Macovei în PE: Sunt 1,5 milioane de voturi furate la referendum; e cea mai urată formă de corupţie

Europarlamentarul democrat–liberal Monica Macovei a susţinut, miercuri, în plenul PE, că există 1,5 milioane de voturi furate la referendumul pentru demiterea preşedintelui din 29 iulie, aceasta susţinând că are cifra “din presă”.

“Noi, românii am intrat în Uniunea Europeană ca să respectăm regulile, ca să consolidăm democraţia, ca să fim liberi, ca să fim responsabili pentru viaţa noastră şi să avem o justiţie dreaptă, independentă, imparţială care să cerceteze pe oricine chiar la putere, chiar politician, ceea ce nu s-a întâmplat înainte. Avem acest lucru în acest moment", a spus Monica Macovei care a Comisiei şi Parlamentului European pentru "ajutorul pe care ni l-au dat în perioada de preintegrare şi pentru ajutorul pe ni l-au dat după aceea".

Europarlamentarul a arătat că procurorii şi judecătorii care fac dosare cu politicieni astăzi "sunt cei lăudaţi şi cei care au primit premii în fiecare raport al Comisiei Europene pe Mecanismul de Cooperare şi Verificare". "Aceştia nu fac dosare politice, aceştia cercetează pe oricine este la putere. Insist pe acest lucru pentru că, în realitate, ceea ce s-a întâmplat în România a fost pentru oprirea acestor anchete şi pentru luarea justiţiei captivă în curtea unor partide politice", a spus fostul ministru al Justiţiei.

Macovei a explicat că "de aceea este foarte important să revenim la această normalitate". "În acest moment, procurorii şi judecătorii cercetează frauda adusă referendumului în urma unor sesizări. Sunt peste 500 de dosare, vreau doar să vă dau câteva cifre: într-unul din dosare este vorba de alegaţii de 1,5 milioane de voturi furate la referendum, iar acum câteva zile, procurorul şef al Direcţiei Naţionale- Anticorupţie a afirmat că în secţiile verificate s-au găsit indicii şi probe de fraude între 5, 10 şi 15%. Deci, trebuie finalizate aceste dosare, trebuie menţinuţi aceşti procurori pentru că se încearcă să fie daţi afară şi trebuie vazut rezultatul acestor anchete. Fraudarea unui vot este forma de corupţie cea mai urată pentru că este împotriva poporului”, a susţinut Monica Macovei.

Europarlamentarul PSD Victor Boştinaru a luat cuvântul după discursul europarlamentarului PDL pentru a-i transmite comisarului pentru Justiţie Viviene Reding că ceea ce a spus Monica Macovei reprezintă "dovada halucinantă a intervenţiei unui europarlamentar în treburile justiţiei”. De asemenea, Boştinaru a întrebat-o pe Macovei de unde are datele referitoare la numărul de voturi fraudate având în vedere că dosarele sunt în curs de învestigare. Totodată, europarlamentarul PSD a precizat că “pe data de 22 mai, Consiliul Superior al Magistraturii a acuzat-o pe doamna Macovei că a intervenit în cazul unui procuror”.

Răspunzând la întrebarea lui Boştinaru, Monica Macovei a spus că “cifra de 1,5 milioane este din presă”.“Cifra de 1,5 milioane într-un singur dosar – şi dacă tot mi-aţi dat ocazia este vorba de secretarul general al PSD – este din presă, iar cifra de până la 15% frauda este din declaraţiile procurorului şef al DNA pe care vor să îl dea afară. Dar repet, este foarte importantă justiţia pentru Uniunea Europeană, pentru că suntem împreună într-o ţară, într-o uniune în care trebuie să cooperăm”, a menţionat europarlamentarul PDL.