Macovei cere demiterea şi tragerea la răspundere a celor vinovaţi de dezastrul din spitale

În noaptea incendiului din Colectiv, Guvernul României nu a fost de acord ca răniţii să fie transferaţi la un spital foarte bun pentru arşi din Ljubljana, susţine Monica Macovei.
Monica Macovei
Monica Macovei (Epoch Times România)

Toţi cei din sistemul sanitar responsabili pentru actuala situaţie din Sănătate ar trebui demişi pe capete şi traşi la răspundere, a opinat Monica Macovei pe fundalul valului de revoltă declanşat de scandalul Hexi Pharma, făcând o paralelă cu situaţia de la Colectiv şi arătând că se pierde vremea cu rapoarte.

"Acum sunt mitinguri în Bucureşti, legat de dezinfectanţi. (...) Văd că se cer rapoarte peste rapoarte, domnule, lucrurile sunt foarte clare. Toată lumea trebuie demisă, toată lumea trebuie să plătească. Deci, eu i-aş demite pe toţi de la început, toţi directorii de spitale, toţi din Ministerul Sănătăţii care au fost. (...) Toată lumea demisă, toată lumea care mai este încă în acel minister. Ce mai pierdem vremea să facem rapoarte? Ca să tragem de timp, da? Ca şi cu Colectiv, se fac rapoarte, să vedem... Nu mai facem rapoarte, ştim. Peste jumătate au murit din cauza bacteriilor, alţii din cauza incompetenţei, alţii pentru că nu au vrut românii să-i trimită în afară pe banii altora", a declarat Macovei, citată de Agerpres.

Fostul ministru al Justiţiei a făcut trimitere la cazul Colectiv, reamintind că medicii de la Bruxelles au constatat că victimele transferate în Belgia erau infectate cu bacterii care nu se mai găsesc în Europa de mai mulţi ani.

"Mă refer la experienţe personale sau relatări directe pe care le-am avut cu doctorii din timpul de după Colectiv. La Spitalul Militar de Arşi din Bruxelles au venit opt pacienţi din România cu familiile lor. (...) Doctorii i-au văzut pe primii pacienţi care au ajuns şi (...) au spus aşa: aceşti oameni sunt infectaţi cu bacterii care nu răspund la niciun antibiotic şi care nu se mai găsesc în Europa de foarte mulţi ani, se găsesc numai în Irak, Afganistan, în zona aceea de lume", a susţinut Macovei.

Macovei a mai amintit că familiile răniţilor în clubul Colectiv ar fi vrut să îşi trimită copiii la tratament în afara ţării, însă ministrul Sănătăţii de la acel moment, Nicolae Bănicioiu, nu ar fi fost de acord, precum şi faptul că în noaptea în care s-a produs incendiul autorităţile române au refuzat să trimită răniţii la un spital de arşi foarte, foarte bun, vechi şi cu tradiţie din Ljubljana.

"Bănicioiu şi cu Ponta — Guvernul României a spus 'nu'. Pe mine m-au întrebat slovenii: pentru Dumnezeu, de ce au spus nu? Le-am povestit şi eu scena cu Bănicioiu, zic: ca să nu ne facem noi de râs. Oamenii nu înţeleg. Cine poate să înţeleagă asta, că tu sacrifici oameni?", a mai spus aceasta.

Reamintim că o anchetă condusă de jurnalistul Cătălin Tolontan a scos la iveală faptul că Hexi Pharma - firmă ce furnizează spitalelor din România dezinfectanţi - diluează substanţele de 10 ori. Ministerul Sănătăţii a demarat controale în urma scandalului izbucnit, pentru ca apoi să anunţe că ''doar 5% dintre probele (de dezinfectanţi n.r.) recoltate sunt neconforme iar pacienţii sunt în siguranţă''. Acest anunţ a stârnit adâncă nemulţumire, având în vedere că problema infecţiilor nosocomiale este considerată una dintre marile suferinţe ale ţării.

Revoltaţi că acest anunţ al ministrului contrazice flagrant rezultatele investigaţiilor din presă, cetăţenii s-au organizat pe Facebook şi au ieşit vineri în stradă, la un protest în Piaţa Universităţii din Bucureşti, continuat cu un marş spre Ministerul Sănătăţii şi, ulterior, spre Guvern.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne