Liviu Dragnea, faţă în faţă cu un proces amânat: "Nicio graţiere nu mă ajută pe mine!"

Deşi numeroşi experţi au explicat cum una dintre cele două "ordonanţe-elefant" face praf infracţiunile de serviciu, Dragnea susţine că nu a auzit de la Guvernul său că vrea să dezincrimineze abuzul în serviciu şi că o lege a graţierii nu l-ar ajuta.
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea (Florin Chirila/Epoch Times)

Considerat principalul beneficiar al "ordonanţelor-elefant" (dacă acestea vor fi date în forma actuală), liderul PSD, Liviu Dragnea a declarat marţi, la sediul ICCJ, unde s-a prezentat pentru primul termen în procesul în care este acuzat de instigare la abuz în serviciu, că o lege a graţierii nu l-ar ajuta. Procesul a fost amânat, relatează Mediafax

"Nicio graţiere nu mă ajută pe mine. Eu nu am auzit de la Guvern că vrea să dezincrimineaze abuzul în serviciu pe de o parte. Pe de altă parte, ştiu că avem o Curte Constituţională, din câte mai ştiu eu, cel puţin azi dimineaţă era în vigoare, care a adoptat o decizie. Dacă trebuie să ieşim în stradă pentru a nu pune în acord deciziile Curţii Constituţionale cu legislaţia, e şi asta o opţiune, sau poate CCR a emis acea decizie pentru mine. Uitaţi-vă cu atenţie pe dosarul meu şi pe ce a apărut în presă sau ce a fost în dezbatere publică. Nu mă ajută pe mine personal.

Eu am înţeles de la DNA că au o problemă cu vreo 15.000 de dosare. Eu nu cred că cele 15.000 sunt despre mine. Vreau să aduc şi eu martori şi să audieze din nou martorii care au fost audiaţi la DNA să vedem dacă şi acest proces va merge şi se va susţine pe o declaraţie mincinoasă sau două declaraţii mincinoase obţinute în condiţii suspecte la DNA. Eu m-am uitat cu foarte mare atenţie pe toate declaraţiile. Oricine este de bună credinţă şi studiază cu atenţie doar acele declaraţii şi declaraţiile martorilor, se vede că sunt puse cu mâna sau cusute cu aţă albă, dictate.

Vorbim despre o doamnă care a făcut o declaraţie mincinoasă, care a mai fost condamnată pentru luare de mită şi care probabil are alt dosar şi cu care se pare că s-a făcut o înţelegere. Asta este România, patria denunţurilor şi ascultărilor. Ăştia sunt principalii piloni pe care se sprijină dosarele în România şi pentru care intră oamenii în puşcărie", a declarat liderul PSD la sediul instanţei supreme.

Reamintim că Ministerul Justiţiei condus de pesedistul Florin Iordache promovează două proiecte de lege, una vizând graţieri şi una reglementari care, practic, modifică politica penală a ţării în materie de infracţiuni în serviciu. Dacă acestea vor fi adoptate în forma actuală, abuzul în serviciu şi conflictul de interese vor fi făcute "harcea-parcea", conflictul de interese va fi făcut şi el praf şi aproape imposibil de incriminat iar instituţia denunţătorului va fi minată.

Recomandăm şi: România fierbe. Mult aşteptata dezbatere privind "ordonanţele-elefant", plină de substanţă

Potrivit presei, principalul beneficiar al celor două ordonanţe va fi Liviu Dragnea, căci ordonanţa graţierii vizează inclusiv "iertarea" pedepselor cu suspendare - cum e cazul condamnării la închisoare obţinute de liderul PSD în dosarul fraudării Referendumului - şi schimbă condiţiile de încadrare a unei infracţiuni în categoria abuz în serviciu, ceea ce l-ar ajuta pe Dragnea în dosarul Bombonica.

Cât despre dosar, care trebuia să se judece astăzi, termenul a fost amânat pentru 14 februarie, întrucât unii dintre inculpaţi nu aveau apărători. Fosta soţie a lui Liviu Dragnea, Bombonica Prodana, nu s-a prezentat la proces, solicitând magistraţilor prin intermediul avocatului să fie judecată în lipsă.