Macedonenii continuă protestele împotriva noii coaliţii de guvernare

Mii de manifestanţi naţionalişti şi-au reluat protestele în capitala macedoneană Skopje împotriva unei noi coaliţii de guvernare emergente ce include partide etnice albaneze, la cinci zile după ce manifestanţi au pătruns în clădirea Parlamentului şi au atacat deputaţi.
Protest în capitala macedoneană Skopje împotriva unui acord între Partidul Social Democraţ şi Uniunea Democrată Albaneză.
Protest în capitala macedoneană Skopje împotriva unui acord între Partidul Social Democraţ şi Uniunea Democrată Albaneză. (Robert Atanasovski/AFP/Getty Images)

Manifestanţii susţin că un acord pe care l-au încheiat social-democraţi cu scopul de a guverna alături de partidele etnice albaneze reprezintă o ameninţare la adresa unităţii naţionale.

Acordul va marginaliza partidul conservator VMRO-DPMNE al fostului premier Nikola Gruevski, care se opune în special impunerii limbii albaneze ca a doua limbă oficială în stat.

Noul protest are loc după ce parlamentarii din VMRO-DPMNE l-au împiedicat pe noul preşedinte al Parlamentului, care a fost ales de noua coaliţie de guvernare, să pătrundă în biroul său.

Parlamentarii din VMRO-DPMNE au susţinut că alegerea lui Xhaferi - primul preşedinte de etnie albaneză al Parlamentului macedonean -nu este validă deoarece nu au fost respectate procedurile parlamentare.

În ziua alegerii lui Xhaferi, 27 aprilie, un grup de manifestanţi a năvălit în clădirea Parlamentului şi i-a atacat pe liderul Uniunii Social Democrate, Zoran Zaev, şi pe alţi câţiva parlamentari etnici albanezi. Unii dintre răniţi au fost trimişi la spital.

Revoltele, care au provocat rănirea a aproximativ 100 de persoane, au fost condamnate de Uniunea Europeană şi SUA, ambele declarând că vor recunoaşte noua coaliţie de guvernare.

Departamentul de Stat al SUA a trimis un delegat de rang înalt în Skopje în weekend pentru a cere liderilor VMRO-DPMNE să cedeze puterea în mod paşnic în mâinile noii coaliţii.

Dar având în vedere protestele de marţi, nu se vede niciun semn că VMRO-DPMNE, care a condus ţara timp de mai mulţi ani, sau susţinătorii săi sunt pregătiţi să se retragă paşnic.

Manifestanţii au declarat că nemulţumire reflectată în numeroasele demonstraţii de noapte desfăşurate în ultimele două luni împotriva noului guvern arată că publicul nu doreşte ca VMRO-DPMNE să renunţe la putere. Ei susţin că în Macedonia trebuie să se organizeze noi alegeri ca urmare a rezultatelor neconcludente ale procesului electoral din decembrie 2016, care au dus la impasul curent.

“Am fost ignoraţi timp de 60 de zile. Vom continua să venim”, a declarat marţi Bogdan Ilievski, unul dintre organizatorii protestului, pentru AFP în faţa clădirii Parlamentului, unde a fost trimis un număr semnificativ de poliţişti.