Lovitură devastatoare pentru ANI. Înainte de vacanţă, senatorii scapă peste 1.000 de aleşi locali de incompatibilitate

Traian Băsescu
Traian Băsescu (JOHN THYS / AFP / Getty Images)

Senatul a respins, miercuri, cererea de reexaminare a legii privind incompatibilităţile aleşilor locali iniţiată de PSD şi adoptată fără mare tam-tam de parlamentari.

Legea respectivă, catalogată de Agenţia Naţională de Integritate drept o lovitură dată luptei împotriva corupţiei, elimină incompatibilitatea primarilor şi preşedinţilor de consilii judeţene care fac parte din consiliile de administraţie ale unor regii autonome, precum societăţile locale de apă şi canal. Legea mai poate fi contestată la Curtea Constituţională.

La finele lunii iunie, preşedintele Traian Băsescu a trimis înapoi Parlamentului, spre reexaminare, Legea pentru modificarea Legii serviciilor comunitare de utilităţi publice nr. 51/2006, cu alte cuvinte, legea care "a castrat ANI", scoţându-i din incompatibilitate pe aleşii locali care concomitent cu funcţia publică sunt şi membri în Adunările Generale ale companiilor de utilităţi.

Şeful statului a argumentat că legea va avea un impact negativ, ajutându-i pe aleşii locali să eludeze regimul incompatibilităţilor, diminuând astfel activitatea ANI. Mai mult, legea "vine în contradicţie cu recomandările cuprinse în Raportul Comisiei către Parlamentul European şi Consiliu privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi de Verificare din anii 2013 şi 2014 prin care se are în vedere consolidarea măsurilor anticorupţie şi de asigurare a integrităţii".

ANI acuză o lovitură dată luptei împotriva corupţiei

"E o nouă zi de marţi la fel de neagră ca cea din decembrie", declara în luna iunie preşedintele ANI, Horia Georgescu, imediat după adoptarea legii, subliniind că în momentul promulgării, legea va produce două efecte importante: dosarele aflate pe rolul instanţelor vor primi cel mai probabil decizii favorabile, iar verificările actuale ale ANI în cazul aleşilor locali care sunt şi membri ai AGA în regii autonome locale vor fi blocate.

Sute de dosare aflate deja pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie vor fi, practic, la un pas de decizii finale favorabile aleşilor locali, în ciuda eforturilor ANI, instituţie care de altfel nici măcar nu a fost consultată în această chestiune.

Un al treilea efect este că legea, dacă nu va fi modificată, va da dreptul preşedinţilor de consilii să gestioneze în interes propriu banul public, pe cât se poate, legal: "S-a lucrat intens pentru a permite aleşilor să facă parte din regiile autonome şi alte companii. Asta i-a interesat pentru că acolo sunt banii", afirma acelaşi Horia Georgescu, arătând că modificarea legii incompatibilităţilor, ce vine în completarea legii care le permite primarilor şi preşedinţilor de CJ să-şi delege fără restricţii dreptul de semnătură, este un atac direct împotriva ANI.