Londra, tunsoarea lui Kim Jong-un provoacă un incident diplomatic cu Phenianul

Liderul nord coreean Kim Jong-Un
Liderul nord coreean Kim Jong-Un (Ed Jones / AFP / GettyImages)

Un frizer expune un afiş cu o imagine a liderului nord-coreean: "Tunsoare oribilă? Reducere de 15% pe tuns la bărbaţi". În frizerie „aterizează” spionajul asiatic. Cazul ajunge la nivel de ambasadă.

Ciocniri diplomatice între Marea Britanie şi Coreea de Nord, toate pentru ironia - şi fala - unui frizer din Londra. Mo Nabbach, proprietarul M&M Hair Academy din South Ealing, în sud-vestul capitalei, nu se aştepta să provoace un caz internaţional cu o glumă despre tunsoarea dictatorului nord-coreean Kim Jong-un.

A fost suficient să pună un afiş pe uşa salonului, cu fotografia liderului comunist pe care scria "Tunsoare oribilă? Pentru întreaga lună aprilie reducere de 15% la tuns pentru bărbaţi", pentru a provoca un caz diplomatic între Londra şi Phenian.

Cazul a izbucnit după ce doi diplomaţi nord-coreeni au vizitat salonul de frizerie. "S-au prezentat în costum şi cravată şi m-au ameninţat să elimin afişele deoarece este "lipsit de respect" pentru liderul coreean", s-a plâns Nabbach poliţiei metropolitane din Londra. Tot aici a ajuns şi o plângere oficială depusă de ambasada Coreei de Nord de la Londra, situată la o distanţă de doi kilometri de salonul frizerului. Omul s-a simţit ameninţat în mod clar, prin urmare a depus plângerea. Poliţia din Londra a declarat: "Am primit două plângeri, dar până în prezent nu s-a văzut nicio crimă".

Potrivit plângerii făcute de frizer, emisarii ambasadei au făcut fotografii ale afişului şi au luat notiţe cu circumstanţele faptei. O "misiune de spionaj" reală, în aer liber şi sub ochii tuturor, mai ales sub ochii speriatului Nabbach, care a sunat la poliţie la scurt timp după aceea. Dar nu fără a fi spus celor doi diplomaţi: "Aici suntem în Marea Britanie şi nu în Coreea de Nord. Şi eu fac ce vreau. Dacă vreţi angajaţi-vă un avocat".

Cei care l-a încurajat pe frizer au fost chiar clienţii săi care au sugerat să lase posterul în fereastră "pentru a arăta că Marea Britanie este o democraţie. "Dar personajele erau ameninţătoare şi îmbrăcate în costume negre. M-am speriat la început dar apoi mi-am dat seama că nu le pot face jocul", a comentat frizerul.

Ambasada Marii Britanii de la Phenian, condusă de Michael Gifford, a fost sesizată. O ambasadă care pe site-ul său promovează "un dialog pentru respectarea drepturilor omului" dar care în cele din urmă îşi petrece o mare parte din timp organizând cursuri de limba engleză pentru securiştii nord-coreeni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe