Lupii paznici la oi. David şi Putură vorbeau de luptă anticorupţie, dar se ocupau cu luarea de mită

Fostul ministru de interne, Cristian David, a fost adus cu mandat la DNA.
Fostul ministru de interne, Cristian David, a fost adus cu mandat la DNA. (Epoch Times România)

În timp ce lăudau lupta anticorupţie şi se erijau în susţinătorii ei, cei doi oficiali recent puşi pe ordinea de zi a DNA - fostul ministru al Internelor, Cristian David şi fostul secretar de stat din Ministerul Justiţiei, judecătorul Ovidiu Putură - se ocupau ei înşişi cu luarea de mită - susţin procurorii anticorupţie, scrie evz.ro.

Cazul Cristian David

Evenimentul Zilei a dezvăluit că pe 29 ianuarie 2008, fostul ministru al Internelor, Cristian David, declarat, în cadrul unei întâlnirii cu şefii Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) că anul 2008 va fi anul "toleranţei zero faţă de corupţie, al eliminării acesteia din administraţie şi al creşterii încrederii cetăţeanului în structurile noastre". Cristian David lăuda, de asemenea, colaborarea DGA cu DGIPI, Corpul de Control şi DNA.

Două zile mai târziu, pe 31 ianuarie 2008, la o întâlnire cu prefecţii, fostul ministru a vorbit iar despre diminuarea şi eradicarea corupţiei interne şi susţinând din nou că anul 2008 este un an al "toleranţei zero faţă de corupţie", inclusiv în zona administraţiei publice.

La 1 februarie, Cristian David lua şpagă 500.000 de euro în biroul său de la minister pentru a interveni pe lângă prefectul de atunci al judeţului Buzău, Cristinel-Marian Bîgiu (PNL), în cazul unui teren de 15 hectare, potrivit DNA.

Miercuri, Cristian David era arestat preventiv pentru 30 de zile, fiind acuzat de luare de mită şi spălare de bani.

Cazul Ovidiu Puţura

Publicaţia citată a arăta că fostul secretar de stat din Ministerul Justiţiei, judecătorul Ovidiu Putură, a participat la o serie de evenimente dedicate anticorupţiei şi a deţinut atribuţii de monitorizare a mai multor programe anticorupţie.

Oficialul a pus la cale împreună cu Ministerul Dezvoltării un plan de monitorizare a luptei anticorupţie intitulat "Dezvoltarea unui mecanism de monitorizare a implementării acţiunilor anticorupţie la nivelul administraţiei publice locale". În cadrul acestui program, Ovidiu Putură s-a deplasat în ţară pentru a le explica aleşilor locali cum este cu lupta împotriva corupţiei.

Tot miercuri, ca şi Cristian David, Ovidiu Putură sfârşea în arest preventiv sub acuzaţia de luare de mită - bani, bunuri, sejururi - în anul 2013-2014, exact în perioada în care ocupa funcţia de secretar de stat, susţin procurorii DNA.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.