Londra şi UE au încă neînţelegeri privind situaţia drepturilor propriilor cetăţeni după Brexit

Secretarul de Stat britanic însărcinat cu Brexitul, David Davis, a declarat că există o “obligaţie morală” de a se ajunge la un acord rapid în ceea ce priveşte drepturile cetăţenilor UE care locuiesc în Marea Britanie şi a cetăţenilor britanici care locuiesc în blocul european.
Secretarul britanic pentru Brexit, David Davis.
Secretarul britanic pentru Brexit, David Davis. (Jack Taylor/Getty Images)

Guvernul britanic ia foarte în serios nevoia de a pune capăt temerilor şi nesiguranţei ambelor tabere, a precizat Davis la o conferinţă de presă după discuţiile cu ministrul ceh de Externe, Lubomir Zaoralek, în Praga.

Totuşi, Davis a semnalat din nou că nu doreşte să ajungă la un compromis în ceea ce priveşte rolul Curţii Europene de Justiţie (CEJ) şi a precizat că, după Brexit, instanţele britanice ar trebui să fie responsabile pentru drepturile cetăţenilor UE care locuiesc în Marea Britanie.

Cel mai mare element de neînţelegere este insistenţa britanicilor că, de fapt, CEJ nu ar trebui să fie implicată în disputele care ar putea lua naştere după Brexit.

Bruxelles-ul doreşte ca drepturile celor peste 3 milioane de europeni care locuiesc deja în Marea Britanie să fie protejate de posibilitatea de a face recurs la CEJ. Londra se opune acestui lucru, susţinând că orice acord pentru protejarea cetăţenilor UE trebuie să fie însoţit de garanţii reciproce pentru cei 1,2 milioane de britanici aflaţi pe continent.

Davis a mai declarat că instanţele britanice sunt de încredere şi a subliniat faptul că rolul pe care doreşte UE să-l aibă CEJ este rareori întâlnit – sau poate nici nu există în alte zone ale lumii.

“Când, de exemplu, semnăm un acord, să spunem cu SUA, nu oferim Curţii Supreme a Statelor Unite dreptul de a impune acel lucru”, a afirmat Davis.

Marţi, negociatorul Parlamentului European privind Brexitul, Guy Verhofstadt, a declarat că CEJ trebuie să îşi joace rolul în totalitate şi a criticat abordarea Londrei faţă de negocierile pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Negociatorii britanici şi UE au participat săptămâna trecută la prima lor rundă deplină a discuţiilor pentru Brexit. Negociatorul şef pentru Brexit al Uniunii Europene, Michel Barnier, a declarat săptămâna trecută că ambele tabere au încă de rezolvat neînţelegeri “fundamentale”.