Lupul paznic la oi. Ofiţer de la Crimă Organizată, reţinut pentru favorizarea infractorului

Cătuşe
Cătuşe (SERGEI SUPINSKY / AFP / Getty Images)

Procurorii DIICOT au dispus, marţi, reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a ofiţerului Militaru Vasile, comisar şef de poliţie în cadrul I.G.P.R. – D.C.C.O. - Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti – Compartimentul finanţării terorismului şi spălării banilor, acesta fiind acuzat de două infracţiuni de favorizare a făptuitorului.

Făptuitorul favorizat de ofiţer făcea parte din gruparea de tâlhărie coordonată de Paul Iova, personaj supranumit "Regele Manelelor."

"În privinţa inculpatului Dumitru Oane Bogdan zis Bodi (în legătură cu care s-a comis de către inculpatul Militaru Vasile infracţiunea de favorizare a făptuitorului) probele administrate în cauză au reliefat, în afară de contribuţia esenţială la iniţierea şi constituirea grupului infracţional organizat, participarea acestuia la comiterea următoarelor infracţiuni:

Astfel, începând cu luna mai 2016, împreună cu inculpaţii Iova Paul zis Ion Petrişor, Iova Aurel zis „Ghiniţă” şi Dumitrescu Cristian-Marius zis „Buze” a exercitat acte de constrângere psihică asupra unei persoane vătămate pe care a ameninţat-o cu acte de violenţă îndreptate împotriva familiei şi bunurilor sale, precum şi cu darea în vileag a unor înregistrări compromiţătoare, pentru a obţine de la aceasta, în mod injust, o sumă de bani. În vederea realizării acestui scop, inculpaţii au realizat acţiuni concertate de intimidare a persoanei vătămate, prin urmărirea acesteia, inclusiv prin GPS, agresarea unei persoane de încredere, aducerea de distrugeri autovehiculelor şi agresarea câinilor de pază ai acesteia. În baza acestor acte de constrângere, la data de 21.12.2016, persoana vătămată a remis membrilor grupării suma totală de 2.400 de euro, sumă ce le-a fost plătită în două tranşe, în cursul aceleiaşi zile.

Începând cu data de 14.02.2017, în baza aceleiaşi rezoluţiuni infracţionale, inculpatul Dumitru Oane Bogdan împreună cu inculpaţii Iova Aurel şi Dumitrescu Cristian-Marius au continuat acţiunea de hărţuire a victimei, în scopul obţinerii în mod injust, de la aceasta, a unor noi foloase patrimoniale. Cei trei au reluat activitatea de monitorizare a persoanei vătămate, de urmărire şi de contactare repetată a membrilor familiei sale, reuşind şi în acest caz înfrângerea libertăţii sale de voinţă şi determinarea acesteia să le remită o nouă sumă de bani, respective suma de 1.200 de lei.

În dimineaţa zilei de 05.12.2016, inculpatul Dumitru Oane Bogdan împreună cu inculpaţii Iova Paul zis Ion Petrişor, Balcan Marian zis „Grasu”, Iova Fănel zis „Gigi”, Iova Aurel zis „Ghiniţă”, Filipescu Alexandru Ionuţ zis „Nee”, declinându-şi calitatea de poliţişti şi folosindu-se de o legitimaţie care atesta această calitate, au blocat în trafic un autoturism, cunoscând că în interiorul acestuia se află ţigări provenite din contrabandă, autoturism pe care l-au sustras, prin acte de violenţă fizică exercitate asupra ocupanţilor acestuia. Autoturismul a fost abandonat în cursul aceleiaşi zile pe Calea Giuleşti, Sector 6, după ce membrii grupării au sustras din interiorul acestuia cele 50 de baxuri de ţigări, deţinute nelegal în autoturism de către persoanele vătămate.

La data de 12.02.2017, inculpatul Dumitru Oane Bogdan împreună cu inculpaţii Iova Paul zis “Ion Petrişor” şi Balcan Marian zis Marian Grasul a asigurat “paza locului” în timp ce alţi inculpaţi au pătruns, prin escaladarea gardului şi apoi prin efracţie, în locuinţa unei persoane vătămate de unde au sustras suma de 5.000 de lei, mai multe ceasuri, bijuterii din aur şi o icoană, prejudiciul cauzat fiind estimat la suma de 60.000 de lei.

Cu referire la această ultimă infracţiune săvârşită cu participarea inculpatului Dumitru Oane Bogdan zis Bodi s-a reţinut o primă acţiune de favorizare a făptuitorului comisă de către inculpatul Militaru Vasile, care, în dimineaţa imediat următoare sustragerii ţigărilor, a aflat chiar de la inculpatul anterior menţionat că acesta a participat activ la săvârşirea infracţiunii.

Astfel, din analiza probelor administrate în cauză a rezultat că la data de 25.03.2017, în cadrul unor discuţii telefonice purtate de către inculpatul Militaru Vasile cu inculpatul Dumitru Oane Bogdan, acesta din urmă îi aduce la cunoştinţă că, în noaptea precedentă, a participat la comiterea unei infracţiuni în dauna unei persoane de la care a sustras 7 baxuri cu ţigări, transportate în cursul aceleiaşi nopţi la un apartament situat pe raza municipiului Bucureşti. Toate aceste convorbiri sunt purtate sub aparenţa furnizării, de către inculpat, a unor informaţii despre infracţiuni comise de persoane din anturajul său, inculpatul Dumitru Oane Bogdan acţionând ca un veritabil ”colaborator” al ofiţerului de poliţie, în lipsa unei autorizări date în acest scop de procuror, în condiţiile art. 148 C.p.p.", arată DIICOT

Cu ocazia percheziţiilor domiciliare, în locuinţa lui Vasile Militaru a fost identificat un număr de 11 telefoane mobile şi multiple medii de stocare a datelor informatice, care au fost ridicate în vederea analizării.