Lucrează asupra propriului sine – fii mai longeviv

Numeroasele noastre dorinţe şi ambiţii excesive ne epuizează  în mod constant, ne fac să simţim frica de pierderi şi privaţiuni.
Numeroasele noastre dorinţe şi ambiţii excesive ne epuizează în mod constant, ne fac să simţim frica de pierderi şi privaţiuni. (Sanjay Kanojia / AFP / Getty Images)

În fiecare zi ne confruntăm cu tot felul de situaţii dificile – extrem de importante sau foarte neînsemnate, dar care ne reuşesc să ne creeze mult disconfort şi tot felul de senzaţii neplăcute. În ziua de azi, factori de stres există peste tot. Cu toate acestea, potrivit experţilor, miezul problemei constă nu în lucrul negativ care ni se întâmplă, ci în atitudinea noastră vis-a-vis de acesta. În general, dacă încercăm să ne mulţumim cu mai puţin şi să nu cerem prea multe de la viaţă, toate problemele vor dispărea de la sine.

Comunitatea ştiinţifică a descoperit deja că modul în care reacţionăm la diferite evenimente neplăcute din existenţa noastră poate servi drept indicator pentru problemele de sănătate din viitor. Spre exemplu, un studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania a constatat că situaţiile stresante nu constituie problema reală, ci anume modul în care reacţionăm la acestea joacă un rol prioritar.

Timp de opt zile, participanţii la studiu au trebuit să răspundă la câteva serii succesive de întrebări şi au oferit mostre de salivă pentru stabilirea nivelului de cortizol (hormonul stresului). Peste 10 ani, fiecare participant a fost testat din nou la capitolul schimbărilor în starea generală de sănătate şi stres emoţional. S-a constatat că participanţii care au depăşit cu greu situaţiile de stres, s-au confruntat mai târziu, adică peste un deceniu, cu mult mai multe probleme de sănătate.

Aceasta înseamnă că nu trebuie să ne ataşăm prea mult de momentele negative din viaţă, ci, dimpotrivă, să le luăm cât se poate de uşor sau, cel puţin, să nu le dăm prea multă importanţă. În caz contrar, nu vom face nimic altceva decât investiţii proprii pe termen lung în tot felul de boli şi afecţiuni, cărora va trebui să le facem faţă mai târziu.

De exemplu, cineva se confrunta la serviciu cu un volum mare de muncă şi, pe deasupra, apar şi alte probleme cotidiene. Imediat va resimţi o presiune mare în interior şi o deteriorare bruscă a stării de spirit. În acest caz, cel mai probabil, în viitor va trebui să ţină piept unui spectru mai diversificat de boli cronice, comparativ cu colegul său de birou, care, de asemenea, are o mulţime de sarcini de executat şi numeroase greutăţi de depăşit, dar reuşeşte să le privească pe toate cu indiferenţă şi optimism.

Pare simplu la prima vedere, dar cum să izbutim să luăm uşor tot acest stres din lumea de astăzi? Răspunsul rezidă în însăşi inima omului - trebuie să ne schimbăm din interior, începând cu cele mai fundamentale elemente. Ceea ce ne terorizează şi ne privează de o viaţă liniştită, sunt, de fapt, ataşamentele şi dorinţele noastre. Incalculabilele noastre aspiraţii pentru putere, faimă, bani sau placere! Anume când acestea sunt ameninţate, survine stresul.

În realitate, fiinţa umană nu are nevoie de atât de multe lucruri pentru a duce un mod de viaţă normal. Această povară suplimentară compusă din numeroase dorinţe şi ambiţii excesive ne epuizează în mod constant, ne face să simţim cu fiecare celulă orice aspect al pierderii şi frica apăsătoare de privaţiuni. Dacă, însă, reuşim să ne satisfacem cu mai puţin şi să nu cerem prea multe, în mod consecvent, problemele vor dispărea de la sine.

Când simţim frică, frustrare sau furie, trebuie să vedem care este motivul ce stă la baza acestuia. Cauza trebuie căutată nemijlocit în sinele nostru interior şi nu în afară. Şi atunci când identificăm cauza, trebuie, pur si simplu, să ne detaşăm de ea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură