Lovitură pentru Jandarmerie: Protestatarii anti-PSD luaţi pe sus la Topoloveni au câştigat procesul!

Protestatari ridicaţi de jandarmi la Topoloveni
Protestatari ridicaţi de jandarmi la Topoloveni (Captură video)

Protestatarii care pe 17 mai 2019 erau luaţi pe sus de jandarmi la Topoloveni pentru simplul motiv că voiau să protesteze împotriva lui Liviu Dragnea, aflat în vizită la ei în oraş, au atacat, în instanţă, amenzile date cu acea ocazie de Jandarmerie. Doi dintre ei au câştigat pe fond anularea amenzilor iar alte trei dosare sunt în curs de soluţionare. Cetăţenii fuseseră amendaţi cu câte 1000 de lei fiecare.

Sentinţa poate fi atacată de Jandarmerie cu apel, însă protestatarii reamintesc că, până acum, Jandarmeria a pierdut majoritatea proceselor intentate de cetăţeni pentru anularea amenzilor.

Reamintim că pe 17 mai, Dragnea, la vremea respectivă lider al PSD, a fost întâmpinat de protestatari la Topoloveni. Aceştia doreau să îşi exprime dezaprobarea faţă de modul în care "Daddy" conducea ţara. N-a fost însă să fie. Cetăţenii au fost ridicaţi de jandarmi în timp ce încercau să afişeze un banner cu mesajul "Argeşul contează, ţara n-a votat hoţi. Voi nu sunteţi România", au fost duşi la secţie şi ţinuţi acolo până când Dragnea a părăsit localitatea. La întrebarea de ce este ridicat un tânăr care ţinea de bannerul cu mesajul respectiv, dinspre jandarmi s-a auzit, potrivit înregistrării video postate de Rezistenţa TV, "de-al dracu".

Unul dintre cei ridicaţi şi amendaţi a fost Traian Paparete, corespondent Rezistenţa TV. Şi el a contestat amenda primită.

Întrebat de redacţia noastră cum vede cele întâmplate pe 17 mai, Paparete a opinat că jandarmeria a vrut neapărat să-i oprească pe protestatarii anti-Dragnea, drept dovadă faptul că aceştia au fost ţinuţi la secţie până ce liderul PSD a plecat din localitate.

"Gândiţi-vă că eu am fost acolo pe post de reporter, eram corespondent Rezistenţa TV. Aveam legitimaţia de gât. Şi m-au luat şi pe mine. Asta pentru că domnul comandant Lupu mă cunoştea foarte bine – mai ales că şi comandantul jandarmeriei Argeş, Lupescu, mă cunoştea foarte bine. Cu două zile înainte, am fost în birou şi am vorbit cu dumnealor despre situaţia creată anterior, când am luat 4 amenzi de la jandarmerie pentru că ieşeam în fiecare duminică să solicităm demararea construirii autostrăzii Piteşti-Sibiu. Şi am luat atunci 3 amenzi de câte 1.000 RON şi una de 2.500 RON. Şi ştiau că eu o să vin la Topoloveni, dar ei au mers pe ideea că trebuia neapărat să îi oprească pe cei care… nici măcar nu au apucat să strige ceva protestatarii la Topoloveni. Şi chiar dacă aveau cu toţii actul de identitate în mână, au fost puşi în autospeciale şi duşi la secţia de poliţie.

Dar este curios că am fost reţinuţi 2 ore şi 29 de minute, până când Liviu Dragnea a ajuns departe, la următorul punct. Poate s-a gândit să nu cumva să mergem după el. Ce mai este curios, e faptul că şeful Jandarmeriei Argeş, inspectorul Lupescu, a declarat că erau protestatarii de la Activ HG (grup civic piteştean foarte activ la proteste stârnite de OUG 13), eu sunt preşedintele Asociaţiei Activ HG Piteşti. Dar pe acei oameni de la Topoloveni i-am cunoscut în secţia de poliţie, nu ştiam cum îi cheamă pe fiecare în parte. Doar am schimbat câteva vorbe şi cu ceilalţi jurnalişti înainte de sosirea lui Liviu Dragnea. Ba mai mult, domnul inspector şef Lupescu a spus că noi am făcut totul premeditat cu vreo 3 zile înainte. Până şi presa argeşeană a aflat exact cu o zi înainte că vine Dragnea şi cu Daea la Topoloveni. Deci nu este chiar aşa. Şi sunt declaraţiile domnului inspector în conferinţe de presă", a declarat Paparete.

Întrebat cum îşi explică faptul că a fost posibil aşa ceva într-un stat, teoretic, de drept şi democratic, Traian Paparete a opinat că atâta vreme cât şefii jandarmeriei sunt numiţi politic, nu prin concurs, aceştia vor comite abuzuri atunci când li se cere.

"Era o perioadă lungă în care Liviu Dragnea şi partidul său aflat la guvernare făcea tot posibilul ca să modifice legile justiţiei şi să facă tot posibilul ca cetăţenii simpli să nu prea poată vorbi. Cu alte cuvinte, se mergea pe intimidare. Oriunde aveau posibilitatea – sunt ferm convins că primeau ordin. Ştiţi dumneavoastră bine, că toţi, sau marea majoritate a şefilor de jandarmerie din mai toate judeţele erau numiţi prin delegare, nu ocupau funcţia prin concurs. Normal că şeful ăla de jandarmerie asculta un ordin care venea, probabil, de la Carmen Dan, şi de acolo… era lanţul slăbiciunilor… venea direct de la Dragnea. Trebuia să ni se închidă gura tuturor celor care ieşeam în stradă să protestăm sau să ne exprimăm nemulţumirile. Orice. Absolut orice. Când era vorba de un protest, nu conta, dacă se striga sau nu se striga ‘Sunteţi mai mult de trei persoane, două persoane, amendă’.

Uitaţi-vă ce a păţit după amenda primită de mine – mai ales că eram în calitate de jurnalist la Topoloveni – Marian Rădună de la Rezistenţa TV. El s-a dus cu un coleg de-al lui cu un banner în faţa Ministerului de Interne şi a fost amendat pentru că erau două persoane. Deci la modul ăsta s-a ajuns", a susţinut Paparete.

Întrebat ce crede că ar trebui făcut pentru ca în viitor astfel de situaţii să nu se mai repete, Paparete a vorbit despre necesitatea legii Adunărilor Publice şi a angajării şefilor Jandarmeriei pe concurs, nu politic, pentru a nu se mai simţi "datori" protectorilor lor.

"În primul rând, trebuie modificată legea 60. Cu asta trebuie început. Iar noi, societatea civilă, în general, suntem numiţi Rezist sau statul paralel. Noi ne dorim foarte mult ca legea 60 să fie modificată pentru că sunt acolo câteva lucruri care nu ar trebui [să fie – n.r.] sau ar trebui modificate. În primul rând, cum poţi să anunţi cu 3 zile înainte un protest dacă o personalitate publică, Dragnea şi ministrul agriculturii Daea erau persoane publice, vine în vizită la Topoloveni. La articolul 1 scrie clar când nu este nevoie să faci o solicitare, o avizare pentru o adunare publică. Păi dacă nu ştii cu trei zile înainte cum să mai ai dreptul să te exprimi liber? Deci trebuie modificată.

Apoi mai este un articol privitor la notificări. Că nouă, cel puţin la Piteşti, ni s-a întâmplat de foarte multe ori să depunem în scris notificare pentru adunare publică iar primarul nu a convocat Comisia Specială pentru Avizare şi, bineînţeles, că tot noi am luat amenda... Dar Legea 60 spune clar ca primarul este obligat ca în termen de 48 de ore să dea un răspuns negativ dacă nu doreşte să avizeze acea adunare publică. Ceea ce nu s-a întâmplat. Iar eu am fost amendat.

În primul rând, legea 60. Apoi, toţi şefii de jandarmerie să îşi ocupe funcţiile prin concurs ca să nu se simtă ei, cumva, obligaţi de către oamenii politici care i-au pus acolo pe funcţie să răspundă la solicitările acestora. Deci sunt multe lucruri care coroborate vor duce la o democraţie autentică, adevărată, reală şi în România aşa cum este în statele dezvoltate. Pentru că asta ne dorim până la urmă. Şi apoi ne-am câştigat un drept în 1989, dar libera exprimare este ceva pe care foarte mulţi încă nu o înţeleg. Din cei care stau liniştiţi acasă şi când a fost nevoie nu au ieşit în stradă. Nu au ieşit de frică, văzând că jandarmeria acţionează aşa cum acţionează, că dă amenzi peste amenzi. Vedeţi bine ce s-a întâmplat şi în 10 august. Culmea, că un 10 august putea să fie şi pe 5 februarie, imediat atunci după ce s-a dat OUG 13 când jandarmii erau chiar în Piaţa Victoriei când au venit acei huligani. Dar atunci jandarmeria a acţionat cum trebuie, i-a extras imediat din mulţime şi totul a fost ok. Dar pe 10 august a fost totul premeditat", a concluzionat Paparete.

Vă invităm să urmăriţi şi materialul video cu ridicarea protestatarilor de la Topoloveni.