Ludovic Orban: Cine vrea cu adevărat unirea Basarabiei cu România trebuie să vorbească mai puţin

În contextul Centenarului Unirii şi al evenimentelor petrecute în aceste zile la Chişinău, preşedintele PNL din România a subliniat că ar fi mulţi cei care strigă unirea, profitând de publicul unionist pentru a obţine nişte voturi.
Ludovic Orban
Ludovic Orban (Mihut Savu (Epoch Times Romania)

Aflându-se într-o vizită la Chişinău, în contextul sărbătoririi celor 100 ani de la Marea Unire din 1918, preşedintele Partidului Naţional Liberal din România, Ludovic Orban a menţionat că deşi în 1991 unirea dintre România şi Basarabia era mult mai realizabilă, nici în prezent lucrurile nu sunt atât de complicate.

Totuşi, politicianul român consideră că această decizie nu aparţine României în graniţele actuale, ci mai degrabă este o decizie pe care nu poate s-o ia decât o majoritate a cetăţenilor Republicii Moldova atunci când vor considera că este cea mai bună soluţie pentru o traiectorie care să le permită să trăiască într-o democraţie veritabilă, având acces la toate valorile care compun Uniunea Europeană astăzi, subliniind în acelaşi timp că lucrurile nu trebuie forţate.

”Sunt mulţi cei care zic că vor unirea. Nu este suficient să spui lucrul acesta. De multe ori unii din cei care spun că vor unirea, de fapt nu o fac pentru că vor cu adevărat unirea ci pentru că au nişte obiective, ştiu că există un public unionist pe care încearcă să-l capteze pentru a obţine nişte voturi.

Unirea nu este un proiect nerealizabil, este un proiect care are o bază istorică, naţională, avem o limbă, o cultură, tradiţii, obiceiuri comune şi chiar dacă uneori istoria ne-a ţinut departe, atunci când istoria ne permite, ne apropiem”, a declarat Ludovic Orban în cadrul emisiunii ”Politica” de la TV 8.

Întrebat de ce nu s-a reuşit unirea în 1991, preşedintele PNL a răspuns că atunci nu a existat voinţă politică, mai ales în România, precizând că România prin vocea lui Iliescu a fost prima ţară care a recunoscut statalitatea Republicii Moldova. ”Cred că modul în care a ajuns la putere şi s-a legitimat fostul preşedinte al României a fost de natură să-i creeze anumite constrângeri în deciziile politice, ceea ce a împiedicat o atitudine firească şi normală care ar fi trebuit să urmeze”, a opinat politicianul de la Bucureşti.

Cât despre politica dusă de către fostul preşedinte român Traian Băsescu, în această perioadă la Chişinău prin vizitele şi declaraţiile sale de unire, Orban a menţionat că Băsescu a avut toate pârghiile la dispoziţie să promoveze acest proiect, ocupând funcţia de şef de stat timp de zece ani. ”Nu cred că astăzi poate face mai mult decât a făcut în cei zece ani cât a fost preşedintele României. Cine vrea cu adevărat unirea trebuie să vorbească mai puţin”, a conchis Ludovic Orban.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe