Lucian Isar: Unii români chiar nu înţeleg bancurile cu Euro şi Grecia?

Lucian Isar
Lucian Isar (Mihut Savu / Epoch Times)

În contextul intensificării discuţiilor privind aderarea României la zona euro, economistul Lucian Isar, fost ministru delegat pentru Mediul de Afaceri, a atras atenţia pe blogul personal, că o decizie pripită în acest domeniu poate avea consecinţe grave pentru ţară.

"Unii români nu înţeleg fizica cuantică. Unii români nu înţeleg ingineriile financiare. Unii români nu înţeleg nanotehnologiile. În schimb majoritatea românilor înţeleg foarte bine bancurile. Şi înainte şi după revoluţie. Marea majoritate a românilor înţeleg de ce sunt aşa de multe bancuri cu Euro şi Grecia şi în plus înţeleg şi lecţiile care ar trebui trase din aceste bancuri", scrie Lucian Isar.

Economistul a explicat că aderarea la euro este o decizie politică, altfel spus, dacă o nouă echipă de politicieni doresc să o facă, o pot face şi mâine. Criteriile nominale pot fi forţate (vezi Grecia) iar politicienii români se pricep la negociat cu partenerii europeni (vezi privatizările majore).

"Anunţul privind intenţia României de a adera la euro în 2019 a apărut în urma unei iniţiative personale a unui fost ministru al bugetului ce se autopromova la Ecofin. Urmând o perioadă de alegeri, nimeni nu l-a băgat în seamă în mod serios deşi să afli de aşa ceva de pe Reuters era o premieră pentru multe instituţii ale statului cu atribuţii directe într-o eventuală aderare.

În ultima vreme şi cu exemple statale vivide, majoritatea comentatorilor au înţeles că pentru români este importantă dezvoltarea economică şi nu doar creşterea statistică de tip INS, convergenţa reală către media europeană şi că dacă nu există o ameliorare a venitului disponibil, creşterea statistică devine doar subiect de declaraţie politică", a precizat Isar.

Lipsa de înţelegere a stadiului economiei româneşti şi a necesarului de spaţiu fiscal a făcut un preşedinte în 2010 să împingă fără negociere România în compactul fiscal, a continuat fostul ministru, adăugând că acelaşi fost preşedinte "încă susţine că pentru a alimenta investiţii în terenuri de fotbal în pantă erau necesare tăieri de salarii şi creşterea de pe o zi pe alta a TVA".

"Compactul fiscal negociat din poziţia de premiantul clasei este o greşeală de amator comparativ cu o pripire referitor la aderarea României la euro", a fost concluzia la care a ajuns Lucian Isar.

Declaraţiile fostului ministru au loc în contextul în care preşedintele Klaus Iohannis a avut joi o întrevedere cu premierul Victor Ponta şi cu Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, pentru a discuta despre procesul aderării României la zona euro.

Reamintim că la începutul lunii mai, Guvernatorul BNR aprecia că trasarea unei foi de parcurs pentru aderarea la zona euro este mult mai importantă decât data ţintă de intrare, în lipsa acesteia dezbaterile pentru 1 ianuarie 2019 neavând niciun rost. Isărescu mai adăuga că este chiar periculoasă discuţia doar despre ţintă.

Recomandăm şi: Isărescu nu mai crede în aderarea României la zona euro în 2019 (video)

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne