Măcelarul Partidului Comunist Chinez, Bo Xilai a fost inculpat pentru corupţie

Oficialul comunist căzut în dizgraţie, Bo Xilai, împreună cu soţia lui, condamnată pentru crimă
Oficialul comunist căzut în dizgraţie, Bo Xilai, împreună cu soţia lui, condamnată pentru crimă (New Epoch Weekly Photo Archive)

Liderul comunist chinez decăzut Bo Xilai, pe vremuri predentent la tronul Partidului, a fost inculpat pentru corupţie, dare de mită şi abuz de putere, au relatat joi France Presse şi Xinhua.

Fost responsabil al Partidului Comunist în metropola Chongqing, Bo Xilai a fost exclus din Partid anul trecut ca urmare a acuzaţiilor de corupţie după condamnarea soţiei sale pentru omor, într-unul dintre cele mai mari scandaluri politice la vârf din China din ultimii zeci de ani.

'Capetele de acuzare au fost transmise' unui tribunal din Jinan, în provincia Shandong, a precizat Xinhua, citând procurori din oraş.

Căderea lui Bo, pe atunci unul dintre cei 25 de membri ai influentului Birou politic al Partidului Comunist chinez, a expus puterea chineză la diverse acuzaţii de corupţie la un nivel ridicat al ierarhiei şi a reaprins vii diviziuni interne. Intervenind cu scurtă vreme înainte de tranziţia ce a marcat venirea lui Xi Jinping în fruntea Partidului în noiembrie, scandalul a scos la iveală influenţa fostului conducător din Chongqing asupra acestui oraş cu 33 de milioane de locuitori, unde pusese în aplicare o amplă mişcare de represiune împotriva opozanţilor săi, camuflată într-o campanie împotriva Mafiei locale.

După cum Epoch Times a raportat încă din luna februarie a anului trecut, declinul său a fost precipitat de puternica sa 'mână dreaptă', fostul ofiţer de poliţie Wang Lijun. Căzut în mod brutal în dizgraţia şefului său, Wang a încercat în februarie 2012 să solicite azi politic la consulatul american din Chengdu, o metropolă vecină din sud-vestul Chinei. Acolo a dat în vileag crime şi infracţiunile ce aveau loc la Chongqing - inclusiv uciderea unui om de afaceri britanic de către soţia lui Bo, Gu Kailai şi amănunte legate de practica recoltării de organe pe viu de la aderenţii Falun Gong, pe care Bo Xilai a implementat-o ca parte a genocidului pornit de Partid împotriva practicanţilor discipinei spirituale Falun Gong.

Tentativa sa de dezertare l-a costat pe Wang Lijun, devenit 'trădător' în China, o pedeapsă de 15 ani de închisoare. Pe de altă parte, Gu Kailai a fost condamnată la pedeapsa capitală, cu suspendare.

După un articol Agerpress