Macovei: Este foarte clar că Ponta şi PSD ne duc spre Est, spre China. Este un act de trădare naţională

Monica Macovei
Monica Macovei (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Prezidenţiabilul Monica Macovei a precizat luni seară, în cadrul unei conferinţe de presă la Bacău, că ţara noastră se află la "graniţa dintre democraţie şi non-democraţie", iar premierul Victor Ponta şi PSD trag ţara spre Est. Deşi nu se opune relaţiilor economice şi culturale cu China şi Rusia, Macovei a atras atenţia asupra riscurilor apropierii politice faţă de aceste state.

"România ca să rămână în pace şi democraţie, trebuie să fie foarte ferm ancorată pe relaţia cu SUA şi NATO. Sunt şi voi acţiona pentru o politică a României către vest, pentru aplicarea Parteneriatului strategic cu SUA, a obligaţiilor ce le avem ca aliaţi în NATO şi apoi ca membri ai Uniunii Europene. (...) Poziţia României la graniţa dintre democraţie şi non-democraţie trebuie, însă, să fie folosită pentru România", a declarat Macovei.

Fostul ministru al Justiţiei nu se opune relaţiilor culturale şi economice cu Rusia şi China, însă cele politice trebuie demarate doar cu aliaţii României.

"Ponta este clar că ne duce spre Est, spre Rusia, spre China, şi şi este un act de trădare naţională. Nu poţi să te duci la Beijing şi să spui că modelul tău este Partidul Comunist Chinez şi apoi să te duci la Washington şi să te aştepţi să fii credibil. Va imaginaţi că cineva de la Washington îl crede? Ponta este foarte prost văzut şi decredibilizat deja în toată UE. Trebuie să fii într-o singură luntre, alături de aliatul tău, să fii onest, pentru că numai aşa ai de câştigat. Sau, în timp ce Mircea Duşa era la Beijing, se preda baza de la Deveselu armatei americane - un moment istoric şi foarte important pentru Romania, pentru apărarea României. Reactoarele 3 si 4 de la Cernavodă cu comapanii din China. De ce ne dăm secretele acestora? Nu voi da secretele care ţin de siguranţa naţională unui stat care nu este aliat. Şi mai e ceva. Dau unor companii unde sunt sigură că tehnologia este perfectă", a subliniat Macovei.

"Independenţa energetică este o problemă de siguranţă naţională pentru că oferă independenţă politică. Centralele nucleare, rezervele de gaz şi ţiţei trebuie exploatate doar de companii româneşti ori provenind din statele aliate", a precizat Monica Macovei.

Trebuie menţionat că Guvernul Ponta a demarat consultările în vederea realizării unui Parteneriat Strategic între România şi China, a semant un memorandum cu compania chineză Huawei, acuzată de spionaj cibernetic, în care se prevedea participarea acesteia la construcţia unor sisteme IT critice pentru siguranţa naţională, iar Mircea Duşa, ministrul Apărării, declara recent, în cadrul unei vizite oficiale în China, că doreşte aprofundarea cooperării militare bilaterale dintre România, stat membru NATO, şi regimul comunist de la Beijing.

În domeniul energetic, Hotnews remarca că "practic, orice înseamnă proiect energetic mare implică şi o companie chineză". Reactoarele 3 şi 4 Cernavodă, Hidrocentrala Tarniţa-Lăpuşteşti, o nouă centrală pe cărbune care ar uma să fie construită de CE Oltenia în colaborare cu China, retehnologizarea Termocentralei Deva, hidrocentrala Turnu Măgurele - Nicopole, microhidrocentralele de pe Prut, cablul electric submarin România- Turcia sunt doar o parte din proiectele în care Guvernul Ponta îşi doreşte să-i atragă pe chinezi , remarcă Hotnews.

Dacă la acestea adăugăm şi intenţia ENEL de a vinde operaţiunile de distribuţie şi furnizare unei companii chineze, imaginea Chinei deţinând controlul asupra sistemului energetic românesc capătă din ce în ce mai mult contur.

Nu numai că tot ce înseamnă proiect energetic mare ar trebui, în viziunea premierului, să implice şi o companie chineză ci, mai mult, potrivit unei analize Hotnews, pentru unele dintre proiecte Guvernul vrea să acorde chiar şi ajutoare de stat. Niciun compromis nu pare prea mare pentru Guvernul Ponta pentru a-i aduce în România pe chinezi.

În ceea ce priveşte relaţia cu Rusia, premierul Ponta declara la finalului lui 2013 că în 2014 trebuie redeclanşată şi regândită relaţia cu Rusia, în ciuda tuturor polemicilor. În replică, preşedintele rus Vladimir Putin preciza că Rusia se aşteaptă la o "cooperare mai consistentă şi reciproc avantajoasă" cu ţara noastră, trebuind aprofundate relaţiile politice, economice şi umanitare (!). Discuţiile au intrat însă in stand-by odată cu conflictul din Ucraina.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne