Macovei: Justiţia este egală pentru toţi, inclusiv pentru Mircea Băsescu. Ponta şi mafia PSD să ne lase cu lecţiile de moralitate

Preşedintele Traian Băsescu şi fostul ministru al Justiţiei Monica Macovei
Preşedintele Traian Băsescu şi fostul ministru al Justiţiei Monica Macovei (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

Comentând intens mediatizatul scandal Mircea Băsescu-Bercea Mondialu, europarlamentarul Monica Macovei a remarcat vineri, pe blogul personal, că justiţia este egală pentru toţi, inclusiv pentru fratele preşedintelui Traian Băsescu, transmiţându-i totodată premierului Victor Ponta şi „mafiei PSD să ne mai lase cu lecţiile de moralitate”.

DNA a anunţat joi seară că fratele preşedintelui, Mircea Băsescu, a fost reţinut pentru 24 de ore fiind acuzat de trafic de influenţă după ce ar fi primit suma de 250.000 de euro de la un denunţător, prin intermediarul Marian Căpăţână, în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă magistraţi în vederea soluţionării unui proces în care era acuzat interlopul Sandu Anghel, cunoscut drept Bercea Mondialu.

„Unde nu este lege, nu este libertate” (John Locke). Justiţia este independentă şi procurorii şi judecătorii îşi fac datoria, indiferent de persoana anchetată, aşa cum au făcut mereu în ultimii 9 ani de când am înfiinţat DNA. Justiţia este egală pentru toţi. Nimeni nu este şi nu trebuie să fie deasupra legii, nici politicienii, nici membrii familiilor lor. Şi în cazul Mircea Băsescu justiţia să-şi urmeze cursul”, a declarat Monica Macovei.

Preşedintele Traian Băsescu s-a delimitat de fratele său despre care a spus că "este responsabil pentru faptele lui şi va trebui să răspundă în faţa legii", adăugând că între nevoia de consolidare a justiţiei şi "reflexul firesc" de a-şi apăra fratele, alege consolidarea justiţiei.

Pe de altă parte, premierul Victor Ponta i-a cerut demisia preşedintelui considerând că, deşi nu există nicio dovadă că ar fi făcut ceva incriminator în cazul Bercea Mondialu, ar trebui să-şi dea demisia, independenţa şi prestigiul justiţiei trebuind apărate "chiar cu preţul sacrificiului personal."

„Ponta şi mafia PSD să ne lase cu lecţiile de moralitate. Au furat şi au luptat împotriva unei justiţii independente, au făcut toate porcăriile posibile să îi scape pe infractori. Românii au azi încă o dovadă clară că procurorii anticorupţie au fost întotdeauna independenţi”, a subliniat Monica Macovei.

Fostul ministru al Justiţiei a amintit şi de faptul că Marian Căpăţână a trecut de Comisia de etică a ARD cu 3 voturi "pentru" şi 2 voturi "împotrivă". Membrii Comisiei au fost: Despina Munteanu (FC), Teodor Stolojan (PDL), Mihaela Vasilatii (PNŢCD), Ioan Greceanu (NR) şi Monica Macovei (PDL).

„Partidele politice trebuie să înveţe o dată pentru totdeauna că nu pot tolera membrii de partid cu probleme de integritate. Marian Căpăţână a candidat din partea ARD, deşi eu am votat împotriva acestuia în Comisia de etică a ARD. Votul a fost “3-2” în favoarea candidaturii. Cei 3 care au votat “pentru” să îşi asume responsabilitatea. Iar PSD să nu mai facă legi pentru infractori, să nu-i mai pună pe liste de candidaţi şi să nu mai facă zid în Parlament ca să-i scape de justiţie şi închisoare”, a adăugat Macovei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne