Locul "misterios" unde cuplurile au renunţat la divorţ timp de 300 de ani

.
. (photos.com)

În România, aproape de Sibiu există un loc "misterios" unde cuplurile care nu mai doreau să trăiască împreună din diverse motive şi voiau să se despartă de partener găseau remediul pentru situaţia dificilă în care se află: "închisoarea matrimonială".

În localitatea Biertan de lângă Sibiu este o fortăreaţă în stil gotic, construită în secolul al XVI-lea şi înconjurată cu turnuri şi ziduri puternice, care poate fi vizitată de turişti. Cetatea este celebră deoarece în turnul fortăreţei se află o cameră benefică cuplurilor care erau în prag de despărţire. Soţul şi soţia care nu se mai înţelegeau şi voiau să divorţeze erau trimişi să stea împreună timp de două săptămâni într-o celulă, o încăpere izolată din spatele bisericii.

În "temniţă", cuplurile aveau la dispoziţie un pat de o persoană, o farfurie, o lingură, o furculiţă - dar nu aveau cuţit -, o cană, un singur scaun şi o masă, fiind obligaţi să se descurce în aceste condiţii. După câteva zile de trai în această "închisoare", cuplurile nemulţumite nu mai doreau să se despartă.

Acesta este rezultatul că timp de trei secole, între 1500 şi 1800, în localitatea Biertan a avut loc un singur divorţ, a povestit ghidul Muzeului din localitate.

Această "metodă", aparent simplă, a dat rezultate în comuna sibiană, înlocuind birourile şi şedinţele de consiliere psihologică, la care aplează în prezent cuplurile din mediul urban pentru a găsi soluţii de împăcare şi evitare a divorţului.