Lupta Partidului Comunist Chinez cu „teroriştii” uiguri din Xinjiang

Protestele uigurilor din China.
Protestele uigurilor din China. (ADEM ALTAN / AFP / GettyImages)

Autorităţile chineze au anuntat ca opt "terorişti" înarmaţi cu cuţite şi explozibili au fost ucişi luni în timpul unui atac asupra unei secţii de poliţie din Xinjiang, China. "Teroriştii" au fost acuzaţi de o serie de incidente mortale în regiunea în mare dominată de etnici musulmani, scrie The Internaţional News.

Site-ul guvernului din Xinjiang nu a făcut nicio menţiune referitoare la eventuale victime în rândul forţelor de ordine, adăugând că ancheta este în curs de desfăşurare.

Autorităţile acuză "teroriştii" de o serie de atacuri similare în această regiune.

Xinjiang este de mult timp scena unor ciocniri violente între forţele regimului comunist şi uiguri. Majoritatea celor care trăiesc acolo sunt uiguri, un grup etnic turc care urmează Islamul sunnit. Aceştia sunt supuşi unor presiuni constante din partea autorităţilor chineze, în timp ce Partidul Comunist Chinez a încurajat migrarea etniei chineze (Han) în zonă.

În opinia grupurilor pentru drepturile omului şi a cercetătorilor din străinătate, neliniştea din regiune este generată de opresiunea culturală, de măsurile de securitate intruzive şi valul de imigraţie a etnicilor Han.

Xinjiang este o regiune de cel puţin patru ori mai mare decât Japonia, fiind bogată în petrol şi naturale gaze naturale.

Cea mai recentă violenţă a lăsat în urmă 16 victime, printre care doi ofiţeri de poliţie, într-o confruntare care a avut loc la începutul acestei luni. Autorităţile chineze au declarat că "huligani" înarmaţi cu cuţite şi dispozitive explozive au atacat forţele de poliţie care încearcă să îi reţină, deşi grupul aflat în exil Congresul Mondial al Uigurilor a descris incidentul drept "masacrul" unei familii care se pregătea pentru o nuntă.

La sfârşitul lunii octombrie, poliţia a declarat că trei uiguri din Xinjiang au condus un vehicul într-o mulţime de turişti din Piaţa Tiananmen din Beijing - inima simbolică a statului chinez - omorând două persoane şi rănind alte 40, înainte de a se izbi de un zid al Oraşului Interzis şi a lua foc. Toţi cei trei "atacatori" au murit. Beijingul a descris atacul, primul realizat de uigurii din afara Xinjiang, drept un act de "terorism" şi a susţinut că cei responsabili sunt separatiştii susţinuţi de militanţii Mişcării Islamice Turkestanul de Est.

Mai mult de 190 de atacuri "teroriste" au fost înregistrate în Xinjiang anul trecut, în creştere "cu o marjă semnificativă" faţă de 2011, a raporta mass-media de stat luna trecută. Xinjiang a fost scena unor incidente violente frecvente în acest an, inclusiv unul în luna iunie, în zona Turpan, care a lăsat în urmă 35 de morţi. Autorităţile au declarat că un total de 139 de persoane au fost arestate în ultimele luni pentru răspândirea ideologiei "jihadiste".

China a arestat în 2012 mai mult de 1.000 de persoane pentru "punerea în pericol a securităţii de stat", în creştere cu aproape 20% faţă de anul precedent, a declarat luna trecută Fundaţia Dui Hua cu sediul în SUA, citând cifrele oficiale. Mai mult de 75% din procesele suspecţilor acuzaţi de crimă au avut loc în Xinjiang, a adăugat organizaţia.

Tensiunile au ajuns la un punct culminant violent în iulie 2009, care s-a manifestat printr-o serie de revolte în capitala regională Urumqi. Ca urmare a violenţelor, în jur de 200 de oameni au murit, mai mult de 1.600 au fost răniţi şi sute au fost arestaţi.

O situaţie similară se înregistrează şi în Tibet, unde grupurile de drepturilor omului acuză Partidul Comunist Chinez de conducerea unei politici de persecuţie sistematică ce vizează cultura, religia, limba, mediul tibetanilor şi comite o gamă largă de abuzuri extrem de grave în regiune. În ultimii trei ani mai mult de 120 de tibetani şi-au dat foc în semn de protest faţă de această politică a PCC.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe