Lovitură de teatru: Avocatul Poporului, demers ce ar putea arunca în aer o serie de dosare DNA

Renate Weber
Renate Weber (Epoch Times România)

Avocata Poporului, Renate Weber, consideră că la DNA ar trebui angajaţi doar procurori cu specializare în fapte de corupţie, motiv pentru care a ridicat o excepţie de neconstituţionalitate pe Legea 304/2004 privind organizarea judiciară. În viziunea fostei reprezentante ALDE, numirea unor procurori în DNA fără această specializare restrânge dreptul la un proces echitabil. Potrivit hotnews.ro, admiterea acestei cereri ar putea conduce la anularea probelor într-o serie de dosare, la fel cum s-a întâmplat la completurile specializate.

"Cererea în sine este aberantă. Plecăm de la premisa că procurorii trebuie să fie specializaţi în anumite tipuri de infracţiuni. Pe această logică vom avea nevoie de procurori specializaţi în violuri, în infracţiuni silvice sau în falsuri. Şi apoi să cerem şi judecătorilor asta.

Dar probabil nu se va ajunge acolo întrucât nici Avocatului Poporului şi nici Curţii Constituţionale nu le pasă de victimele violurilor sau de alte victime. Sunt interesaţi doar de anumiţi 'inculpaţi' sau 'condamnaţi'.

Oricum, este încă o dovadă că în România justiţia este subminată în continuare de autorităţile statului care, în loc să vegheze la atribuţiile lor legale, inventează găselniţe juridice pentru a distruge dosarele de corupţie bine instrumentate", a declarat un magistrat, care a preferat să-şi păstreze anonimatul.

Concret, Renate Weber este nemulţumită de modul în care a fost reformulat articolul 87 alin 2 din lege, prin OUG 92/2018 a ministrului Justiţiei din acea vreme, Tudorel Toader.

Ce prevede acest articol:

"Pentru a fi numiţi în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, procurorii trebuie să nu fi fost sancţionaţi disciplinar, să aibă o bună pregătire profesională, o conduită morală ireproşabilă, cel puţin zece ani vechime în funcţia de procuror sau judecător şi să fi fost declaraţi admişi în urma unui concurs organizat de către comisia constituită în acel scop."

Articolul integral aici.