Ludovic Orban despre creşterea punctului de pensie cu 14%: "Atât se poate. Cine promite mai mult minte!"

Criza coronavirus loveste Romania
Criza coronavirus loveste Romania (Epoch Times România)

Premierul Ludovic Orban a afirmat, vineri, în cadrul unor declaraţii de presă, că decizia de majorare a punctului de pensie a fost „o decizie grea”, dar că Guvernul se angajează să o finanţeze „atât pe anul viitor, cât şi pe anii care vor urma”.

"Criza sanitară a provocat o criză economică. Cu toate astea, deşi repet, eu nu cunosc vreo altă ţară europeană în care să se fi luat o decizie similară, Guvernul va creşte pensiile şi va creşte pensiile cu un procent consistent, de 14%. [...] Este o creştere extrem de mare, pe care ne angajăm să o putem finanţa, atât pe anul viitor, cât şi pe anii care vor urma. În ceea ce priveşte alte creşteri ulterioare, orice altă decizie de creştere a pensiilor va fi luată doar pe baza unor analize economice extrem de serioase.

Vă readuc aminte că România are nevoie de acces la finanţări cu costuri minime, pentru a putea asigura resursele financiare necesare suportării cheltuielilor bugetului de stat, bugetului de pensii, bugetului de şomaj şi a altor categorii de bugete”, afirmă premierul.

În acest context, liderul de la Palatul Victoria a anunţat că punctul de pensie va creşte cu 14% şi a cerut părinţilor şi bunicilor să înţeleagă că „atât se poate!”.

„Cine promite mai mult, minte! Pentru ca să creşti orice venit, trebuie să ai resursele necesare. Dacă nu ai resursele necesare, degeaba creşti şi apoi nu mai poţi să plăteşti pensiile la nivelul crescut. [...] Îi rog pe părinţii şi bunicii noştri, care au muncit o viaţă, să înţeleagă că am făcut maximum posibil. Decizia de majorare a punctului de pensie cu 14% a fost o decizie grea, o decizie pe care în schimb ne-o asumăm şi în acelaşi timp garantăm că putem să o susţinem şi putem să asigurăm resursele financiare pentru a putea plăti toate pensiile pe contributivitate, astfel încât să nu existe nicio problemă şi, de asemenea, să facem tot ce depinde de noi pentru ca inflaţia să se menţină la nivelul scăzut la care l-am adus ca urmare a lunilor de guvernare liberală, să nu fie afectată puterea de cumpărare, iar odată cu creşterea punctului de pensie să crească şi puterea de cumpărare a pensiilor românilor", a subliniat prim-ministrul.

Şeful executivului a avertizat tototdată că "orice creştere de pensii care este făcută fără să ţină cont de evoluţia economiei şi de capacitatea efectivă a economiei de a susţine astfel de creşteri se va întoarce nu numai împotriva părinţilor şi bunicilor noştri, ci se va întoarce împotriva interesului general al societăţii româneşti".

"Orice creştere pentru care nu există garanţia că pot fi obţinuţi banii necesari pentru susţinerea acestor creşteri poate să ducă la situaţii extrem de grave, fie inflaţie, care înseamnă de fapt că orice creştere este anulată de creşterea preţurilor, fie există un risc să ajungem în situaţia în care să ne finanţăm din ce în ce mai greu şi din ce în ce mai scump.

Eu nu pot accepta o astfel de situaţie.

Şi aşa, de patru luni, este un adevărat dezmăţ în Parlamentul României în materie de legi care generează noi şi noi cheltuieli pentru bugetul de stat şi pentru celelalte bugete. Ne-am luptat pe toate căile constituţionale şi legale să împiedicăm astfel de decizii. Din păcate, multe dintre ele au fost adoptate şi cresc nota de plată. Poţi să faci rău României, şi asta face astăzi majoritatea condusă de PSD, şi făcându-te că vrei să faci bine, că vrei să creşti veniturile diferitelor categorii. Dacă le creşti prea mult, nu le mai poţi plăti", a precizat premierul.