"Lista neagră de la Bruxelles". Iohannis: Am discutat cu Juncker despre scrisoarea trimisă de Dăncilă

Preşedintele Klaus Iohannis a reacţionat pe tema scandalului cunoscut în spaţiul public sub denumirea "Lista neagră de la Bruxelles" şi a scrisorii trimise în acest sens şefului Comisiei Europene de premierul Viorica Dăncilă.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Mihut Savu / Epoch Times)

Demersul premierului Viorica Dăncilă de a cere lămuriri preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, pe tema unei scrisori din 2012 prezentată drept "o listă neagră" a Bruxelles-ului nu este unul greşit, a opinat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Bruxelles, preşedintele Klaus Iohannis.

Întrebat dacă s-a consultat cu premierul în privinţa scrisorii şi dacă a discutat cu Juncker pe această temă, şeful statului a replicat:

"Acasă nu ne-am consultat dar am văzut acea scrisoare şi nu conţine elementele pe care le-aţi menţionat. E o scrisoare în care se cer explicaţii şi nu sunt acuzaţii acolo şi din acest punct de vedere scrisoarea nu este greşită. Şi da, am discutat, preşedintele Juncker m-a abordat şi i-am spus că e o preocupare legitimă din partea opiniei publice şi opiniei politice din România, l-am rugat să dea în lucru la o echipă care se apleacă cu toată seriozitatea şi în toată profunzimea asupra chestiunii şi să ne lămurească."

Preşedintele a explicat că, în opinia sa, nu este vorba despre o imixtiune a Comisiei Europene în justiţia din ţara noastră.

"Personal nu cred că este vorba de o imixtiune în Justiţie dar nu vreau să dau eu răspunsul în locul Comisiei. I-am rugat de asemenea să trateze chestiunea exhaustiv şi să vină cu nişte răspunsuri pertinente pentru întregul demers pentru că de aici rezultă o creştere a încrederii sau neîncrederii în mecanismul MCV la noi acasă", a precizat Iohannis.

Reamintim că Dăncilă i-a trimis miercuri o scrisoare lui Juncker, în contextul scandalului declanşat în spaţiul public de "lista neagră de la Bruxelles". Detalii aici.

În documentul adresat de CE Guvernului României, care a fost prezentat de jurnalistul Mihai Gâdea duminică, la Antena 3, se regăsesc nume sonore din ţara noastră implicate în dosare de înaltă corupţie: Gheorghe Copos, Adrian Năstase, Şerban Brădişteanu, Ion Dumitru, Decebal Traian Remeş, Dan Voiculescu, George Becali, Cătălin Voicu, Tudor Chiuariu.

"Documentul este, de fapt, scrisoarea prin care Catherine Day, secretar general al CE, îi comunica Monei Pivniceru parametrii discuţiilor care urmau să aibă în decembrie 2012 privind progresele înregistrate în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare. În cazul acestei liste, CE solicita stadiul dosarelor şi paşii procedurali care urmează în cadrul obiectivului nr. 3 al MCV, care privea corupţia la nivel înalt. Dar în acelaşi document, Comisia se interesa în acelaşi mod, indicând nume şi prenume, şi de chestii mai mărunte, cum ar fi incompatibilităţi, conflicte de interese, ridicări de imunităţi. Toate erau, de fapt, cazurile relevante în acel moment. Cum altfel se puteau evalua progresele (sau regresele) obiectivelor MCV fără să te interesezi de cazurile relevante?", a explicat jurnalistul Liviu Avram într-un editorial publicat în Adevărul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne