Lucruri mai puţin cunoscute despre grăsimi şi uleiuri

S-a descoperit ca uleiul de masline, cu continutul sau ridicat de polifenoli, este sanatos, ridicand nivelurile de HDL si reducand nivelurile de LDL.
S-a descoperit ca uleiul de masline, cu continutul sau ridicat de polifenoli, este sanatos, ridicand nivelurile de HDL si reducand nivelurile de LDL. (Photos.com)

Pentru o creştere şi dezvoltare optimă, organismul uman are nevoie de absolut toate substanţele nutritive oferite de natură, fie că este vorba de proteine, lipide, glucide, minerale sau vitamine. Da - de grăsimi, de asemenea. De fapt, toate grăsimile sunt importante, inclusiv cele saturate ... Haideţi să spulberăm câteva mituri legate de grăsimile folosite în alimentaţie şi să abandonăm prejudecăţile, care, în perspectivă, ne pot aduce diverse tulburări metabolice şi o îmbătrânire timpurie.

Ne-am obişnuit să credem că grăsimile sunt dăunătoare, în special, cele saturate. Este doar o confuzie general acceptată.

Să clarificăm pentru început, ce înseamnă grăsimile saturate. Acestea sunt acizi graşi, legăturile de carbon ale cărora sunt dotate la maxim cu hidrogen. De obicei, grăsimile saturate diferă de cele nesaturate, prin faptul că rămân solide la temperatura camerei.

Grăsimile saturate se găsesc în produsele de origine animală, cum ar fi untul, brânza, grăsimea din carne, etc. Unele uleiuri vegetale (de palmier şi de cocos), sunt, de asemenea, saturate. În zilele noastre, reputaţia uleiului de nucă de cocos, a unturii şi altor produse ce conţin grăsimi saturate, a fost afectată la modul cel mai serios. Aceste substanţe au fost etichetate drept principalii vinovaţi de dezvoltarea bolilor de inimă. În plus, se crede că ele determină apariţia aterosclerozei şi tulburărilor vasculare. În realitate, nu grăsimile saturate sunt cauza acestor stări patologice.

Grăsimile saturate nu sunt nocive, ci dimpotrivă, esenţiale pentru creier. Creierul nostru conţine o cantitate importantă de grăsimi saturate şi de colesterol, care îi sunt necesare pentru o funcţionare normală. Chiar şi renumiţii acizi graşi omega-3 au nevoie de grăsimi saturate pentru o absorbţie optimă.

La rândul său, creierul nu este singurul organ care necesită grăsimi saturate. Sistemul osos are nevoie de grăsimi saturate pentru transportarea calciului. În plus, grăsimile animale obţinute de la vacile păscute în aer liber şi uleiul de nucă de cocos posedă proprietăţi naturale anti-fungice, antibacteriene şi antivirale. Nu trebuie să le ignorăm din cauza unor concepţii prea rigide.

Pe de altă parte, nici uleiurile vegetale nu sunt benefice pentru corpul nostru şi pot provoca inflamaţii sistemice. Uleiurile vegetale, cum ar fi cel de soia, rapiţă, floarea soarelui, porumb, sunt calificate, de obicei, drept alternative sănătoase. Însă, oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzii diferite. Uleiurile mononesaturate şi polinesaturate conţin niveluri sporite de acizi graşi omega-6. Excesul acestora poate juca un rol de catalizare a tulburărilor inflamatorii şi durerilor cronice.

Excepţie fac acizii graşi omega-3 polinesaturaţi, care sunt absolut indispensabili pentru menţinerea sănătăţii corpului nostru. Fie că este vorba de prevenirea infarctului miocardic sau de altă afecţiune, aceste grăsimi au un efect pozitiv. Acizii graşi omega-3 se găsesc în peşte roşu, ulei de măsline şi cel de seminţe de in.

Trebuie să remarcăm că, în ziua de azi, este foarte dificil să procuri ulei adevărat de măsline, numit Extra Virgin Olive Oil (EVOO), adică ulei măsline pur obţinut din prima presare. Aproximativ 70% din uleiurile de măsline, comercializate în întreaga lume, sunt doar nişte amestecuri de uleiuri şi amelioratori de arome, care nu numai că nu sunt bune pentru sănătate, ci dimpotrivă, dăunătoare.

Dacă doriţi să vă protejaţi tractul gastro-intestinal, vă recomandăm să optaţi pentru ulei de măsline veritabil. Multe uleiuri devin râncede, atunci când sunt gătite la temperaturi ridicate.

Mai există câteva uleiuri utile, dar care sunt puţin cunoscute. Uleiul de seminţe de cânepă, cel de avocado, de seminţe de dovleac, de nuci, de migdale, de seminţe de in, de nucă de cocos sunt mai ieftine, nu sunt OMG-uri, nu sunt falsificate atât de des şi au proprietăţi terapeutice speciale. Desigur, nu trebuie să uităm de faptul, că toate lucrurile sunt utile, atât timp cât sunt folosite cu măsură. De altfel, strămoşii noştri nu cădeau în extreme asemenea nouă şi reuşeau să-şi să păstreze organismul într-o stare bună de sănătate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură