Luptele continuă în apropierea capitalei Tripoli. SUA retrage o parte din forţele prezente în Libia

Forţe loiale guvernului libian susţinut de ONU sosesc în Tajura, o suburbie a capitalei Tripoli, 6 aprilie 2019
Forţe loiale guvernului libian susţinut de ONU sosesc în Tajura, o suburbie a capitalei Tripoli, 6 aprilie 2019 (Mahmud Turkia/Getty Images)

Armata americană a declarat duminică faptul că şi-a retras o parte din forţele prezente în Libia. Retragerea temporară are loc pe fondul amplificării luptelor în ţara bogată în petrol, potrivit Deutsche Welle.

“Din cauza tulburărilor amplificate din Libia, un contigent de forţe americane care susţin Comandamentul forţelor americane în Africa (AFRICOM) a plecat temporar din ţară din cauza condiţiilor nesigure de la sol”, se precizează într-o declaraţie publicată de acest comandament, al cărui sediu se află în Stuttgart, Germania.

“Realitatea privind asigurarea securităţii la sol în Libia devine tot mai complexă şi imprevizibilă”, a susţinut generalul de marină Thomas Waldhauser.

Retragerea trupelor americane a avut loc după ce guvernul interimar al Libiei, cu sediul în Tripoli, a lansat o “contraofensivă” pentru a apăra capitala, potrivit AFP.

Miliţii înarmate din oraşele vestice libiene Zawiya şi Misrata au susţinut vineri că se vor opune înaintării comandantului Armatei Naţionale Libiene spre capitala ţării, unele rapoarte susţinând că forţele armatei au fost împinse înapoi de la un punct de control cheie în apropierea capitalei Tripoli. Tensiunile amplificate au dat naştere unor temeri privind relansarea conflictului civil din ţara africană.

Ulterior în cursul zilei de duminică, au fost publicate rapoarte privind lovituri aeriene în sudul oraşului Tripoli, în timp ce forţele libiene din Est au încercat să pătrundă în centrul oraşului.

Libia a rămas fără un guvern stabil de când o revoltă susţinută de NATO a dus la înlăturarea şi uciderea lui Moammer Gaddafi în 2011. De atunci, zeci de miliţii au luptat pentru a deţine controlul asupra ţării bogate în petrol.

Guvernul interimar din Tripoli, Guvernul de Acord Naţional, a fost creat cu sprijinul ONU în 2015, însă nu a reuşit să îşi exercite autoritatea în întreaga ţară. Armata Naţională Libiană susţine o administraţie paralelă în estul ţării, care a devenit un rival major al administraţiei din Tripoli.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe