LIVE UPDATE - Diaspora, din nou umilită în ziua votului. Oamenii încep să leşine la cozi

Munchen
Munchen (Facebook/Mihai Pribeagu)

UPDATE ora 23:30 - Cu cinci ore înainte de închiderea urnelor, mulţi oameni aşteaptă în continuare să voteze în New York, potrivit Mediafax.

UPDATE ora 22:24 - Haos la Paris. Jandarmii au atacat cu bastoane şi gaze lacrimogene românii aflaţi la coada pentru că aceştia au refuzat să plece din faţa Ambasadei României după închiderea urnelor.

Potrivit Hotnews.ro, aproximativ 1.000 de români mai aşteptau încă să îşi exprime votul când porţile Ambasadei s-au închis, după cum prevede legea, la locală 21:00. Nemulţumiţi, oamenii nu au vrut să plece şi au început să strige "Nu plecăm. Vrem sa votam", "Hoţii!", Hoţii!", sau "Demisia".

De asemenea, mai mulţi români care au apucat să voteze sunt blocaţi în curtea Ambasadei, pentru că nu li se dă voie să iasă. Forţele de ordine vor să îi lase să iasă pe toţi odată.

UPDATE ora 22:14 - La secţia de votare din Torino, forţele de ordine au apelat la gaze lacrimogene împotriva românilor care stăteau la coadă, relatează presa.

Cu o oră înainte de să se închidă secţia de votare spiritele s-au încins, situaţia devenind din ce în ce mai evidentă că nu vor putea vota toţi.

"Jandarmii pregătiţi să intervină, mii de români nu vor vota. Ruşine stat român, te iubim ţară dragă România iar fiii tăi nu te lasă la greu. Jandarmii îşi pun "masca pe figură". Măcelăriţi de statul român se pregătesc şi jandarmii. Ruşine", scrie pe contul său de Facebook Adrian Chifu, consilier local în Verbania, Italia.

Ulterior, Adrian Chifu a precizat: "Au dat cu gaz jandarmii cu 15 minute înainte de închiderea secţiei la Torino. E război la Torino, au dat cu gaze jandarmii. Stat român RUSINEEEE".

"Un rănit la Torino - fractură la genunchi. The End. Spirititele s-au calmat la Torino. Totul e bine când se termină cu bine. Felicitări dragi români. România a căştigat", a fost ultimul mesaj postat de Adrian Chifu.

UPDATE ora 22:10 - Secţia de la Brent Civic din Londra s-a închis cu o oră şi jumătate mai devreme, pe motiv că membri comisiei au considerat că nu mai au timp să voteze decât pentru cei aflaţi în interior. Decizia, după cum era de aşteptat, a stârnit revolta românilor care, au stat ore în şir la cozile interminabile.

UPDATE ora 22:00 - Londra. "Prietena mea de la coada de la Institutul Cultural Român îmi spune că mai sunt încă 5.000 de oameni la vot la ei. Au ajuns să fie puşi pe trei linii. E nebunie. Aşa că plecăm de acasă înapoi în centru. La 9 ajungem la ICR. Reveniţi? Hai să fim solidari!", scrie pe Facebook un român din Londra.

UPDATE ora 21:20 - Ambasadorul României la Dublin, Manuela Breazu, a solicitat BEC prelungirea programului de vot, în condiţiile în care mai mult de 2.000 de români stau încă la coadă pentru a vota, relatează Mediafax. Purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleţ, a confirmat că această solicitare a fost primită.

Ambasadorul a subliniat faptul că Teodor Meleşcanu nu a trimis la BEC nicio cerere pentru prelungirea votării în Diaspora, în timp ce la BEC au sosit, în cursul zilei de duminică, peste o sută de cereri ca programul anumitor secţii de votare din străinătate să fie prelungit.

UPDATE ora 20:35 - La secţia de votare din Atena, românii, veniţi din mai multe zone ale Greciei, au stat la coadă ore întregi pentru a vota, relatează Gândul.info

UPDATE ora 19:41 - "Zice coada: 'Am îngheţat de foame!' :) S-au făcut şapte ore de coadă la ICR Bruxelles. Încă puţin, şi sper să votez!", scrie pe contul său de Facebook Angela Filote, şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Anterior acestui mesaj, Angela Filote scria "La coadă la vot în Bruxelles; mii de oameni".

La coadă în Bruxelles a stat mai devreme şi fostul comisar european Dacian Cioloş, care anunţa că după ore bune de aşteptare a reuşit în final să voteze.

UPDATE ora 19:35 - Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag, Gunther Krichbaum, a fost prezent în faţa secţiei de votare de la Ambasada României din Londra, alături de miile de români care îşi aşteptau rândul să voteze, potrivit Hotnews.ro. Oficialul a purtat o discuţie cu europarlamentarul Monica Macovei, care venise să voteze la secţia respectivă, şi i-a transmis acesteia că ceea ce se întâmplă la vot în Diasora este "de necrezut" şi "inacceptabil".

Într-un videoclip postat pe Facebook, Krichbaum îi precizează Monicăi Macovei că responsabilitatea pentru situaţia din Diaspora îi aparţine premierului Victor Ponta, care trebuie să îşi înainteze demisia.

UPDATE ora 19:30 - "Ce se întâmplă în Diaspora e revoltător. Ieşiti la vot ca să compensaţi această ruşine la care guvernul supune românii din Diaspora. Respect celor care stau la cozi interminabile ca să-şi exercite un drept care ar trebui să le fie garantat. Între timp, pe listele suplimentare din Teleorman se votează la greu şi fără cozi. Cât de disperat să fii, cât de frică să-ţi fie încât să faci orice ca să câştigi alegerile? Ieşiţi la vot, altminteri mâine dimineaţă o să fie tristeţe mare", scrie Tudor Chirilă pe contul său de Facebook.

UPDATE ora 18:57 - În Germania, peste 10.000 de români aşteaptă, duminică seară, să voteze la cele cinci secţii de vot de la Munchen, Stuttgart, Bonn, Berlin şi Hamburg, relatează Mediafax. În ciuda faptului că timpul de aşteptare este de ore bune, oamenii continuă să apară.

"Am ajuns la 7.30, erau deja peste 800 de oameni la coadă, şi am ieşit din sala de votare după ora 14:20. Sunt 7 cabine de vot, 7 ştampile, dar nu sunt prezenţi toţi reprezentanţii biroului secţiei de votare, sunt doar 5, iar procesul este foarte greoi. Se intră prin două părţi şi oamenii sunt triaţi, se intră alternativ de la cele două cozi. Apoi le sunt verificate declaraţiile pe propria răspundere. Totul merge foarte încet, au fost şi cazuri în care oamenii au fost nevoiţi să completeze din nou, dar s-a votat în prima jumătate a zilei cât s-a votat în total în primul tur", a declarat un român care a stat la coadă, pentru publicaţia citată.

"Până acum lumea a fost calmă, dar pe măsură ce timpul trece oamenii au devenit teribil de nervoşi, le scade răbdarea şi cer demisia lui Teodor Meleşcanu şi a întregului Guvern", a mai precizat persoana respectivă.

UPDATE ora 18:55 - Potrivit Federaţiei asociaţiilor de români din Europa - FADERE, la Paris şi în Spania, în suburbia madrilenă Coslada, timpul de aşteptare este estimat undeva la cinci ore. În Bruxelles, coada este de aproximativ 5.000 de persoane şi s-a solicitat intervenţia Poliţiei pentru a face un cordon de protecţie.

"Dacă solicitările FADERE ar fi fost luate în seamă de către Biroul Electoral Central şi de către Ministerul Afacerilor Externe, toate aceste lucruri nu s-ar fi întâmplat. FADERE a cerut în nenumărate rânduri 1.000 secţii de vot şi dublarea numărului personalului în secţiile deja existente. Solicităm, pe această cale, mărirea programului secţiilor de vot, în aşa fel încât toţi românii aflaţi la coadă la ora 21:00 să poată vota", a transmis preşedintele federaţiei, Daniel Tecu.

UPDATE 18:50- În Portsmouth coada a ajuns să numere mii de oameni şi se întinde pe sute de metri. Un oficial de la secţia de votare din Portsmouth a informat că la urne sunt aşteptaţi circa 10.000 de români, potrivit Portsmouth.co.uk

UPDATE ora 18:24 - Primarul Romei, Ignazio Marino, a semnat un decret prin care dă dreptul românilor să circule cu maşinile prin zona verde a oraşului pentru a putea merge la vot.

UPDATE ora 17:52 - Întors în ţară, Meleşcanu a declarat: "Nu este nimeni vinovat pentru situaţia din străinătate. Am promis şi primul lucru pe care îl voi face este modificarea prevederilor legale. Îmi asum răspunderea pentru faptul că au votat de 3 ori mai mulţi oameni ca în primul tur. E greu să faci faţă dacă au venit de 10 ori mai mulţi", porivit Adevărul

Întrebat despre prelungirea programului în secţiile de votare din Diaspora, Meleşcanu a replicat: "Am trimis propunerea la BEC care a respins această propunere. Îmi pare foarte rău pentru ei".

UPDATE ora 17:50 - Mii de români stau de ore întregi la cozi în Roma, Veneţia şi Bologna, potrivit publicaţiei La Republica, citată de Mediafax.

UPDATE ora 17:45 - La Stuttgart cele două cozi sunt lungi de un kilometru, mii de români aşteptându-şi rândul să voteze.

"La Stuttgart, coada e cel puţin dublă faţă de primul tur. Data trecută, am aşteptat şase ore până să pot vota", scrie pe Facebook un român care a votat acolo.

UPDATE ora 17:40 - La secţia de votare din Portsmouth, Marea Britanie, s-a format o coadă imensă.

UPDATE ora 17:15 - Coadă mare şi în Bilbao (Spania). Potrivit unei persoane prezente, au venit să voteze şi persoane din Santander, de la peste 100 de km distanţă.

UPDATE ora 17:00 - La cele trei cozi din Londra, care se întind pe câţiva kilometri, stau 12.000 de români, iar oamenii continuă să vină, potrivit Mediafax.

Din când în când oamenii strigă "Jos Ponta!" şi "Vrem să votăm!".

UPDATE ora 16:28 - Un utilizator Facebook, citat de Hotnews.ro, semnaleaza probleme şi la secţia de vot din Padova: "La Padova este jale. Fratele meu stă la coadă de la ora 09:00. Nu a fost aşa niciodată. Au închis secţii pe la Vicenza. Lumea strigă, au răguşit. Spera să voteze pe la 16:30".

UPDATE ora 16:18 - Aproximativ 5.000 de români aşteaptă la coadă în faţa Ambasadei Romaniei din Bruxelles, relatează Hotnews. ro citând o estimare a forţelor de ordine belgiene.

Traficul în zonă este complet blocat, iar atmosfera este una extrem de tensionată. Echipajele de poliţie au venit la faţa locului. De câte ori se deschide uşa secţiei de vot se strigă "Vrem să votăm", "Ponta la puşcărie", "M... Meleşcanu", "Ne e foame, s-a terminat uleiul. Să aducă Ponta ulei", "Afară javră ordinară" şi "Ruşine să vă fie".

UPDATE ora 16:15 - În Roma a început să plouă, iar miile de români care aşteaptă de dimineaţă la cozile de la Ambasadă şi Consulat sunt extrem de nemulţumiţi şi scandează în mod reptat mesaje anti-Ponta, cerându-şi totodată dreptul la vot.

Hotnews.ro a prezentat "o scenă emoţionantă care a avut loc la coada de la Consulat - un copil de 8 ani, alături de părinţi, se odihnea pe o bancă, epuizat de stat în picioare. Un carabinier italian l-a mângâiat pe creştet şi i-a spus: "Un po' di pazienza, e' per la tua nazione" (Un pic de răbdare, e pentru ţara ta)".

UPDATE ora 16:00 - Fără să se lase descurajaţi de cozile uriaşe, 114.607 de români au reuşit să voteze în diaspora până la ora 13, potrivit cifrelor comunicate de Biroul Electoral Central după centralizarea datelor primite de la 263 de sectii de votare, din totalul de 284 secţii.

UPDATE ora 15:36 - La Londra a început să plouă în timp ce mii de oameni, printre care şi femei cu copii, stau la cozi uriaşe pentru a vota.

La Paris, un bărbat în vârstă a leşinat în timp ce aştepta la coadă, pentru a vota şi şi-a spart capul când a căzut, relatează HotNews.

UPDATE ora 15:35 - Publicaţia Gândul a transmis, după ce a consultat un judecător al Curţii Constituţionale, că prelungirea programului de votare poate fi făcută doar prin modificarea legii 370/2004, privind alegerea preşedintelui României. Nici BEC, nici MAE nu pot face acest lucru, ci doar Guvernul ar putea emite o ordonanţă de urgenţă în acest sens.

UPDATE ora 15:35 - Teodor Meleşcanu se întoarce în Bucureşti şi nu va mai vota la Paris aşa cum intenţiona iniţial.

UPDATE ora 15.30 - Situaţia tinde să devină explozivă la secţia de votare Brent Civic Center din Londra, transmite corespondentul Epoch Times. În jur de 5.000 de persoane stau la coada care creşte în loc să scadă, iar două femei au leşinat.

Oamenii sunt furioşi, se tem că nu vor mai apuca să voteze şi îşi trimit mesajele de nemulţumire la modul cel mai explicit: câteva persoane de la coadă poartă tricouri cu deja celebrul slogan "Puie Monta."

UPDATE ora 15:15 - Un român aflat la coada din Munchen a declarat pentru Gândul: "Cozi imense la singura secţie de votare din Munchen. Aşteptăm de la ora 7:00 şi nu suntem siguri ca vom ajunge să votăm până la ora 21:00. A intervenit poliţia bavareza, străzile în jurul consulatului închise. Se cântă 'Deşteaptă-te, Române' şi 'Vrem să votăm'! Am fost aruncaţi încă o dată în evul mediu! Ce ruşine!"

UPDATE ora 15:00 - "E clar, la Torino e revoluţie. Autorităţile italiene au sosit să asigure ordinea în Peluza numită România. Jenant pentru o ţară europeană", a precizat Adrian Chifu.

UPDATE ora 14:52 - "În Chişinău cetăţenii români stau deja de 5-6 ore în rând ca să voteze. Este de-a dreptul revoltător ce se întâmplă. Ruşine Guvernului Ponta. Organizarea alegerilor prezidenţiale peste hotare sunt un eşec şi astăzi. Se impune imediat demisia miniştrilor Meleşcanu şi Stanoevici", a declarat Eugen Tomac (PMP).

UPDATE ora 14:50 - "De la Berlin, Vesa Elena transmite că românii stau la o coadă de sute de metri ca să intre în cabina de votare", scrie pe pagina de Facebook a PDL.

UPDATE ora 14:20 - La Oslo, zeci de români aşteaptă să voteze, la o coadă care, potrivit celor prezenţi, este mult mai mare decât cea din primul tur de scrutin, potrivit Mediafax.

Oamenii susţin că, pentru a ajunge să voteze, trebuie să aştepte aproximativ de două ore, iar numărul celor care vin la ambasada României din Oslo este în continuă creştere.

UPDATE ora 14:15 - În Danemarca, la Copenhaga, zeci de români aşteaptă la coadă să voteze, fiecare dintre aceştia aşteptând, în medie, o oră pentru a ajunge la urne.

La secţia de votare din oraşul Ikast, românii prezenţi susţin că deşi stau de aproximativ trei ore pentru a ajunge la urne, ei preconizează că abia peste încă o oră vor putea în sfârşit să voteze, relatează Mediafax.

UPDATE 13:49 - Bruxelles. Coada din faţa Reprezentanţei României pe lânga UE se întinde pe trei străzi. Multe persoane care au venit de dimineaţă nu au apucat nici acum să voteze.

UPDATE 13:45 - O persoană care stă la coadă în Florenţa a declarat pentru Gândul.info că sunt peste 1.000 de persoane la coadă.

UPDATE 13:46 - O româncă din Franţa a transmis următorul mesaj: "Părinţii şi bunicii noştri au stat la coadă pentru pâine. Noi astăzi am stat la coadă pentru DEMOCRAŢIE. După aproape 5 ore de aşteptat, am reuşit să votăm. Din păcate mulţi dintre miile de oameni care aşteaptă pe toate bulevardele limitrofe ambasadei nu vor reuşi să facă asta. Speranţa noastră e în voi, cei de acasă. Ieşiţi la vot în număr cât mai mare!"

UPDATE ora 13:36 - Mii de oameni stau la coadă pentru a vota în Barcelona.

"Dezastru în Barcelona! Mii de oameni la coadă. Puţine cabine de vot şi totul se mişcă încet. Români cât vezi cu ochii. Coada deja este cât toată strada", a declarat o persoană aflată la faţa locului.

UPDATE ora 13:00 - Teodor Meleşcanu şi ambasadorul României la Paris, Bogdan Mazuru s-au întâlnit cu observatorii acreditaţi la secţiile de votare din Paris, informează MAE.

UPDATE ora 12:55 - La Consulatul român de la Torino stau la coadă aproximativ 5.000 de oameni pentru a vota. La faţa locului au sosit şi jandarmii italieni pentru a asigura ordinea, relatează Gândul.info.

UPDATE ora 12:50 - Paris. Potrivit RFI, 5.000 de persoane stau în acest moment la coazile din jurul celor două secţii de votare. Atmosfera este extrem de tensionată, oamenii scandând mesaje precum "Vrem să votăm!", "Jos Ponta!", "Jos comuniştii!".

"Noi stăm degeaba la coadă aici. Merge cu 10 metri pe oră. N-aveţi nicio scuză să nu ieşiţi la vot. Toţi", a precizat şi Lucian Mîndruţă prezent la faţa locului.

Ambasada din Paris, dar nu a ieşit până acum să discute cu oamenii, relatează Mediafax.

Întrebat anterior dacă va ieşi să discute cu românii care stau la coadă, ministrul a replicat: "O să mă întâlnesc şi cu oamenii. După cum am văzut, e o coadă mare. Vreau să mă întâlnesc şi cu oamenii, în special cu observatorii, care cunosc foarte bine problemele cu care se confruntă oamenii".

Potrivit unui observator, la ora actuală votează trei persoane pe minut la o secţie, ceea ce înseamn că, în acestr ritm, vor putea vota doar cu 600 de persoane în plus faţă de turul I.

Românii care au venit la secţiile de votare în jurul orei 6.30 au reuşit să voteze în aproximativ o oră, însă o parte din cei care au ajuns cu o oră mai târziu, când numărul persoanelor a crescut semnificativ, nu reuşiseră să voteze nici până la ora 12:00 şi estimau că mai au de aşteptat mai bine de o oră.

"Avem satisfacţia că aici, la secţiile de votare, apelul nostru către cetăţenii care doresc să-şi exprime dreptul de vot pentru a veni cât mai de dimineaţă la secţiile de votare a fost, într-adevăr, urmat. La ora actuală avem deja un număr important de oameni care aşteaptă, iar procesul de votare merge foarte bine. Am văzut şi pe reţelele de socializare aprecieri, marea lor majoritate în legătură cu modul exemplar în care funcţionează măsurile de fluidizare a alegătorilor şi în acelaşi timp cu păstrarea tuturor condiţiilor legale pentru ca votul să se desfăşoare în cele mai bune condiţii", a declarat Meleşcanu.

"Prin măsurile organizatorice care s-au luat, două secţii de votare, 14 ştampile, comisiile sunt complete, ar trebui să ajungem undeva până pe la 10.000 de oameni, fără nici un fel de probleme. Sperăm ca toată lumea să-şi poată exprima dreptul de vot", a adăugat acesta.

UPDATE ora 12:30 - În Birmingham sunt aproximativ 1.000 de români la coadă, potrivit Gândul.info.

UPDATE ora 12:30 - Un român din Belgia a aşteptat 3 ore şi un sfert să voteze, relatează Hotnews.ro.

UPDATE ora 12:21 - Corespondentul în Spania al Digi 24 a anunţat că în trei ore, au votat 12.000 de persoane, de zece ori mai mult decât în turul întâi.

UPDATE ora 12:20 - La Paris, Ambasada României a solicitat sprijinul jandarmilor - situaţie de urgenţă. Potrivit Digi 24, Jandarmeria franceză nu acţionează în interiorul Parisului decât în situaţii de urgenţă, în rest are responsabilitate poliţia.

"Mi-aduc aminte că ministrul român de externe a fost la Paris, a spus că va vota acolo şi azi aflu că "a lăsat locul liber" pentru un cetăţean român aflat în Paris. Aha! Şi-mi mai amintesc că ambasadorul Mazuru a atras atenţia în mod public că nu va face faţă numărului mare de votanţi români din Paris şi că se impune suplimentarea numărului de secţii", a declarat Narcisa Iorga, fost membru CNA.

UPDATE ora 12:08 - Aflat la Paris, Teodor Meleşcanu a declarat că numărul celor care stau la coadă să voteze este "impresionant", iar mesajul său ca românii să se prezinte cât mai devreme la vot a fost eficient. Ministrul de Externe estimează că ar putea vota 10.000 de persoane, potrivit Gândul.info

În timp ce Meleşcanu făcea aceste declaraţii, la Paris românii protestează în continuare.

"Să fim serioşi: mulţi români din străinătate nu vor putea vota până diseară. Blocarea votului Diasporei este ultima acţiune ruşinoasă a Guvernului Victor Ponta. Ministrul Meleşcanu îi trimite pe românii de la Paris la Nancy, "un oraş superb, leagănul art nouveau". Batjocură pe toată linia", a precizat juranlistul Florin Negruţiu.

"Plângem în stradă. Mă simt umilită, e ireal", a declarat pentru Gândul o tânără din Paris.

UPDATE ora 12:00 - În Verona oamenii stau al cozi imense. Unul dintre românii de acolo a postat un video în care arăta cât de mare este coada, adăugând apoi un mesaj ironic: "Vezi Ponta? Pentru tine stăm la coadă..."

UPDATE ora 11:45 - "La Paris s-au organizat bine să încetinească votul. Cu toate astea, românii stau şi-aşteaptă. Pentru ei, o duminică pierdută la coadă înseamnă cinci ani căştigaţi pentru cei de acasă", a transmis Lucian Mîndruţă.

UPDATE ora 11:40 - La secţia de vot Montoyer, Belgia, circa 900 de persoane stau la rând, în timp ce la ambasadă sunt peste 1.000.

UPDATE ora 11:33 - Ambasadorul României în Marea Britanie, Ion Jinga, stă la coadă pentru a vota în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale la sediul ICR din Londra, a informat b1.ro.

Potrivit corespondentului Epoch Times la Londra, Ministrul Românilor de Pretutindeni, Bogdan Stanoevici, a găsit o soluţie pentru cozi. Ministrul le-a sugerat românilor să se orienteze spre alte secţii de votare în afara capitalei Marii Britanii. Întrebat cu ce este de presupus că vor ajunge oamenii în alte oraşe pentru a vota, Stanoevici le-a sugerat autobuzele puse la dispoziţie de ambasadă însă nu a putut să precizeze unde sunt acele autobuze.

Se pare că aceeaşi situaţie se înregistrează şi la Paris, unde Ministrul de Externe Meleşcanu le-a recomandat românilor să meargă în alte părţi pentru a vota: "Aş vrea să recomand tuturor celor care, eventual, s-ar putea simţi descurajaţi de numărul mare de oameni care stau la coadă să încerce să voteze şi la alte secţii. Cea mai apropiată secţie este la Nancy", a declarat Meleşcanu, citat de digi24.

UPDATE ora 11:20 - În Milano, sute de românii îşi aşteaptă rândul la vot.

UPDAET ora 11:14 - La cele două secţii de votare din Roma, peste 1.000 de persoane îşi aşteaptă rândul să voteze. Coada se întinde pe aproximativ 300-400 de metri, potrivit Evz.ro

UPDATE ora 11:12 - "Paris. Tensiune. Am deja un prim angajat corespondent voluntar care a făcut pentru voi un interviu cu un observator care a fost în secţie. Concluzia: aceeaşi Mărie cu pălaria lui Meleşcanu. Se votează la fel de încet, nu vor apuca toţi. Lumea se înfierbântă", a raportat de la faţa locului jurnalistul Lucian Mîndruţă.

Când a apărut Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, la secţia de votare din Paris, cu puţine ore în urmă, oamenii au început să scandeze "Jos Ponta".

"Peste 3.000 de oameni in fata Ambasadei Romaniei din Paris. Meleşcanu spune că se voteaza normal.... La Paris se scandează "Vrem să votăm!" Uluitor ce se întâmplă în acest moment în Diaspora, mobilizare fără precedent a românilor! Îmi dau lacrimile de emoţie....Paris peste 3.000, Munchen peste 2.500, Viena peste 1.000, Madrid, Bologna, Stutgard, Torino, Dublin - aproximativ 800 de oameni, Verona-1.000, Londra în faţa celor 3 secţii de vot sunt peste 5.000 de romani (!!!). "Ţara de afară" reacţionează la mitocănia celor de la MAE li BEC", a declarat jurnalistul Rareş Bogdan.

UPDATE ora 11:15 - Sute de persoane stau la cozi şi în faţa secţiei de votare din Barcelona.

UPDATE ora 11:00 - "Torino secţia 119. Număraţi dvs. Coada e mai mare decât memoria telefonului meu. România, fii tăi sunt la vot", a transmis de la Adrian Chifu, consilier Local in Verbania Italia.

UPDATE ora 10:34 - Peste 3.000 de oameni stau la coadă, în faţa Consulatului României de la Torino, pentru a-şi exprima opţiunea electorală, a declarat Adrian Chifu, consilier local în Verbania, pentru Realitatea Tv.

Unii dintre românii de acolo se plâng de faptul că, după ce se intră în grupuri de câteva zeci de persoane, se închid porţile cu lanţuri, în timp ce ei sunt ţinuţi "ca la grădina zoologică".

Coada are aproximativ doi kilometri.

UPDATE ora 10:32 - În Spania la Castellon, Valencia, Coslada şi Alcala de Henares, mii de români îşi aşteaptă rândul la vot.

UPDATE ora 10:30 - La secţia de vot Londra 3, in Brent Civic Centre, coada este de 1 kilometru, potrivit Hotnews.ro.

Un tânăr postează un filmuleţ în care face apel la români să iasă la vot: "Dragi români, va rugăm frumos ieşiti la vot acasa! Organizarea este deplorabilă! Şi-au bătut joc de noi... doar speranţe false... Vă rog daţi share să vadă cât mai mulţi ce a promis mincinosul de Victor Ponta şi care este din păcate realitatea!"

UPDATE ora 10:05 - La Bologna, sute de persoane aşteaptă să intre însecţia de vot.

UPDATE ora 10:04 - La Viena, câteva sute de români stau la coadă pe trotuarul pe care se află Institutul Cultural Român, potrivit Centrului de Investigaţii Media.

UPDATE ora 9:55: La Paris s-a format o coadă de peste 3.000 de români susţine jurnalistul Lucian Mîndruţă.

"Peste 3.000 de oameni la ora 8 la coada aici la Paris. Incredibil. Dacă te aşezi acum la coada la Paris există riscul să nu apuci să votezi până diseară. Ieşiţi voi! Şi daţi mai departe mesajul acestor tineri pe care statul nu-i mai lasă azi să fie români", scrie pe contul său de Facebook Lucian Mîndruţă.

UPDATE ora 9:43: În Republica Moldova mii de români stau la coadă în faţa secţiilor de votare, relatează Hotnews.ro

***

Situaţia din primul tur se repetă. Mii de români din Diaspora stau, din nou, duminică dimineaţa la cozi interminabile aşteptând să pună ştampila pe unul dintre cei doi candidaţi la Preşedinţia României, Klaus Iohannis sau Victor Ponta.

Unii dintre aceştia au venit în faţa secţiilor cu câteva ore înainte de deschiderea secţiilor de votare, pentru a se asigura că nu vor mai trăi situaţia din primul tur. Au fost situaţii în care românii au venit de la sute de kilometri, cu autocare închiriate, până la cea mai apropiată secţie de votare.

Potrivit preşedintelui Traian Băsescu, în Diaspora există o secţie de votare la 10.000 de oameni, uneori şi la distanţe de 200-800 km.

În Paris sunt amenajate doar două secţii de votare, iar la deschiderea acestora sute de oameni erau deja la coadă. Alexandru Urdaş, coordonator al Ligii Studenţilor din Franţa a declarat, pentru Realitatea Tv, că în faţa secţiilor sunt două cozi, la care stau 800, respectiv 1.000 de persoane.

Potrivit Mediafax, mii de români stau la cozi şi în faţa secţiilor de votare din Londra, Chişinău, Torino, München, Berlin, Viena, iar în Spania, la Alcala de Henares, potriviţi Digi24, încă de la ora locală 4:45 sute de români stăteau la coadă în faţa secţiei de votare.

În Torino, peste 1.000 de români stau la o coadă de aproximativ doi kilometri încă de la primele ore ale dimineţii. Anca Manolea, o jurnalistă din Torino, a declarat pentru B1 TV că situaţia de la Torino este "destul de dezastruoasă", românii aflându-se în faţa singurei secţii de votare din oraş încă de la ora 5 dimineaţa.

"Situaţia este destul de dezastroasă. Este deja o coada de un kilometru jumătate sau doi, oamenii sunt la coadă de la ora 5 dimineaţă. Există o singură secţie. Sunt mult mai mulţi oameni decât în primul tur. Problema principală este că avem doar o secţie de vot, iar în Torino sunt 50.000 de români, dar vin să voteze români şi din alte zone. În medie votează aproximativ 50 de persoane la 12 minute. Sunt cinci persoane, în loc de trei care completează datele pe listele suplimentare, dar nu este de ajuns. Lumea la prezidenţiale vrea să voteze pentru că este interesată de ce se întâmplă acasă, de aceea sunt destul de activi la alegerile prezidenţiale. De la ora 5, s-au mobilizat, sunt determinaţi, vor să stea la coadă, vor să-şi exercite acest drept constituţional şi nu cred că vor ceda prea uşor", a declarat Anca Manolea.