Ludovic Orban: "S-a mers pe sistemul de paraşutare a candidaţilor, şi se miră că primarii nu au tras"

PNL trebuie să renunţe la cârdăşii cooperatiste, la impunerea candidaţilor de la centru etc. şi să-şi regăsească identitatea. Ori, pentru asta este nevoie ca decizia să se întoarcă în partid, să fie luată cu participarea bazei PNL, a susţinut Ludovic Orban.
Ludovic Orban
Ludovic Orban (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Liberalul Ludovic Orban a acuzat, marţi, după şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL, că în cadrul întrunirii de astăzi nu s-a făcut o analiză a rezultatelor alegerilor şi nici a cauzelor acestor rezultate. Orban a opinat că nu doar Alina Gorghiu, care şi-a depus mandatul, trebuie ţinută vinovată pentru eşecul din alegeri şi că, pentru a-şi reveni, PNL-ul trebuie să renunţe la cărdăşii cooperatiste, mistificări de baze de date iar deciziile să fie luate cu implicarea membrilor de la baza partidului, cei care literalmente pun osul la treabă.

Orban a mai acuzat că la parlamentare nu s-a ţinut cont de voinţa celor din teritoriu, filialelor cerându-li-se să facă liste de candidaţi după care conducerea centrală şi-a stabilit proprii candidaţi. În atari condiţii, nu e de mirare că primarii nu au tras, a declarat liberalul.

"Nu putem să mergem înainte dacă nu identificăm cauzele profunde care au stat la baza acestui eşec al Partidului Naţional Liberal. Îmi aduc aminte când după alegerile locale când doi colegi de-ai mei anunţau o victorie şi cel mai bun scor al PNL eu am solicitat organizarea de alegeri în partid, de jos în sus. Nu a fost ascultat acest îndemn al meu care nu era provenit dintr-un interes personal, că nu eram în situaţia de a candida la vreo funcţie, ci era pur şi simplu provenit dintr-o analiză şi o evidenţă a faptului că PNL a obţinut un rezultat nesatisfăcător la locale şi că trendul partidului este unul descendent.

Nu sunt de acord să fie considerată responsabilă numai Alina Gorghiu, care a fost preşedinta partidului şi care şi-a prezentat demisia, deciziile nu le-a luat numai Alina Gorghiu ci toţi aceia care au fost implicaţi in procesul decizional. Cred că astăzi în PNL nu e nevoie să cârpim nişte decizii luate în acelaşi Birou Politic care a luat decizii şi până astăzi, să numim pe unii interimari, care nu ştim dacă vor candida sau nu vor candida, care nu ştim dacă vor folosi sau nu vor folosi poziţia pe care o au ca interimari pentru a-şi fructifica un avantaj într-o eventuală competiţie", a declarat Orban.

În opinia lui Ludovic Orban, "PNL are nevoie de revenire la democraţie, PNL nu înseamnă un grup de oameni aflaţi vremelnic la conducere ci fiecare membru al partidului, care şi-a dat sufletul pentru a scoate un rezultat cât mai bun în campanie şi care din cauza lipsei de strategie, de mesaj şi nivel nu au reuşit să obţină scorul pe care îl meritau după munca şi efortul pe care le-au depus.

Din acest motiv cred că singurii care au dreptul să hotărască ce trebuie făcut în PNL sunt membrii de la baza partidului care astăzi stiu foarte bine cine merită să fie învestit cu încredere, care sunt liderii partidului care se bucură de recunoaştere şi respect din partea cetăţenilor. Dacă cineva îşi imaginează că va merge cu cârdăşii cooperative, mistificări de baze de date şi alte şmecherii prin care să încerce să impună o voinţă contrară bazei PNL, după părerea mea, se înşeală", a adăugat liberalul.

Reamintim că la şedinţa BPN al PNL de marţi, liberalii au ales-o pe Raluca Turcan lider interimar al formaţiunii până la Congresul în care va fi ales liderul de facto al partidului.