Liviu Dragnea studiază intens la DNA

Liviu Dragnea, invitat la Conferinţa Naţională Anticorupţie
Liviu Dragnea, invitat la Conferinţa Naţională Anticorupţie (Epoch Times România)

De la începutul lunii septembrie, vicepremierul Liviu Dragnea se tot plimbă pe la DNA. Liviu Dragnea studiază ore în şir probele strânse de procurori în dosarul în care este acuzat de fraudarea referendumului din 2012 pentru demiterea preşedintelui Băsescu.

Până în prezent, nu a descoperit, declara vice-premierul, nimic care să-i demonstreze vinovăţia.

"Nu există nimic care să mă incrimineze. Citesc filă cu filă şi constat că nu există nicio probă care să mă incrimineze."

Dosarul referendumului are 83 de volume dar vice-premierul are timp: "Voi veni până nu mă mai primesc aici" a declarat Dragnea jurnaliştilor curioşi să afle în ce stadiu se află cu studiul probelor strânse de procurori.

Acuzaţiile pe care le studiază vice-premierul Dragnea la DNA

În 6 septembrie 2012, vicepremierul Liviu Dragnea a fost pus sub acuzare în dosarul privind referendumul de demitere a şefului statului. Dragnea a fost acuzat că, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, şi-ar fi folosit autoritatea şi influenţa în scopul obţinerii unei prezenţe de minimum 60% la votul de la referendum, care să garanteze validarea acestuia, potrivit DNA.

La probele strânse de procurori s-a putea adăuga şi mărturiile făcute de senatorul Valer Marian, fost preşedinte al organizaţiei judeţene PSD Satu Mare.

Valer Marian, care a fost exclus din PSD şi este actualmente senator independent, a depus în data de 16 iulie o sesizare la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) în care susţine că a luat parte personal la întruniri în cadrul cărora Liviu Dragnea şi Radu Stroe îi învăţau pe membrii USL cum să fraudeze referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu prin raportarea unui număr mai mare de votanţi decât cel real.

Valer Marian le-a relatat procurorilor cum Liviu Dragnea şi Radu Stroe, actaulul Ministru de Interne al României, i-ar fi instruit pe liderii organizaţiilor să raporteze o prezenţă mai mare decât cea reală, în luna iulie 2012.

Senatorul Marian a precizat că Liviu Dragnea i-a cerut personal să raporteze date false la Biroul Electoral Central. Marian a refuzat.

Valer Marian a mai susţinut că în opinia sa şi preşedintele PSD, Victor Ponta, a ştiut ce se întâmplă: "Cum să nu ştie, dacă ni s-a spus că s-a decis la cel mai înalt nivel?".

În autodenunţul senatorului apărea şi numele lui Ovidiu Silaghi, actualmente europarlamentar şi investigat de DNA pentru trafic de influenţă în alt dosar.

Surse din DNA estimau o fraudă de 1,5 milioane de voturi

Potrivit lui Valer Marian, la 22 iulie 2012, Liviu Dragnea, care ocupa atunci funcţia de secretar general al PSD, s-ar fi dus la Oradea cu elicopterul pentru o întrevedere cu preşedinţii filialelor judeţene de partid din Vestul ţării.

La întâlnirea ce ar fi avut loc la Hotel Dacia Continental, Liviu Dragnea şi-ar fi instigat colegii de partid să depună eforturi ca să-i convingă pe preşedinţii secţiilor de votare să raporteze la Biroul Electoral Central (BEC), din două în două ore, cu 25 de alegători în plus decât în realitate. Aceeaşi strategie ar fi fost aplicată şi de către liberalii instruiţi de Radu Stroe la Cluj, doar că liberalii ar fi raportat cu 50 de alegători mai mult faţă de numărul real, a declarat Marian.

Scopul era de a întruni cvorumul legal de 50% plus 1 pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu.

Conform declaraţiilor lui Valer Marian, Liviu Dragnea ar fi instigat la o fraudă de aproximativ 3.000.000 de voturi în plus, în cazul în care ar fi fost convinşi să ia parte la fraudă toţi şefii celor 18.242 de secţii de votare din întreaga ţară.

Procurorii anticorupţie urmează să decidă dacă Liviu Dragnea va fi sau nu trimis în judecată.