Lupta cu clanurile. Europa Liberă: DIICOT lucrează la închiderea dosarelor, poliţiştii sabotează poliţişti (Surse)

Giorgiana Hosu
Giorgiana Hosu (realitatea.net)

În timp ce ministrul de Interne nu mai pridideşte făcând declaraţii belicoase despre cum MAI-ul este cu ochii pe clanurile de interlopi, surse judiciare care cunosc sistemul din interior au declarat, sub protecţia anonimatului, că în acest moment procurorii anti-mafia refuză să deschidă noi dosare, personalul fiind antrenat în clasarea dosarelor vechi, scrie jurnalistul Virgil Burla într-un articol publicat de Europa Liberă.

Astfel, între poliţişti şi procurorii DIICOT mocneşte un război. Primii adună frustrări deoarece, deşi culeg informaţii şi le aduc la cunoştinţa procurorilor DIICOT, cei din urmă preferă să asculte ordinele superiorilor şi nu înregistrează noi dosare.

Problemele nu se opresc aici. Poliţiştii Serviciului Grupuri Infracţionale susţin că sunt sabotaţi de colegii de la Serviciul Omoruri.

Este o luptă între şeful Poliţiei Capitalei, Bogdan Berechet şi Radu Emilian Gavriş, directorul adjunct al Poliţiei Capitalei. Sunt două Servicii în discuţie: Serviciul Grupuri Infracţionale Violenţe, de la Poliţia Capitalei, condus de comisarul Marius Andrei. Acesta este copilul de suflet al lui Marius Voicu, fostul şef al poliţiei Capitalei, demis cu ocazia scandalului poliţistului pedofil şi Serviciul de Grupări Infracţionale Organizate, aflat în subordinea Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate (DCCO). Din 2019, s-a mers pe varianta ca cei de la Serviciului Grupuri Infracţionale Violenţe să se ocupe de dosare ce nu ţin de clanuri sau grupări organizate, ci cei de la DCCO să se ocupe de grupările organizate. Ideea e că la Serviciul Grupuri Infracţionale Violenţe sunt multe scurgeri de informaţii care compromit anchetele. Fac doar grupările pe care le aleg ei, nu toate, ce li se serveşte, cazurile pe care le aleg şefii lor. Pe de altă parte, serviciul de la DCCO nu e alcătuit din personal specializat, are doar doi ani de la înfiinţare. De exemplu, Vasile Costea, cel care conduce Direcţia, nu are aviz de la Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS) pentru a studia informaţii clasificate. Ca atare, Bucureştiul este zero la capitolul combaterea clanurilor. Toate aceste infracţiuni sunt în competenţa DIICOT. Dacă Direcţia nu face nimic, poliţiştii nu pot face niciun act. Totul e nul”, a declarat sursa.

Problemele de la DIICOT

Un magistrat care ştie problemele din interior a dezvăluit că totul porneşte de la cei doi şefi ai Secţiei de combatere a criminalităţii organizate: Alina Albu şi George Lucian Pătuleanu. „Nu poţi să îl laşi pe Pătuleanu să conducă Secţia. Alina Albu e o profesionistă, dar nu se mai implică, se gândeşte să plece din sistem, fiind în relaţii reci cu Giorgiana Hosu, şefa DIICOT. Astfel, sunt două Servicii în DIICOT, Serviciul de Crimă Organizată şi Serviciul Economic care au două scopuri: clasarea dosarelor vechi şi să nu se înregistreze dosare noi. Ca atare, pe operativ nu se mai face nimic. Degeaba se adună informaţii dacă nu primeşti număr unic de dosar”, mai susţine sursa judiciară.

Mai mult, structurile de forţă ale Statului au ajuns să se saboteze între ele. Ieri, 40 de poliţişti din cadrul Serviciului Grupuri Infracţionale Violenţe au transmis o scrisoare deschisă presei în care acuză faptul că liderii clanurilor de interlopi au ajuns să controleze ofiţeri din structurile de poliţie. În plus, ei îi acuză pe alţi colegi poliţişti că doresc desfiinţarea structurii: „În prezent se duce o luptă pentru discreditarea şi desfiinţarea noastră atât din interiorul poliţiei cât şi din partea lumii interlope”, susţin semnatarii scrisorii deschise. Ei arată că anul trecut s-a dispus ca structura să nu mai lucreze dosare în comun cu DIICOT şi a fost îndrumată pentru rezolvarea cazurilor „mărunte”.

Articolul poate fi citit aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne