Lituania se pregăteşte pentru o eventuală invazie rusească

Guvernul lituanian a publicat un ghid de apărare civilă, avertizând că Rusia şi-ar putea folosi forţa militară pentru a-şi atinge obiectivele şi că ar putea invada Lituania.
Soldaţi lituanieni.
Soldaţi lituanieni. (Captură Foto)

La peste doi ani de când Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea, Lituania şi-a avertizat cetăţenii că fosta republică a Uniunii Sovietice ar putea avea o soartă similară. Oficiali ai guvernului lituanian au publicat zeci de mii de copii ale unui ghid de 75 de pagini privind modul în care se poate supravieţui unei invazii ruseşti, a susţinut sâmbătă BBC News.

Ghidul pentru apărare civilă subliniază faptul că Rusia este capabilă să folosească forţa militară împotriva vecinilor săi pentru a-şi atinge obiectivele şi avertizează civilii să sune la o linie telefonică guvernamentală specială pentru a anunţa dacă suspectează că cineva ar fi spion. De asemenea, ghidul informează lituanienii cum să depisteze tancurile şi minele ruseşti.

Manualul susţine: “Este foarte important ca civilii să fie conştienţi şi să dorească să reziste – când aceste elemente sunt puternice, un agresor are dificultăţi în crearea unui mediu pentru o invazie militară”. Ghidul este cel mai recent semn că vecinii baltici ai Rusiei sunt îngrijoraţi că ei ar putea fi următoarele victime în contextul luptelor dintre rebelii pro-ruşi şi trupele guvernamentale ucrainene ce durează de peste 2 ani în estul Ucrainei. Liderii occidentali au acuzat Moscova că alimentează războiul, dar Kremlinul a negat orice implicare directă.

“Fiecare cetăţean lituanian poate deveni o ţintă”, a declarat Darius Jauniskis, şeful departamentului securităţii de stat.

Conflictul dintre Lituania şi Rusia, care împart o mică zonă de frontieră, ar avea consecinţe globale. Lituania este membră a NATO din 2004. În condiţiile amplificării tensiunilor dintre Rusia şi Occident în anii recenţi, NATO a anunţat că va trimite soldaţi şi echipamente militare pentru a apăra statele baltice – Lituania, Estonia şi Letonia –, aceasta fiind cea mai mare comasare de forţe militare de la Războiul Rece.

“NATO depinde în totalitate de autoritatea şi bunăvoinţa americană de a ajuta aliaţii necondiţionat”, a declarat Richard Shirreff, fost adjunct al comandantului suprem al forţelor aliate din Europa, una dintre cele mai înalte poziţii în alianţa militară.

Germania plănuieşte să trimită 600 de soldaţi şi mai multe tancuri în Lituania în 2017. Berlinul şi-a avertizat de asemenea populaţia în luna august să stocheze alimente şi apă în cazul unei urgenţe naţionale. Lituania a anunţat anul trecut că va relansa înrolările militare pentru bărbaţii cu vârste cuprinse între 19 şi 26 de ani.

La rândul său, Rusia a luat propriile măsuri de precauţie. Cel mai recent, a desfăşurat un exerciţiu masiv de apărare civilă, implicând 40 milioane de cetăţeni ruşi care trebuiau să se pregătească pentru atacuri chimice şi biologice. Şi în Moscova, oficialii au raportat că au creat un plan pentru adăpostirea celor 12 milioane de rezidenţi ai capitalei ruse în cazul unei catastrofe.