Macovei: Misiunea „umanitară” a lui Putin echivalează cu o invazie rusească a estului Ucrainei

Monica Luiza Macovei
Monica Luiza Macovei (Epoch Times România)

Europarlamentarul PDL Monica Macovei şi-a exprimat marţi, în cadrul unui comunicat de presă, profunda îngrijorare faţă de soarta ţării noastre, în contextul în care pe scaunul de la Cotroceni se va aşeza un preşedinte care nu este pe deplin angajat în menţinerea parteneriatului strategic cu Statele Unite. Totodată, fostul ministru al Justiţiei atrage atenţia asupra situaţiei din Ucraina, unde Rusia a trimis un convoi „umanitar” care echivalează cu o invazie rusească a estului Ucrainei şi o nouă ciopârţire a teritoriului după Crimeea, iar România trebuie să îi fie alături.

„Sunt profund îngrijorată de ce se va întâmpla cu România după luna noiembrie dacă va avea un preşedinte care nu este angajat total în menţinerea parteneriatului cu Statele Unite. Singura soluţie pentru România este întărirea parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii. În aceste momente de criză vedem avantajul de a fi astăzi în NATO şi într-un parteneriat strategic cu Statele Unite”, a declarat aceasta.

Monica Macovei a atras atenţia asupra situaţiei extrem de tensionate din Ucraina, în contextul iniţiativei „umanitare” în care este implicată Rusia. Deşi, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Vladimir Putin, a afirmat că misiunea umanitară nu va implica şi personalul militar, NATO susţine că există o „probabilitate foarte mare” ca Rusia să înceapă o invazie a Ucrainei sub acoperirea unui convoi umanitar. Iar dovezile care susţin că Rusia ar intenţiona să introducă un „Cal Troian” în Ucraina continuă să apară pe internet, convoiul „umanitar” apărând înconjurat de personal militar rusesc.

„Rusia ameninţă libertatea la graniţele României. Rusia lui Putin vrea să trimită aproape 300 de camioane ruseşti în Ucraina, însoţite de militari ruşi, sub pretext umanitar. Dacă comunitatea internaţională îi va permite lui Putin să treacă frontiera, atunci aceasta echivalează cu o invazie rusească a estului Ucrainei şi o nouă ciopârţire a teritoriului după Crimeea. Ucraina şi-a câştigat libertatea prin moartea a sute de oameni, iar România trebuie să îi fie alături. Conform legislaţiei internaţionale, astfel de operaţiuni nu pot fi făcute fără consimţământul ţării vizate. În caz contrar, operaţiunea este considerată un act de război”, a avertizat Monica Macovei.

Fostul ministru al Justiţiei solicită MAE să arate fermitate şi să se coordoneze cu SUA şi partenerii occidentali pentru un răspuns ferm împotriva agresiunii Federaţiei Ruse şi a opri ocupaţia ilegală a noi teritorii de către Federaţia Rusă.

„Ponta şi Guvernul lui să nu mai tacă de teama de a nu-i supăra pe prietenii lui Victor Ponta de la Moscova pentru că în joc e şi soarta României. Parteneriatul firesc şi loialitatea României sunt faţă de democraţie, libertate şi capitalism. Asta înseamnă ataşamentul necondiţionat la valorile UE şi ale NATO”, a adăugat Monica Macovei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne