Machiajul: de câte straturi e nevoie?

Machiaj fantezie realizat de Raluca Florea Nuţ.
Machiaj fantezie realizat de Raluca Florea Nuţ. (Cocografic & Raluca Florea Nuţ)

Întâlnesc tot mai multe fete care nu se machiază deloc pe motivul că nu cunosc tehnici de machiaj, sau în extremitatea cealaltă, fete care din pasiune ajung, în mijlocul zilei, la masa de prânz, mai ceva ca la un shooting de make-up fantezie. Deşi e o chestiune de gust, până la urmă de câte produse avem nevoie pentru a arăta impecabil în orice moment al zilei? Răspunsul pe care îl consider eu potrivit este: de câte e necesar.

Ni se spune mereu că suntem unici, diferiţi şi speciali, fiecare în felul nostru, nu există două persoane identice, şi sunt de acord în general cu această afirmaţie. Cu toate acestea, copiem mereu imagini ale altor oameni care au ajuns mai sus decât noi pe scara socială. Cel puţin în beauty şi fashion acest lucru se realizează sezon după sezon prin trenduri. Şi cu acest lucru sunt de acord, în general. Trendurile ne ajută să fim creativi cu imaginea noastră. Nu cred că sunt acolo pentru a fi luate „ad literam” la orice oră din zi şi din noapte.

Aş vrea să abordez în acest articol problema adaptabilităţii look-ului la diferitele situaţii în care suntem puşi în fiecare zi, asta ca să nu purtăm toată geanta de cosmetice deodată pe faţă la 10 dimineaţa, sau şi mai rău, să purtăm machiajul numai şi numai în gentuţa uitată de doi ani într-un colţ al dulăpiorului din baie. Să nu mă înţelegeţi greşit, nu cred că femeile nemachiate nu sunt frumoase, dar nu există nimic mai nepotrivit decât o femeie îmbrăcată la 4 ace nemachiată şi necoafată, sau, în extrema cealaltă, un rimel curs la piscină. Acestea fiind spuse, sunt convinsă că o femeie a secolului XXI trebuie să se adapteze cu brio situaţiilor pe care le întâmpină în fiecare moment al zilei, dar nu oricum, ci în funcţie de ceea ce i se potriveşte ei şi numai ei, în mod perfect.

Ca să încep cu începutul, o chestiune pe care am mai spus-o este că oricare ar fi machiajul ales, tenul trebuie să fie cât mai aproape de impecabil. Mergeţi la tratamente cosmetice, hidrataţi-vă şi aveţi mare grijă la calitatea produselor aplicate pe ten. Un ten curat şi luminos este o bază ideală pentru orice machiaj. Ca să atingem cât mai bine tema actualului articol, am ales o zi obişnuită din viaţa unei femei, pentru a acoperi cât mai multe situaţii posibile.

7AM – Dimineaţa, odată cu celelalte ritualuri de pregătire pentru noua zi, nu uitaţi să vă demachiaţi şi să aplicaţi o cremă de faţă în funcţie de tipul dumneavoastră de ten. Presupunând că mergeţi la serviciu, trebuie să vă machiaţi corespunzător. Nu uitaţi de cele menţionate anterior, fiecare este unic în felul său şi de aceea, machiajul corect pentru fiecare este diferit. În orice caz, există câteva reguli care se aplică tuturor. Machiajul trebuie să fie unul cât se poate de lejer şi de discret. De aceea renunţaţi la aplicarea unui fond de ten dimineaţa, pentru ca acesta are mereu tendinţa de a se vedea ca o mască. Dimineaţa folosiţi BB Cream, care nu numai că vă va hidrata tenul, dar va acoperi destul imperfecţiunile fără să dea tenului un aspect încărcat.

Din acest moment totul depinde de personalitatea şi timpul fiecăreia. Câteodată un creion dermatograf şi un rimel bun sunt suficiente pentru a avea un aspect potrivit la serviciu. Pentru fetele care au timp şi dexteritate, orice machiaj care deja implică tuş sau culori, recomand folosirea acestora foarte moderat. Linia de tuş ar trebui doar să evidenţieze subtil linia ochiului, sau dacă optaţi pentru un smokey eyes, acesta trebuie să fie făcut cu nişte nuanţe naturale şi cât mai apropiate de culoarea tenului dumneavoastră. Nu folosiţi nimic „shimmer” şi nu folosiţi culorile închise în exces.

Nu este absolut necesar să vă conturaţi sprâncenele în timpul zilei, atâta timp cât acestea sunt bine îngrijite zi de zi. Recomand ca în timpul zilei să folosiţi un strugurel care să vă ţină buzele hidratate, sau un gloss natural în loc de ruj. Un lucru deosebit de important este blush-ul. Acesta este extrem de vizibil în timpul zilei, folosiţi o culoare neutră, potrivită tenului dumneavoastră, şi într-o cantitate suficientă atât cât să vă contureze uşor obrajii. Dacă folosiţi pudra, mai ales pentru tenurile grase, achiziţionaţi-vă o pudră transparentă pe care să o folosiţi în această perioadă a zilei. Este complet invizibilă, fără a-şi pierde calităţile de matifiere.

13 PM – La pauza de prânz nu trebuie decât să verificaţi că arătaţi în continuare impecabil, să retuşaţi obrajii, pudra şi lipgloss-ul.

16 PM – Ajungeţi acasă şi vă pregătiţi de mers la sport. Vă recomand, ca odată ajunsă acasă să vă demachiaţi complet ţi să vă spălaţi pe faţă cu produse corespunzătoare. Aplicaţi din nou un strat de cremă hidratantă. Puteţi să vă opriţi aici, sau puteţi să reaplicaţi un strat lejer de BB Cream si maxim să vă daţi genele cu rimel. Desigur, nu uitaţi să reconturaţi trăsăturile feţei şi să folosiţi blush, dar din nou foarte moderat. Folosiţi strugurelul de dimineaţă şi sunteţi gata!

18 PM – Vă pregătiţi să mergeţi la o petrecere în club. Acum este momentul să vă folosiţi din plin de talentul, imaginaţia şi dexteritatea pe care o deţineţi în arta machiajului. Acum e voie să puneţi în aplicare toate trendurile care v-au plăcut din revistele de modă, să folosiţi culori tari, chiar excentrice, să aplicaţi fondul de ten potrivit tenului dumneavoastră şi să fiţi creative! Conturaţi-vă trăsăturile şi folosiţi un blush colorat. Cu toate acestea nu uitaţi: „less is always more”. Nu folosiţi un roşu intens pe buze dacă aţi decis să faceţi un smokey eyes cu culori închise, sau o linie de tuş pronunţată, păstraţi echilibrul în tot. Nu doriţi să arătaţi ca un clown la petrecere, oricât de bine deţineţi tehnica de aplicare a produselor. Un make-up reuşit constă în folosirea de culori şi linii potrivite fizionomiei voastre şi se referă la culori armonioase.

Dacă nu ştiţi cum să combinaţi culorile, sau nu ştiţi nici o tehnică de machiaj, soluţia nu este să mergeţi nemachiată. Folosiţi produsele uşor de aplicat, precum un rimel care oferă volum generos genelor şi folosiţi un ruj roşu aprins. Este destul ca să arătaţi pregătită pentru eveniment. Vă recomand cu încredere să participaţi în viitorul apropiat la un curs de self-makeup pentru că veţi descoperi magia unei lumi de culori şi tehnici care vă vor pune în evidenţă frumuseţea!

12 AM – Ajungeţi acasă după o petrecere minunată. Indiferent de oboseala acumulată pe perioada zilei, nu uitaţi să vă demachiaţi tenul în profunzime cu produse demachiante potrivite tenului dumneavoastră. Îngrijiţi-vă tenul după ce l-aţi expus fumului de ţigară şi atmosferei înăbuşitoare după o seară de dans în club, amintiţi-vă că aveţi nevoie de un ten spectaculos şi în dimineaţa următoare!

Raluca Florea Nut este makeup artist şi absolventă a prestigioasei Academii de Makeup „UP TO DATE FASHION ACADEMY” din Milano.