"Lucan şi-a făcut vilă pe rinichii noştri. O să-i curgă sânge din pereţi!" - persoană care recunoaşte că a traficat organe

În anii 2000, profesorul Lucan recolta rinichi de la români săraci, păcăliţi cu sume de mizerie şi îi transplanta apoi unor străini care-i dădeau bani grei pentru o operaţie, acuză un cetăţean care s-a autodenunţat traficant de organe.
(photos.com)

Medicul Mihai Lucan, cunoscutul chirurg din Cluj, şi-a făcut în anii 2000 o adevărată afacere din traficul de organe, realatează, într-un inteviu acordat deputatului USR Emanuel Ungureanu, braşoveanul Iulian Iacob, român care s-a autodenunţat ca traficant de organe. Iacob, care susţine că şi-a vândut un rinichi transplantat apoi de către medicul Mihai Lucan unui străin, relatează că profesorul făcea numeroase transplanturi, pe sume grele. Lucan s-ar fi bucurat de complicitate la nivel înalt, căci pe aeroportul din Cluj veneau şi plecau avioane militare, care aduceau cetăţeni azeri la transplant.

În dialogul cu Ungureanu, Iacob relatează cum, în anii 2000, răspunzând anunţului dat la mica publicitate de o femeie ce căuta un rinichi pentru fiul ei internat la Institutul de Urologie şi Transplant Renal din Cluj, a ajuns sub bisturiul lui Lucan. Lui Iacob i s-au promis 7500 de dolari, pentru ca apoi să fie "înţepat". Negocierea sumei nu a fost făcută cu Lucan ci cu un angajat al clinicii, dar medicul ar fi fost la curent cu tranzacţia.

"Când eram pregătit de operaţie, după ce mi se făcuse clisma şi mi s-a introdus furtunul în vezică, a venit dl profesor să mă verifice, să vadă dacă sunt ok, dacă mi-e frică... Şi atunci a fost singura dată când am vorbit cu el de bani.

"Soldăţelule, eşti mulţumit de banii de care ai vorbit cu Săbău?"

I-am zis - da, dl profesor, e ok" - spune Iacob.

Intervievat de Ungureanu, Iacob povesteşte că rinichiul său nu a ajuns la gălăţeanul pentru care se pregătea el să doneze ci la un azer. Acesta venise la Institut însoţit de gărzi de corp dotate cu arme. După operaţie, Iacob, ar fi fost cusut în bătaie de joc, aşa cum se cos morţii la autopsie, de are dureri şi azi. Nici banii nu şi i-a luat pe toţi, intermediarul motivându-i că dl profesor îşi construieşte vilă şi că o să îi dea banii mai târziu.

"Dl Lucan şi-a făcut vilă şi Lukmed (clinica privată a lui Lucan n.r.) şi conturi prin lume din rinichii noştri, dar dânsul trebuie să ştie un lucru, că din pereţii respectivi cândva va curge sânge din cauza durerilor pe care le avem noi. Dânsul n-a spus niciodată: "Domnule, pentru un ban de nimic te-am nenorocit", a declarat Iacob.

Cum a ajuns Iacob sub bisturiul lui Lucan

"Până să-i cunosc pe dânşii, luasem un ziar, să caut de lucru, am căutat, nu am găsit nimic, dar undeva am văzut un anunţ micuţ, 'caut donator rinichi, grupa 01, RH negativ'. (...) Am sunat (..) la numărul respectiv a răspuns o doamnă care a zis că e din Galaţi că are băiatul la clinică la dl Lucan şi are nevoie de un transplant de rinichi. Am vorbit cu dânsa, m-a îndrumat să iau trenul, să merg la clinica dlui Lucan şi să îl contactez pe dl Emil Săbău (am auzit ulterior din anchetă că îl cheamă Sabo). (...) mi-a spus că poate să îmi ofere 70 de milioane de lei după ce facem operaţia.

Am mers pe încredere, la Institutul de Urologie din Cluj, la dl Lucan, l-am căutat pe dl Săbău (...) ne-am întâlnit, i-am explicat că am venit (...) m-a dus la dna secretară, m-a scris pe un registru apoi am mers şi am făcut analizele, tipizarea (...) au venit analizele, când au venit s-a schimbat situaţia (...)

Săbău a venit cu o propunere: "Iulian, ţi-au ieşit analizele bune (...) uite, lasă-l pe Radu din Galaţi, am ceva pentru tine, un străin, pentru străinul ăsta îţi iei 7500 de dolari. (...) Mi-a zis să nu donez pentru Radu, de vorbisem cu mama lui, ci să donez pentru străin, că îmi dă el 7500 de dolari, de 3 ori suma pe care mi-o propusese băiatul de la Galaţi. Am fost de acord, mi-a plătit în ziua respectivă transportul dus-întors Braşov-Cluj şi mâncarea pe care am consumat-o", a declarat Iacob.

Cât despre cei 7500 de dolari, Săbău a refuzat să îi vireze banii anticipat în bancă, spunându-i că îi va da după operaţie.

Abia ajuns înapoi acasă la Braşov, Iacob a fost sunat de Săbău să vină înapoi la Cluj urgent, că "dl profesor l-a pus pe străin pe avion" şi ăla e în drum spre spital. Ajuns la Cluj, Iacob a fost aşteptat în faţa clinicii de către Săbău, care l-a dus în faţa lui Lucan.

"Am mers cu Săbău la dl profesor înăuntru. Am văzut pe culoar nişte tipi de culoare tuciurie, cu pistoale, unul avea chiar şi pistol din ăla mitralieră, dar era în civil (Kalashnikov), pe culoar era un doctor... era linişte, nu lăsa pe nimeni să vină pe culoar încoace, am intrat înăuntru, înăuntru era acel cetăţean străin, cu soţia dânsului şi o persoană cu pistolul lângă ei. M-a salutat dl profesor, salut soldăţelule, zice, uite, ţi-l prezint.. mi-a şi spus numele şi prenumele. El o să fie primitorul rinichiului tău, respectivului i-a zis în engleză că eu sunt Iacob Iulian, că eu o să îi dau rinichiul, s-a uitat omul la mine, a tresărit că na... aveam 26-27 de ani, nu eram ramolit ca acum, am făcut cunoştinţă, am dat mâna.

La câteva secunde (Lucan n.r.) zice: "soldăţelule, hai sus!". Am urcat toţi trei cu liftul, soţia şi gărzile de corp au rămas în hol. Când am ieşit eu cu dl Lucan şi cu străinul, ulterior am înţeles că era din Azerbaidjan. (...) Când am ieşit din lift, două din gărzi erau deja sus. Deci ei ştiau foarte bine planul institutului. (...) Am intrat într-o cameră, mi-a zis dl profesor să îmi dau jos puloverul şi tricoul, la fel a făcut şi cetăţeanul străin şi ne-a făcut ecografii. (...) ", a declarat Iacob.

A doua zi, Iacob a fost operat şi i s-a luat alt rinichi decât cel pe care spuse Lucan că îl ia, respectiv cel cu capacitate de funcţionare mai mare. Patru zile mai târziu, după ce o infirmieră l-a avertizat să-şi ia banii şi să fugă, că s-a băgat "cu ăştia în balamuc" şi e păcat de el, braşoveanul s-a dus la profesorul Lucan şi a cerut externarea. Iar lui Săbău i-a solicitat banii promişi. Surpriză, s-a trezit că acesta îi dă, în loc de cei 7500 dolari conveniţi, doar 2500. Cât despre restul, intermediarul i-ar fi promis că o să-i dea peste 45 de zile, atunci când Iacob urma să vină la control.

"Acum îi trebuie lu' domn' Profesor, că îşi face o casă cu etaj - poate că rinichiul meu a fost pus la etajul 1 al Lukmedului, că nu ştiu care casă cu etaj, că are şi el şi feciorul - şi când vii la control să te vadă domn profesor ai ăia 5000 de dolari. Deja mi-am dat seama că e ţeapă", spune traficantul.

La plecarea din spital, lui Iacob i-a fost cerută şi fişa înapoi că "i-a greşit domn' profesor data" şi a fost lăsat fără nicio hârtie la mână. Omul spune că n-a avut curaj să se întoarcă după ea.

Revenit o lună şi jumătate mai târziu la control, Iacob a aflat de la dom' profesor că e bine. Însă banii, ioc. Săbău nu i-a răspuns la telefon. S-au auzit însă mai târziu, şi intermediarul i-a spus că el şi "profu" au cheltuit banii şi i-a propus să găsească un alt donator. Şi i-a promis că dacă le aduce un donator îi dau cei 5000 de dolari şi alţi 1000 bonus. Când Iacob şi-a împărtăşit temerile că poate "îi agăţă vreun gabor", Săbău i-a spus să aducă că nu-s probleme.

Noul donator a fost Ivaşcu Petrică, din zona Moldovei, şi el aflat într-o criză materială. Petrică a ajuns în clinica lui Lucan iar rinichiul lui ar fi fost transplantat tot unui azer, păzit de aceeaşi oameni cu arme care îl escortaseră pe cel ce beneficiase de rinichiul lui Iacob.

"Curios e că şi SRI şi SIE ştiu toate astea, îi cunosc foarte bine pe acei oameni înarmaţi, erau aceeaşi gardă şi pentru Ivaşcu", a declarat Iacob.

Când a venit vorba despre bani, Iacob şi-a luat din nou ţeapă. Săbău i-a dat doar 2250 euro pentru rinichiul lui Ivaşcu. Cât despre cei 5000 de dolari cu care îi era dator plus 1000 bonus, promişi, nici vorbă...

Istoria s-a repetat şi cu un alt donator.. Un al doilea adus de Iacob la Lucan, căci braşoveanul a fost îndemnat să devină racolator de persoane dispuse să îşi vândă organele.

Potrivit lui Iacob, Lucan dezvoltase o adevărată reţea de trafic de organe. Avioane militare veneau şi plecau de la Cluj iar în poveste ar fi fost amestecat şi ambasadorul României la Vatican. În timp ce românilor li se dădeau nişte bani de mizerie, Lucan îşi lua bani grei de la străinii pe care-i opera.

"De la azeri, lua 300.000 de dolari pe o operaţie, de la italieni şi nemţi, 200.000 - 225.000 de mii", spune Iacob că i-ar fi povestit la un moment dat Săbău.

La începutul anului 2005, Iacob s-a autodenunţat la Parchetul General, declarând că este traficant de organe. Cercetările au fost derulate de Birourile de Combatere a Crimei Organizate şi Antidrog ale Poliţiei din judeţele Braşov şi Cluj, sub coordonarea Parchetului Cluj. Procurorii nu l-au găsit vinovat de nimic pe Lucan

Interviul video poate fi urmărit aici.

Va urma