Lista concediaţilor din TVR, anunţată pe 21 decembrie. Angajaţii nemulţumiţi ameninţă cu sute de procese

Doru Dumitrescu, realizator programe la TVR
Doru Dumitrescu, realizator programe la TVR (Epoch Times România)

Rezultatele finale ale evaluărilor desfăşurate în rândul salariaţilor din TVR, în urma rezolvării contestaţiilor, vor fi anunţate pe 21 decembrie. Cei care contestă modul în care s-au realizat evaluările vor ataca în justiţie deciziile de concediere, care vor fi comunicate tot vineri.

“Probabil vor fi sute de procese din partea celor care au atras atenţia asupra neregulilor şi ilegalităţilor care s-au comis. Au fost depuse până acum mai multe contestaţii în ceea ce priveşte procedura de evaluare. Au fost cazuri de oameni cu 30 de ani vechime şi care au obţinut nota patru, iar alţii care abia şi-au încheiat studiile au primit nouă”, a declarat, pentru Epoch Times, Doru Dumitrescu, realizator TV.

Angajaţii care vor fi disponibilizaţi aşteaptă să vadă dacă se vor face concedieri colective şi vor primi pe loc compensaţiile financiare care se dau în acest caz sau se va prefera o altă procedură, conform unor zvonuri.

“Concedierile vor fi anunţate chiar pe 21 decembrie, ziua în care s-a declanşat Revoluţia la TVR. Nu ştiu dacă s-a ales special această dată datorită semnificaţiei pe care o are. Atunci oamenii au sperat că se va schimba ceva, acum vor trebui să plece peste 800 de angajaţi”, a precizat Doru Dumitrescu.

Mulţi angajaţi sunt nemulţumiţi de modul în care a fost organizată procedura de selecţie a celor care vor rămâne în TVR şi care a permis ca persoane cu vechime mare să obţină note mult mai mici decât cele aflate la începuturile carierei sau fără studii. Cei care nu sunt de acord cu rezultatele finale vor putea ataca în justiţie deciziile de concediere şi să ceară revenirea pe post.

La finalul concedierilor, în TVR trebuie să rămână 2.395 de angajaţi, selectaţi în urma procedurilor începute pe 5 noiembrie. La examinare au participat toţi salariaţii SRTv, notificaţi în acest sens, cu excepţia situaţiilor prevăzute de legislaţia incidentă în materia concedierii colective.

Selecţia s-a desfăşurat în trei etape: depunerea unui memoriu de activitate, susţinerea unui test grilă (cu 10 întrebări şi o durată de 30 de minute) şi a unui interviu (înregistrat audio-video) care, în punctajul final, au contat cu ponderi de 50%, 20%, respectiv 30%.

12 comisii de evaluare

După afişarea punctajelor finale şi încheierea procedurilor de disponibilizare, angajaţii selectaţi vor fi repartizaţi în structurile şi pe funcţiile din noua organigramă, a informat conducerea TVR.

De evaluări s-au ocupat 12 comisii a căror componenţă a fost stabilită prin ordin al preşedintelui - director general al SRTV, Claudiu Săftoiu.

Consiliul de Administraţie al TVR are obligaţia de a pune în aplicare un program de redresare economică, cu măsuri organizatorice, cu restructurări economice şi de personal necesare funcţionării eficiente a SRTv, în vederea plăţii datoriilor fiscale şi a reeşalonării prin negociere a celorlalte datorii comerciale, în contextul termenelor prevăzute în Hotărârea Guvernului României nr. 617/2012 privind suspendarea executării silite a creanţelor fiscale administrate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) faţă de Societatea Română de Televiziune şi în OUG nr. 33/2012, se arată într-un comunicat al TVR.

La sfârşitul lunii septembrie, reprezentanţii TVR anunţaseră că selecţia personalului televiziunii publice care va fi concediat va începe după 1 octombrie, iar disponibilizările vor afecta 872 de posturi, numărul fiind mai mic cu 90 faţă de cifra propusă iniţial - 962.

Numărul total de salariaţi ai TVR este de 3.274 din care 96 au funcţii de conducere şi 3.178 funcţii de execuţie, din care 1.581 personal de specialitate şi 1.693 personal suport. După finalizarea procesului de concediere colectivă, în scopul eficientizării activităţii, TVR va rămâne cu 2.395 de angajaţi.

Pierderea cumulată a Televiziunii Române este de 145.618.779,33 de euro, iar perioada necesară pentru a plăti această datorie este estimată la 7,5 ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne