Macovei.

"Propunerile PSD&ALDE de modificare a Codului penal şi Codului de procedură penală, făcute publice de Comisia Iordache pentru a începe din 2 mai procedura de adoptare, sunt mult mai rele decât variantele din decembrie 2017. Au apărut modificări noi, făcute parcă doar pentru ca Dragnea să fie albit de primul dosar şi să nu rişte o eventuală condamnare. Cei care au scris amendamentele au stat în faţă cu acuzaţiile care i se aduc liderului PSD în dosarele penale", a declarat Macovei.

Fostul ministru a remarcat că o modificare introduce o nouă cale de atac la o hotărâre judecătorească definitivă: dacă motivarea nu este semnată de judecătorul sau de toţi judecătorii din complet, atunci poate fi atacată printr-o procedură specială.

"Vă amintiţi că Liviu Dragnea a contestat în instanţă că motivarea la decizia de condamnare la 2 ani închisoare cu suspendare în dosarul Referendumului nu a fost semnată de toţi judecătorii din complet? Dragnea a pierdut procesul, iar acum apare această propunere în Parlament", a punctat Macovei.

Potrivit deputatului european, o altă modificare rescrie infracţiunea de constituire a unui grup infracţional organizat în favoarea infractorilor. Propunerea stabileşte că "nu constituie grup infracţional organizat grupul format ocazional în scopul comiterii imediate a uneia sau mai multor infracţiuni şi care nu are continuitate sau o structură determinată ori roluri prestabilite pentru membrii săi în cadrul grupului".

"Vă amintiţi că, în noiembrie 2017, DNA comunica public că a început urmărirea penală faţă de Liviu Dragnea şi pentru constituirea unui grup infracţional organizat? Acum apare propunerea de a-l scăpa de acuzaţii în Parlament. Alte modificări propuse de coaliţia PSD&ALDE elimină infracţiunea de neglijenţă în serviciu şi pe cea de mărturie mincinoasă (aici scapă Tăriceanu), interzic folosirea informaţiilor obţinute dintr-un computer care nu au legătură cu infracţiunea pentru care se efectuează urmărirea penală şi a fost autorizată percheziţia, iar interceptările şi înregistrările care nu privesc fapta ce formează obiectul cercetării nu pot fi folosite în dosar şi trebuie distruse", a precizat Macovei.

Fostul ministru susţine că martorii mincinoşi, din orice dosar, vor fi de neatins şi vor putea influenţa sau chiar bloca aflarea adevărului de către judecători sau procurori.

"Asta este încurajare să se mintă, ca şi cum suntem o ţară de mincinoşi şi hoţi. Ei sunt, dar nu noi. Şi, dacă într-un calculator găseşti filmarea unui omor, viol sau orice infracţiune, trebuie să distrugi proba, adică, de exemplu, să ştii criminalul, dar să nu îl pedepseşti niciodată. Propunerile PSD&ALDE mai stabilesc că, în ceea ce priveşte confiscarea extinsă, nu vor mai putea fi confiscate bunurile dobândite înainte de 2012, iar pentru a se putea confisca chiar şi aşa ”decizia instanţei trebuie să se bazeze pe probe certe, dincolo de orice îndoială, din care să rezulte implicarea persoanei condamnate în activităţile infracţionale producătoare de bunuri şi bani”. Confiscarea de la terţi se va putea face doar dacă persoana respectivă ştia că scopul transferului de bunuri sau bani era evitarea confiscării. Toate aceste propuneri sunt contrare Directivei europene privind punerea sub sechestru şi confiscarea extinsă, pe care România era obligată să o transpună încă din 2016", a menţionat Macovei.

Europarlamentarul îi acuză pe cei de la PSD&ALDE că s-au gândit la toate infracţiunile de care ei sunt acuzaţi sau judecaţi şi modifică inclusiv articolul privind favorizarea făptuitorului, în sensul că nu constituie infracţiune emiterea, aprobarea sau adoptarea unor acte normative.

"Adică, dacă majoritatea PSD&ALDE din Parlament şi/sau Guvernul vor aproba toate aceste modificări care, în mod evident, favorizează infractorii, nu vor putea fi traşi la răspundere. Pe scurt: îşi fac legi ca să scape de justiţie, îşi apără averile de confiscare şi nu vor putea fi anchetaţi nici pentru asta. Tot ce mai au de făcut PSD-ALDE este să numească noile coduri penale cât mai aproape de adevăr: Codurile infractorilor Dragnea&Comp", a conchis Macovei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne