Los Angeles candidează la organizarea Jocurilor Olimpice de vară din anul 2024

(Doug Pensinger / Getty Images)

Oraşul american Los Angeles a devenit, în mod oficial, candidat la organizarea Jocurilor Olimpice de vară din anul 2024, a anunţat marţi Comitetul olimpic din Statele Unite (USOC).

"Suntem în mod special mulţumiţi să avem ca partener Los Angeles-ul pentru apărarea şanselor americane la organizarea JO 2024", a afirmat Scott Blackmun, directorul executiv al USOC, într-o conferinţă de presă.

"Oraşul Los Angeles a arătat, în trecut, că are experienţă pentru o organizare reuşită a Jocurilor Olimpice şi ştie să organizeze evenimente de dimensiuni mondiale", a adăugat oficialul american, referindu-se la JO din 1932 şi 1984, găzduite de metropola californiană.

USOC a făcut acest anunţ la scurt timp după decizia luată în unanimitate de consiliul municipal din Los Angeles, de depunere a candidaturii, termenul limită fixat de Comitetul Internaţional Olimpic fiind 15 septembrie.

Los Angeles va avea drept contracandidate oraşele Paris, Roma, Hamburg şi Budapesta, care şi-au anunţat deja candidaturile la organizarea JO din 2024, gazda competiţiei urmând să fie aleasă în 2017, cu ocazia Sesiunii CIO de la Lima (Peru).

USOC alesese iniţial oraşul Boston pentru a intra în cursa pentru JO 2024, însă metropola din Massachusetts şi-a retras candidatura în luna iulie, din cauza lipsei de adeziune a populaţiei sale, îngrijorată de eventualele repercusiuni financiare.

Proiectul Los Angeles 2024 prevede pe un buget de 4,1 miliarde dolari (3,6 miliarde euro) şi vizează reţete de 4,8 miliarde dolari graţie vânzării de bilete, parteneriatelor şi drepturilor de televizare.

Se prevede utilizarea structurilor existente, precum stadionul Coliseum, pe care s-au desfăşurat întrecerile JO din 1948, arena Staples Centre, care găzduieşte echipele de baschet Los Angeles Lakers şi Los Angeles Clippers, Dodger Stadium (baseball) sau Roşe Bowl (soccer şi fotbal american).

Construcţia Satului Olimpic pentru sportivi va fi asigurată de un operator privat, care va cheltui 975 milioane dolari.

Statele Unite nu au mai organizat Jocurile Olimpice de vară din 1996, când marele eveniment polisportiv a avut loc la Atlanta, capitala statului Georgia.