Luxemburg va fi prima ţară din lume în care transportul public va fi gratuit

Tren
Tren (oracleglobe.com)

Ţara central-europeană a adoptat măsura pentru a reduce nivelului poluării şi a încuraja utilizarea transportului public. Este primul stat care reglementează acest tip de transport în acest mod şi îşi asumă rolul de lider la nivel mondial.

Luxemburgul a devenit prima ţară din lume în care transportul public va fi liber, fără nicio distincţie. Luând ştafeta de la oraşul francez Dunkerque (un oraş în nordul Franţei, sub-prefectură a departamentului Nord, în regiunea Nord-Pas de Calais), începând cu 1 martie 2020 orice călătorie cu autobuzul, trenul sau tramvaiul nu va mai costa nimic pentru cetăţenii ţării europene, atâta timp cât călătoresc la clasa economică.

Francois Bausch, ministrul Mobilităţii şi Lucrărilor Publice din Luxemburg, a anunţat pe pagina sa de Twitter că vor exista, de asemenea, investiţii substanţiale pentru îmbunătăţirea infrastructurii de transport public, care va începe de la trenuri, deoarece acestea vor fi gratuite, pentru cei care nu călătoresc la clasa I, începând deja de duminica aceasta, 27 ianuarie.

Măsura va intra în vigoare începând cu luna martie a anului viitor, atunci când expiră abonamentele anuale sau temporare ale cetăţenilor, astfel că ultima zi valabilă a biletelor va fi pe 29 februarie 2020.

Pe de altă parte, Luxemburgul poate fi mândru că este ţara cu cea mai ieftină reţea de transport public din Europa, deoarece toţi cei sub 20 de ani călătoresc gratuit, iar un bilet de 24 de ore costă doar 4 euro.

Această măsură va avea, de asemenea, un impact asupra ţărilor vecine, deoarece numărul de lucrători care traversează din Belgia, Franţa şi Germania în Luxemburg în fiecare zi este de aproape 200.000, într-o ţară cu mai puţin de 600.000 de locuitori, potrivit The Independent.