Locuri minunate unde nu circulă maşini: Insula Lamu, Kenya (Video)

Insula Lamu din Kenya este un loc pitoresc unde nu circulă maşini, nu este miros de gaze de eşapament, nu este agitaţie şi gălăgie. Locul este denumit şi "capitala măgarilor din Africa", unde singurele blocaje în trafic se datorează acestor animale paşnice.
(Wikipedia.org.)

Insula Lamu face parte din Arhipelagul cu acelaşi nume, având o populaţie de 24.000 de locuitori şi 6.000 de măgari folosiţi la transportul de persoane şi mărfuri. Aici nu sunt drumuri, ci doar alei şi poteci, de aceea locuitorii merg pe jos sau cu măgarii.
Din secolul al XIV-lea a fost construit un port de comercianţi arabi, insula prosperând ulterior în timpul comerţului cu sclavi.

Cuvântul Swahili, care înseamnă coastă, a fost folosit de arabii ajunşi pe insulă pentru a-i denumi pe localnici şi limba folosită de aceştia. Ulterior, sub acest nume au fost cunoscuţi localnicii şi limba lor.

Cu timpul, insula a devenit o atracţie pentru turiştii dornici de locuri frumoase şi unice în lume.

Începând din 2009, Lamu se află pe lista Patrimoniului Mondial ca ''cea mai veche şi mai bine conservată aşezare Swahili din Africa de Est''. Cum maşinile sunt interzise aici, găsim în jur de 6.000 de măgari, care au misiunea de a plimba turiştii ce vin să viziteze Kenya.

Insula Lamu, Kenya
Insula Lamu, Kenya (Youtube.com)

Lamu Old Town este principala localitate a insulei. Construit din piatră de corali şi lemn de mangrove, oraşul se caracterizează prin simplitatea formelor structurale, îmbogăţită de curţi interioare, verande şi uşi din lemn sculptat.

Oraşul găzduieşte festivaluri musulmane religioase din secolul al XIX-lea. Shela este centrul turistic al insulei, unde între 1829-1857 au fost construite 6 moschei şi care deţine multe case de oaspeţi lângă plajele spectaculoase ale insulei. Cele mai interesante clădiri din Lamu sunt Fortul Lamu - ridicat în 1820 -, Moscheea Riada - unul dintre cele mai prestigioase centre de studiu islamic din Africa de Est -, cât şi un adăpost pentru măgari construit de englezi, pentru a îngriji aceste animale.

Dacă vă hotărâţi să vizitaţi Lamu, veţi fi surprinşi de hoteluri precum: Majlis, Msafini şi Angel's Bay Resort, care uimesc prin eleganţă, stil şi gastronomie, deţinând certificate de excelenţă.

O altă posibilitate de cazare exisă într-una din casele de oaspeţi, construite în diverse stiluri arhitectonice, predominant fiind cel arab. Aici veţi fi surprinşi de decoraţiunile interioare, cât şi de grădinile private ce vă trimit într-o lume de poveste pe care nu o veţi uita aşa uşor.

Există un mare contrast între viaţa localnicilor - foarte simplă cu multe neajunsuri - şi turismul de lux pe care această mică insulă poate să-l ofere. Cu siguranţă, veţi pleca cu amintiri frumoase, dar şi cu dorinţa de a reveni.