Luptătorii irakieni peshmerga se alătură luptei împotriva Statului Islamic în Siria


Militanţi ai Statului Islamic pozează alături de steagul grupului jihadist.
Militanţi ai Statului Islamic pozează alături de steagul grupului jihadist. (Getty Imges)

Luptătorii irakieni peshmerga au ajuns miercuri în sud-estul Turciei în drum spre oraşul sirian Kobane pentru a încerca să îşi ajute colegii kurzi să spargă un asediu al Statului Islamic ce sfidează atacurile aeriene conduse de SUA.

Kobane, situat la graniţa cu Turcia, este atacat de Statul Islamic de peste o lună şi soarta sa a devenit un test cheie pentru abilitatea coaliţiei conduse de SUA de a combate rebelii suniţi.

Săptămânile de atacuri aeriene asupra poziţiilor Statului Islamic din jurul oraşului Kobane şi sutele de luptători jihadişti ucişi nu au reuşit să întrerupă asediul. Kurzii sirieni şi aliaţii lor internaţionali speră că sosirea luptătorilor peshmerga, alături de armament mai greu, poate schimba situaţia.

Un avion turcesc a aterizat în oraşul sud-estic Sanliurfa în jurul orei locale 1:15 a.m., în mijlocul unor măsuri de securitate intense. Un convoi de autobuze albe, escortate de maşini de teren blindate şi maşini de poliţie, a părăsit aeroportul la scurt timp după aceea.

“Vor ajunge în oraşul nostru astăzi”, a spus Adham Basho, membru al Consiliului Naţional Kurd Sirian din Kobane, despre luptătorii peshmerga, confirmând faptul că un grup de 90 până la 100 de luptători a ajuns în cursul nopţii în Sanliurfa.

Un grup separat de peshmerga se deplasează spre regiunea turcă de graniţă pe uscat, transportând arme de calibru mare. Un post de televiziune kurd a prezentat ceea ce părea să fie un convoi de vehicule încărcate cu arme ce se îndreaptă spre regiunea de graniţă.

Saleh Moslem, copreşedinte al Partidului kurd sirian al Uniunii Democrate (PYD), a declarat că peshmerga erau aşteptaţi să intre în Kobane în cursul zilei de miercuri, aducând arme de calibru mare.

“Ei aduc în principal arme de artilerie, arme antitanc şi antiblindaj”, a spus el, adăugând că echipamentul ar trebui să-i ajute pe luptătorii kurzi sirieni să-i alunge pe jihadiştii Statului Islamic care au folosit vehicule blindate şi tancuri în asaltul lor.

De asemenea, militanţii Statului Islamic din Siria au capturat trei puţuri şi au ucis cel puţin 30 de luptători pro-guvernamentali într-un atac asupra unui câmp de gaze unde au avut loc cele mai sângeroase confruntări dintre cele două tabere, a declarat miercuri Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, un grup de monitorizare cu sediul în Anglia.

Statul Islamic a capturat câmpul de gaze Sha’ar în luna iulie, ucigând aproape 350 de soldaţi guvernamentali, membri ai miliţiilor aliate, paznici şi angajaţi ce lucrau în zonă. Forţele guvernamentale au recucerit câmpul, situat la est de oraşul central Homs, la sfârşitul lunii iulie.

Gruparea teroristă Statul Islamic a provocat panică internaţională prin capturarea unor teritorii vaste în Irak şi Siria, declarându-le “califat” islamic, anulând graniţele dintre cele două ţări şi măcelărind sau alungând musulmanii şiiţi, creştinii şi alte comunităţi care nu le împărtăşesc ideologia ultraradicală a Islamului sunit.

Între timp, luptătorii Frontului Nusra, afiliat oficial grupării Al-Qaeda în războiul civil sirian, au capturat în aceste zile mai multe teritorii ocupate de rebelii moderaţi, astfel extinzând controlul lor asupra unora dintre puţinele zone din nordul Siriei ce încă nu au fost capturate de islamiştii extremişti.

În Irak, forţele de securitate au declarat miercuri că s-au apropiat la 2 km de oraşul Baiji într-o nouă ofensivă pentru a recuceri cea mai mare rafinărie de petrol a ţării, care a fost asediată de Statul Islamic începând cu luna iunie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe