Lista lui Băsescu. Cele şapte motive pentru care VV Ponta nu trebuie să ajungă preşedintele României

Traian Băsescu
Traian Băsescu (JOHN THYS / AFP / Getty Images)

Preşedintele Traian Băsescu a vorbit marţi, în cadrul unei conferinţe de presă la Cotroceni, despre motivele pentru care consideră că nu ar fi bine pentru România ca premierul Victor Ponta să ajungă preşedintele ţării.

„Conferinţa este destinată să clarifice poziţia mea în raport cu Ponta. Voi face aprecieri personale. În opinia mea, Victor Viorel Ponta s-a lansat în campania prezidenţială acoperind, în mod incorect, campania pentru europarlamentare. S-a lansat într-o campanie prezidenţială. Bănuiesc că avem toţi în minte imaginile din locurile în care se deplasează şi întreabă 'Vreţi să fiu preşedintele?'. Comportamentul său nu are nimic în comun cu democraţia, mai ales că se suprapune cu o proastă guvernare. Ce face Ponta anul acesta vom vedea în 2-3 ani, la sfârşitul perioadei de utilizare a fondurilor”, a precizat Traian Băsescu.

Şeful statului a afirmat că se simte obligat să-l anunţe pe premier că dacă nu va lăsa să se desfăşoare campania europarlamentară va fi un opozant „fără reţinere” pentru toate operaţiunile făcute pentru a-şi asigura un avans în campania prezidenţială.

„Poate că nu campania prezidenţială declanşată cu statul furat - asta ştie el să facă - dar consider că el nu trebuie să fie preşedintele României. Ar însemna că ţara să intre într-un regres uriaş. Am obligaţia să informez românii de ce nu poate fi preşedinte, de aceea îi adresez public rugămintea să se domolească cu campania prezidenţială. În această încercare de a le explica românilor cine e Ponta voi folosi dreptul fundamental, de a vorbi liber. Acest drept, pentru cei care nu ştiu, e garantat şi preşedintelui României, nu numai premierului”, a adăugat preşedintele.

Primul motiv - apărarea „penalilor” din PSD

Traian Băsescu a pus accentul în discursul său pe modul în care Victor Ponta şi-a apărat „baronii locali” sau alte personalităţi din PSD care au avut probleme cu legea.

„Ca atare, premisa de la care plec este legată de faptele lui de până acum. Plec de la poziţiile publice pe care el, în calitate de premier, le are ori de câte ori un baron local din PSD sau o personalitate a PSD e anchetată pentru fraude sau condamnată. A fost un apărător al acestora şi un duşman al justiţiei. Întotdeauna l-a apărat pe Mazăre, Duicu, Cozma, pe oricine a fost chemat să răspundă în faţa procurorilor. Fără o clarificare a modului în care Ponta procedează există riscul ca în cazul în care acest premier va ajunge preşedinte, România să devină o ţară condusă de baroni şi puşcăriabili. Acesta ar fi un prim motiv pentru care Victor Ponta e un pericol dacă va ajunge preşedinte”, a adăugat Băsescu.

Al doilea motiv - dependenţa de diverse personalităţi

Un alt motiv invocat de preşedintele este acela că Ponta „este dependent de foarte mulţi, nu e un om liber”, adăugând că acesta a fost ales în partidul său „ca urmare a unor aranjamente cărora le este dator, aranjamente făcute de baroni pentru a-l alege ca preşedinte al PSD”. Din aceste cauze şeful statului consideră că Ponta arată prin comportamentul său că este subordonat faţă de cei cărora le datorează funcţia de preşedinte PSD.

„Ponta, ca preşedinte, ar fi extrem de periculos şi pentru că e dependent de proprietarii de trusturi media - Ghiţă, care şi-a făcut averea din contracte cu statul, Voiculescu, turnător, un om care e condamnat la un an de închisoare în primă instanţă, Mazăre, căruia îi dăm şi Portul, Dragnea, cu proces în derulare, Duicu, Cosma sau Constantinescu. Sunt oameni de care soarta lui Ponta depinde”, a susţinut Traian Băsescu.

Al treilea motiv - corupţia „profundă”

Şeful statului a subliniat, din nou, că Victor Ponta este un politician corupt. Băsescu a argumentat această afirmaţie amintind de ordonanţa de urgenţă prin care a dat în administrare 2800 hectare de teren la CJ Brăila, precum şi de încercarea sa „disperată” de a obţine un aviz de la CSAT pe decizia de privatizare de la CFR Marfă.

„A avut interes că Gruia Stoica să preia CFR Marfă. Ponta vroia să se acopere pentru rezultatul licitaţiei sub avizul CSAT-ului. Ştia şi el că Stoica a drenat resursele CFR Marfă ani de zile prin corupţie şi că nu are bani. Ponta e şi laş”, a adăugat preşedintele.

Un alt argument prin care îşi susţine afirmaţia de corupţie este acela că Ponta a acceptat reducerea datoriei Rompetrol la 200 milioane de dolari. Şeful statului a vorbit şi despre faptul că premierul a preferat să mărească taxele pe combustibil pentru a crea resursă financiară pe care s-o dirijeze la Dragnea.

„Consider că e un profund element de corupţie faptul că a încercat în marţea neagră să treacă prin Parlament legea graţierii şi legea amnistiei. Intrau în obligaţiile pe care Ponta le are faţă de cei corupţi, care au intrat deja în vizorul instituţiilor statului. Asta e corupţie prin legi. Ponta e un om laş şi mincinos. Şi nu spun că un om politic nu poate greşi, iar când sunt evidenţe că e altfel, trebuie să recunoască. Eu am făcut-o de câte ori a fost cazul. N-o să vedeţi asta la el. Vă aduc aminte disputa avută cu Antonescu legată de marţea neagră, în care Crin spune 'Viorel, ne-am înţeles să trecem legea amnistiei şi legea graţierii'. Ponta n-a avut curaj să-şi asume înţelegerea, ceea ce l-a făcut pe Crin să nu mai susţină legea amnistiei şi graţierii”, a subliniat Traian Băsescu.

Al patrulea motiv - mitomania şi folosirea tertipurilor pentru a ieşi din situaţii

Preşedintele a vorbit şi despre vizita lui Victor Ponta la Certeze: „Vă dau un alt element... Întâmplarea de duminică de la Certeze unde s-a urcat pe scenă şi a crezut că e într-o sală închisă, cu membrii PSD. Dar acolo erau şi oameni liberi. A început să fie fluierat copios. Ce i-a dat prin cap? Vă citez din zicerile lui: 'Vreau să mulţumesc celor prezenţi. Preşedintele nu a putut să vină. M-a rugat să vă salut pe toţi'. Aş vrea să pună public când a vorbit cu mine şi când a primit mandat de la mine să-i salute. Continuă. 'Jud. Satu Mare are nevoie de investiţii, dezvoltare.'. Ăsta e un mitoman. E adevărat că în fază iniţială i-a păcălit puţin, când şi-au dat seama că minte, au fluierat şi mai tare. Ce încredere poţi avea în asemenea om care foloseşte orice tertipuri pentru a ieşi dintr-o situaţie? Când s-a dus la mitropolie la Cluj l-a fluierat lumea la intrare. La ieşire a spus că l-au fluierat pe mitropolit. Ăsta e laşul şi mincinosul”.

Al cincilea motiv - crearea confuziei asupra orientării strategice a României

Totodată, Traian Băsescu îl acuză pe premier că „a creat ambiguitate asupra orientării strategice a României”.

„Sunt un adept al bunei relaţii cu China, dar de aici până la a crea confuzie... Eu am construit această relaţie, acest parteneriat în timp. Dar toţi ştiu că mandatul meu se apropie de sfârşit şi nimeni nu are garanţia că el va continua linia. Un parteneriat strategic pentru sec. 21 cu SUA este, în opinia mea, a treia mare reuşită după intrarea în NATO şi UE. aceasta este o avere pentru România, iar Ponta nu o poate pune sub semnul întrebării prin ambiguităţi. Să trecem şi peste acest al cincilea motiv pentru care nu trebuie să fie preşedinte”, a adăugat acesta.

Al şaselea motiv - încălcarea Constituţiei

Al şaselea motiv invocat de Băsescu este acela că Victor Ponta „încalcă grosolan Constituţia. Art. 87, n-am făcut-o public pentru că nu am dorit să escaladăm discuţiile între Preşedinţie şi şeful Guvernului - preşedintele poate lua parte la şedinţele guvernului... Sunt 3 momente: politică externă, apărarea ţării, asigurarea ordinii publice. De la instalare, nu a făcut nicio notificare că pe ordinea de zi s-ar afla vreuna din aceste teme. Azi a comis-o iar. Au discutat, chipurile, materialul despre Ucraina pentru care dorea CSAT - o informare în principal cu elemente care pot fi făcute şi publice. Vă pot spune că şi eu şi el primim informări mult mai complete şi la zi cu privire la situaţia de acolo de la alte structuri ale statului. Azi a încălcat grav Constituţia discutând o problemă de securitate naţională fără să notifice preşedintele României. Cu siguranţă n-ar mai fi avut nevoie de CSAT dacă eram acolo. Îşi asumă atribuţiuni pe care nu le are”.

„Pentru că sunt la acest capitol, trebuie să remarc că e primul premier după Revoluţie care destructurează instituţii funcţionale ale statului şi îşi aduce în subordine structuri de forţă: DGIPI, Poliţia Română, SIE, SRI. Îmi imaginez ce ar face dacă s-ar afla pe scaunul de la Cotroceni. E avid de putere deşi nu are pregătirea să conducă structurile pe care şi le ia în subordine”, a subliniat preşedintele.

Al şaptelea motiv - atribuirea de atribuţii pe care nu le are

Un al şaptelea motiv este acela că Ponta încearcă să-şi atribuie responsabilităţi pe care nu le are. Băsescu a evidenţiat că premierul este preocupat de MApN, de faptul că „ne bate războiul la uşă, deci o să aveţi comenzi...”. „Un om care şi-a pierdut busola. I se pare că toate instituţiile sunt instituţii cu care se poate juca”.

„Vreau să reamintesc câteva atribuţiuni din Constituţie: preşedintele e comandantul Forţelor armate - ce o fi căutat el la Armată, şi îndeplineşte funcţia de preşedinte al CSAT. Nu aveai ce căuta la armată, să stabileşti strategii pentru Ucraina. Armata nu începe în biroul ministrului Apărării, ci cu şeful statului major al Armatei. Dacă vrei să afli ceva despre Ucraina, vii la preşedinte. Preşedintele poate declara mobilizarea parţială sau totală a forţelor armate. Deci nu premierul. Responsabilitatea securităţii naţionale e a preşedintelui României. Am toată informaţia, ştiinţa şi asistenţa pentru a face lucrurile, dacă va fi cazul aşa cum trebuie. Securitatea naţională nu se aduce într-o bălăcăreală. Şi-a depăşit grosolan atribuţiunile. Ce face Ponta, încercând să aducă în mocirla în care a coborât dezbaterea publică a armatei şi siguranţa naţională, îl descalifică. Nu există niciun pericol la adresa României. Toată tevatura stârnită de el e de natură să-l descalifice ca politician, om şi premier. Nu poţi târî securitatea naţională şi CSAT în jocurile tale politice mărunte. A întrecut măsura”, a afirmat acesta.

Ce i-ar prinde bine lui Victor Ponta

Traian Băsescu a subliniat lucrurile care i-ar prinde totuşi bine lui Victor Ponta: „Cred că i-ar prinde foarte bine să se ocupe de creare de locuri de muncă, de absorbţia fondurilor europene, de tronsonul Nădlac-Pecica, de protecţia socială a celor care nu au posibilitatea să muncească. Constituţia ne-a împărţit responsabilităţile. Eu mi le fac, ştiu ce am de făcut. Premierul nu are dreptul să creeze confuzie. Este o declaraţie-avertisment la adresa premierului şi, în acelaşi timp, o invitaţie să-şi facă treaba lui, că eu mi-o fac pe a mea”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne