Lovitură pentru Firea. "Primăria paralelă", stop pe piept de la CCR

De-a lungul anilor primării precum cea din Voluntari, condusă de Pandele sau cea a lui Robert Negoiţă, au creat societăţi în care este acţionar Consiliul Local. Acelaşi model vrea să-l preia şi Firea pentru a face 20 de societăţi. Planul ei are însă o problemă, pare a fi "un picuţ" ilegal.
Gabriela Firea-Primar General Bucuresti
Gabriela Firea-Primar General Bucuresti (Florin Chirila/Epoch Times)

Primăria Capitalei a înfiinţat recent societatea comercială pe acţiuni Trustul de Clădiri Metropolitane Bucureşti SA, având ca acţionari Consiliul General al municipiului Bucureşti -99,99% şi Service Ciclop, o altă firmă a municipalităţii -0,01%. Pe acelaşi model, primăriţa vrea să mai facă încă alte 19 firme, având ca acţionar Consiliul General al Capitalei, care să preia mai tot ce înseamnă producere/furnizare de utilităţi şi servicii în Capitală, însă se izbeşte de un obstacol. Dincolo de faptul că acest plan a stârnit critici vehemente din partea Opoziţiei şi societăţii civile, se pare că este şi ilegal.

Astfel, HotNews reaminteşte că în 2014, în contextul transferării unui pachet de acţiuni la Portul Constanţa de la Guvern la Consiliul Local Constanţa, Curtea Constituţională a României a dat o decizie potrivit căreia consiliile locale nu pot fi acţionari la aceste companii, această calitate putând fi deţinută, eventual, doar de unitatea administrativ teritorială, în cazul de faţă Municipiul Bucureşti. Este important cine este acţionar, pentru ca acesta are responsabilitatea asupra hotărârilor luate în AGA, dar este şi beneficiarul unor eventuale profituri.

Mai merită menţionat că ideea Gabrielei Firea de a pune pe lângă primărie firme păstorite de Consilul General (majoritar PSD/ALDE) nu este ceva nou, fiind aplicată cu succes şi la Primăria Voluntari, condusă de soţul său, Pandele, şi cea a Sectorului 3, patronată de Robert Negoiţă, care au înfiinţat societăţi unde este acţionar Consiliul Local. După decizia CCR, aceste consilii locale ar fi trebuit să se retragă din acţionariat, însă în multe cazuri nu s-a întâmplat.

Conform experţilor în drept constituţional consultaţi de hotnews.ro, decizia CCR pune în discuţie toate societăţile comerciale care au ca acţionari majoritari sau minoritari consiliile locale. Respectivele companii riscă să fie desfiinţate în orice moment iar activitatea lor întreruptă dacă sunt deschise acţiuni în instanţă, în contencios- administrativ. E lesne de imaginat ce haos s-ar stârni în Capitală dacă firma ce produce energie electrică, de exemplu, şi-ar întrerupe activitatea brusc...

În plus, primăriile ar fi trebuit încă de acum trei ani să se conformeze deciziei Curţii Constituţionale. Însă, în mai multe cazuri decizia CCR a fost ignorată de către primării, exemple fiind primăriile lui Pandele şi Negoiţă.

Articolul integral poate fi citit aici

Reamintim că recent Consiliul General al Capitalei, majoritar PSD şi-a dat acordul de principiu pentru planul Gabrielei Firea de a înfiinţa 19 societăţi comerciale care să se ocupe de tot ce înseamnă producţie şi furnizare de utilităţi şi servicii în Bucureşti, înlocuind astfel firmele private.

În opinia opoziţiei, Firea vrea în acest fel să creeze o primărie paralelă, plan ce ţinteşte trei "iepuri" cu o singură piatră, respectiv, instituie zero transparenţă în activitatea primăriei, vrea ca legea penală privind abuzul în serviciu şi conflict de interese să nu se aplice angajaţilor Primăriei, urmăreşte evitarea legii achiziţiilor publice, care va evita legile achiziţiilor publice şi legile anticorupţie.

"În Bucureştiul lui Firea, cetăţenii nu vor avea beneficii, ci doar clientela de partid a PSD-ALDE. Prin cele 19 societăţi comerciale înfiinţate PSD-ALDE preiau, practic, cea mai mare parte a administraţiei primăriei generale", susţine USR.

Potrivit USR, toată experienţa de până acum a statului cu astfel de societăţi comerciale a arătat că ele elimină transparenţa, sifonează bani publici şi produc locuri noi şi călduţe de muncă pentru membrii de partid şi rudele lor.

"Soarta acestor firme este uşor de intuit dacă ne uităm la modelele Radet, Elcen, Hidroelectrica sau Tarom. Devin insolvente şi falimentare, iar costurile acestor eşecuri vor fi acoperite tot de bucureşteni. Firea dă petrecerea, bucureştenii plătesc", susţine echipa lui Nicuşor Dan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne